Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Az Unió miatt költünk többet idén húsvétkor?

Drágul a tojás, így többe kerül idén a húsvéti ünnepi étkezés. Ám a kereskedők arra számítanak, hogy nem költünk kevesebbet, mint tavaly.

Mint arról korábbi cikkünkben részletesen is beszámoltunk, a Kecskemét környéki tojástermelők is a csőd szélére kerültek az Unió ketrecrendelete után, így jelentős áremelésre kényszerültek. Ezzel a vásárlók a következő napokban szembesülnek majd igazán.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség hétfői közleménye szerint a tojás ára 55 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Ok az uniós ketrecszabály, mely miatt kevesebb a tojás Európában.

Uniós összegzés szerint 10-15 százalékkal csökkent a tojástermelés eddig idén, ez hetente 200 millió darab kiesését jelenti a közösségi piacon. Húsvétkor egyébként mindig drágul a tojás, de nem ennyire. A közlemény szerint a népegészségügyi termékadó miatt a csokitojás is drágább, míg a jövedéki adó miatt a szeszesital ára emelkedett. A tavalyinál magasabb árakhoz ráadásul hozzájárult az áfa-kulcs emelkedése is.

A húsvét a karácsonnyal együtt olyan ünnep, amikor a családok minden tartalékot megmozgatnak. Így az OKSZ arra számít, hogy a válság ellenére 35-40 milliárd forinttal megugrik az élelmiszer forgalom márciusban-áprilisban az év eleji hónapokhoz képest. Sonkafélékből, füstölt húsáruból 6 ezer tonna, csokoládéból, édességből 9 ezer tonna fogyhat húsvétkor.

Tavaly átlagosan 6-7 százalékkal drágultak az élelmiszerek, az idei év első két hónapjában pedig az előző év azonos időszakához képest 5-6 százalékkal. Az év első hónapjaiban a sertéshús ára 10 százalékkal, a cukor, továbbá a csokoládéféleségek ára pedig közel 20 százalékkal nőtt, a tavalyi év első hónapjainak áraihoz képest.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kecskemét lesz a hazai járműipar központja

Új járműipari beruházás, a járműtechnológia tanszék új épületének alapkövét tették le a Kecskeméti… Tovább olvasom