Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Bács és Kecskemét: távhőben és csatornázásban utolsó

Kecskemét – Országos viszonylatban Bács-Kiskun megye a közműves csatornázásban, Kecskemét városa pedig a távfűtésben utolsó a számokat, arányokat tekintve – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal napokban közzétett, a települések infrastrukturális ellátottságát felmérő kiadványából.
A szennyvízcsatorna-hálózatba bekötött lakások aránya a vizsgált időszakban a 2000-es 51 százalékról 2008-ra 71,3 százalékra nőtt. A közműves csatornázással rendelkező lakások számát, arányát tekintve átlagalatti értékek jellemzik a csatornázottságot Bács-Kiskun, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyékben 2008 végén is, hasonlóan a 2000-es állapothoz. A legrosszabb helyzetben továbbra is Bács-Kiskun található (46,4 százalék).

A távhőszolgáltatás több mint másfél millió ember lakásának fűtését és melegvíz-ellátását szolgálja az ország 95 településén. A hálózatok zömét a korábbi évtizedekben alakították ki, az 1990-es évektől az építések során a családi igényeket jobban kiszolgáló egyedi lakásfűtés terjedt el.

2008-ban 651 ezer lakás volt távfűtéses, ezek 92,4 százaléka (a fővárosban 94,6 százaléka) részesült melegvíz-szolgáltatásban. A távfűtésbe bekapcsolt települések között megtalálható Békéscsaba és Zalaegerszeg kivételével minden megyeszékhely. A bekapcsolt lakások közül 241 ezer (37 százalék) budapesti volt.

A távfűtött lakások számának településenkénti csökkenő rangsorában a fővárost követő 11 város ért el összevontan a budapestihez hasonló arányt. A távfűtött lakások száma a miskolci 31 ezertől csökkenő sorrendben Pécs, Debrecen, Szeged, Győr, Tatabánya, Székesfehérvár, Dunaújváros, Nyíregyháza, Szombathely közbülső adatai után Kecskemét 11 ezres értékével zárul.

A statisztikai adatokhoz talán elég annyit hozzáfűzni, hogy a rendkívül drága és még csak nem is hatékony távfűtés megyeszékhelyeket rangsoroló listáján nem tekinthető sikernek Miskolc első helye, így Kecskemét utolsó pozíciója sem kudarc. A megyénkénti felmérés után készített közműves csatornázással foglalkozó tanulmányt tekintve viszont nincs elfogadható magyarázat arra, hogy miért Bács-Kiskun a sereghajtó.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarok buktatták le a francia terroristát

Feltehetően merényletre készült az a francia férfi, akit a magyar határrendészek a tompai határátkelőnél fogtak el – értesült a delmagyar.hu. Tovább olvasom