Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Bahget Iskander kecskeméti szír fotóművész képei Bécsben

Magyarország és Egyiptom Bahget Iskander szemével címmel mutatja be negyven fotóját a szír születésű, Kecskeméten élő fotográfus csütörtöktől Bécsben, az Osztrák-Egyiptomi Kulturális Központban.
Bahget Iskander a MTI érdeklődésére elmondta: több évtizede él Magyarországon és néhány éve sorozatot készített Magyarország arab szemmel címen. Ezt az anyagot több arab országban, köztük Katarban, Damaszkuszban és Kairóban is bemutatták.

Ezúttal negyven darab 50x70, illetve 70x100 centiméteres, túlnyomórészt fekete-fehér képet állít ki a magyar tanyavilágról, kultúráról, zenéről, és magyar írókról is készített portrékat. Főként fekete-fehér szociofotói, portréi ismertek, illetve a magyar irodalom és képzőművészet képviselőiről készült képei. Utóbbiak közé tartozik az Illyés Gyulát, Faludy Györgyöt, Buda Ferencet, Kányádi Sándort, Sütő Andrást, Gion Nándort, Esterházy Pétert, Diószegi Balázst és Tóth Menyhértet ábrázoló portréja.

A fotóművész Kairóban és a nagy egyiptomi kikötővárosban, Alexandriában az utcákon tapasztalható társadalmi nyugtalanságot örökítette meg legújabb fotóin és a sivatagi világot bemutató tájképeket is készített. Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy 2010-ben járt utoljára szülőföldjén, Szíriában, akkor a damaszkuszi kulturális központban volt tárlata Magyarország arab szemmel címen.

Bahget Iskander 1943-ban született El-Barazinban, Szíriában, 1967 óta él Magyarországon és 45 éve fotózik. Szerepelt országos csoportos és egyéni tárlatokon, több mint 250 alkalommal állította ki képeit. Több jótékonysági akcióban vett részt, kiállítást rendezett az erdélyi menekültek javára 1989-ben, az autista gyermekek megsegítésére 1999-ben, és felajánlotta munkáit a Magyar Fotográfusok Háza restaurálására 2002-ben.

Az arab nyelvű, csaknem húsz országban megjelenő Kék Duna című havilapban a magyar kultúra, történelem jeles eseményeit és alakjait mutatja be írásaival és fotóival. Szorosan kötődik a Forrás című kecskeméti irodalmi, szociográfiai, művészeti folyóirathoz. A Bahget Iskanderről szóló portréfilmet Sári Zsuzsanna szerkesztésében 2008 februárjában, a 39. Magyar Filmszemlén vetítették. A fotóművész 2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.

Kiállítása Bécsben október végéig látható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővül a kecskeméti vadaskert

10 évig biztosan nem költözik el a vadaskert a jelenlegi helyéről. Jelenleg ugyanis 2 milliárd… Tovább olvasom