Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Bajai jégbort isznak a kínaiak

Kínába szállít jégbort a Hajós-Bajai Borvidék egyik legnagyobb borászata, a Sümegi-pincészet. Az Érsekcsanád melletti birtokon készítettek először ilyen italt hazánkban.
Csak a tőkén sokáig megtartott, télen jéggé fagyott gyümölcsből készülhet a különlegesség. A szürettel meg kell várni, hogy a hőmérséklet mínusz 6-7 fokig süllyedjen, így a szőlőt általában decemberben szedik le. A seregélyektől kék madárhalóval védik a termést, ezt a színt nem szeretik a madarak. Tény, még kukorica is van a határban, így a seregélyek lehet, egyelőre nem is fedezték fel a három hektár rajnai rizlinget.

A Sümegi-pincészet jégbora idén egy nemzetközi versenyen ezüstérmet nyert. Bár a forgalmon ez még nem érezhető, a borászatban arra számítanak, hogy a több mint tíz éve megkezdett keleti szállítások tovább növekednek az elismerés kapcsán. Sümegi József borász elmondta: Hong Kongban a világversenyen ezernél is több bor volt. 45 cég és mintegy 20 ország képviseltette magát. - Kínába exportálunk jégbort és ürmösbort, utóbbi is ezüstérmet nyert ezen a versenyen. De normál folyóbort, cabernet sauvignont és különböző küvéket is exportálunk.

Az ürmösbor bajai különlegesség, az egykori rácürmös nevű ital volt az elődje, tette hozzá a szakember. A kínai kormány szeretné növelni a borfogyasztást az országban, mert ottani vélemények szerint túl sok égetett szeszesitalt isznak. A bort egészségesebbnek tartják. A magyar boroknak jó piaca lehet Kínában, ám a verseny erős, más országok borászai is igyekeznek Ázsiába szállítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elloptak egy mikrobuszt az Auchan parkolójából

Elloptak egy Mazda mikrobuszt vasárnap este a kecskeméti Auchan bevásárlóközpont parkolójából.
Tovább olvasom