Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 28°C Még több cikk.

Bajai videó - Gyurcsány: támogassák az MSZP-t, a Fidesz szerint a baloldal belesüllyed a botrányba

Fidesz szerint a baloldal egyre jobban belesüllyed a botrányba. Az LMP szerint a Fidesz javaslata fenyegeti a tényfeltáró újságírást.
Fidesz: a Btk.-módosítási javaslat a hiteles újságírást védi

A Fidesz szóvivője szerint a bajai videoügy nyomán a kormánypárt által javasolt büntetőtörvénykönyv-módosítási javaslat éppen a hiteles tényfeltáró újságírást és az azt komolyan vevő szerkesztőségeket védi.

Zsigó Róbert így reagált arra, hogy Schiffer András, az LMP frakcióvezetője kedden közölte: bár pártja a Btk.-módosítás háromnegyedét elfogadhatónak tartja, annak egy része súlyosan fenyegeti a tényfeltáró újságírást.

A Fidesz szóvivője sajtótájékoztatóján erre válaszul azt mondta: a kormánypárt javaslata azt célozza, hogy a bajaihoz hasonló hamis videót minden megfontolás nélkül vagy éppen politikai okból közzétevő szerkesztőségek is vállaljanak valamiféle felelősséget.

Zsigó Róbert szerint egy magát komolyan vevő, felelős, az újságírószakma alapjait betartó szerkesztőségtől elvárható, hogy nem asszisztál hamisítási botrányokhoz, nem csapja be a nézőit, olvasóit, és ellenőrzi a közölni kívánt információkat, mielőtt "világgá kürtöli" azokat.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető hétfőn jelentette be, a Btk. szigorítását javasolják, hogy ne fordulhasson elő újra a bajai videoügyhöz hasonló. Alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetnék azt, aki mások becsületének csorbítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki ezt elérhetővé teszi, két évig, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntethető, és a gondatlanságot is szankcionálnák.

Schiffer: a Fidesz javaslata fenyegeti a tényfeltáró újságírást

Az LMP frakcióvezetője szerint bár a bajai videoügyben a Fidesz által javasolt büntetőtörvénykönyv-módosítás háromnegyede elfogadható lenne, annak egy része súlyosan fenyegeti a tényfeltáró újságírást.

Schiffer András keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: nem tartja szerencsésnek, ha aktuális botrányok miatt, kommunikációs megfontolásokból faragják a Btk.-t. Ám - folytatta - egyetértenek azzal, hogy a hamis videofelvételek készítését szankcionálják, így a Fidesz erről szóló javaslatának nagy része elfogadható.

Az indítvány utolsó passzusa viszont - amely a hamis videók gondatlan közzétételét büntetné - a sajtót és az internetes tartalomszolgáltatókat fenyegeti - jelentette ki. Véleménye szerint a bajai videoügy épp azt bizonyította, hogy felesleges azonnal a büntetőjog eszközeihez nyúlni, az álvideót nyilvánosságra hozó hvg.hu főszerkesztője ugyanis vállalta a felelősséget, és leköszönt.

Schiffer András szerint megöli a tényfeltáró újságírást, ha a médiumok vezetőit abban az esetben is börtönnel fenyegetik, ha "csőbe húzták őket". Szerinte a módosítás elfogadása után nem kerülne nyilvánosságra például a zuglói korrupciós ügyekről szóló hangfelvétel. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a rendvédelmi szervek bűnmegelőzési céllal is zaklathatnának szerkesztőségeket, ha tudomásukra jut, hogy egy videofelvétel eljutott oda.

Az LMP társelnöke szerint a Fidesz Btk.-módosító javaslata "sunyi", mert bár alapvető céljával mindenki egyetért, utolsó paragrafusa azt teszi lehetővé, hogy "szabadon rabolhassanak a különböző fideszes döbrögik és korifeusok, mert nem lesz olyan bátor újságíró, honlapszerkesztő, aki kockáztassa, hogy csőbe húzzák, vagy a rendőrség zaklassa".

Schiffer András a bajai választásról azt mondta: ami történt, az elmúlt huszonöt év politikai elitjének romlottságát mutatja, a videobotrányért pedig elsősorban az "álbaloldali pártok" felelősek, hogy milyen mértékben, abban majd "a DK és az MSZP megosztozik".

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető hétfőn jelentette be, a Btk. szigorítását javasolják, hogy ne fordulhasson elő újra a bajai videoügyhöz hasonló. Alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetnék, aki mások becsületének csorbítására hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki ezt elérhetővé teszi, két évig, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntethető, és a gondatlanságot is szankcionálnák.

Fidesz: a baloldal egyre jobban belesüllyed a botrányba

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a baloldal pártjai egyre mélyebben süllyednek bele a bajai hamisítási botrányba.

Kocsis Máté keddi budapesti sajtótájékoztatóján így reagált Kőrös Gusztávnak, a bajai videó egyik készítőjének előző esti nyilatkozatára. A Demokratikus Koalíció (DK) volt tagja az ATV-nek egyebek mellett arról beszélt, hogy a bajai időközi választással összefüggésben készült felvételt Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke kérte tőlük.

A Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta, Kőrös Gusztáv ellentmondásos állításai konkrét vádakat fogalmaznak meg politikai szervezetekkel szemben. A korábbi DK-tag - akinek a videó nyilvánosságra kerülése után távoznia kellett a pártból - szavaiból az is világosan látszik, hogy e szervezetek mindenre képesek a hatalom megszerzéséért - tette hozzá Kocsis Máté. Az interjúból emellett kiderült - folytatta -, hogy a baloldalon még egymásnak is hazudoznak, egymást is becsapják.

A Fidesz szerint a törvény teljes szigorával kell eljárni azokkal szemben, akik részt vettek a hamis videó elkészítésében, illetve akik érintőlegesen belekeveredtek a botrányba - mondta a kormánypárti politikus, közölve: arra kérik a hatóságokat, hogy az új részletekre is tekintettel járjanak el, nem kihagyva abból a Gyurcsány Ferenc vezette DK szerepét sem. Kocsis Máté egyébként eldöntendő kérdésnek nevezte, hogy a DK szándékos vagy véletlen szerepet játszott a bajai ügyben.

Emlékeztetett egyúttal a büntető törvénykönyvet (Btk.) szigorító, a parlamentnek hétfőn beterjesztett javaslatukra, amelynek célja, hogy ne fordulhasson elő újra a bajai videoügyhöz hasonló eset. A Btk.-módosítás várhatóan december elején lép majd hatályba.

Kőrös Gusztáv hétfő esete az ATV Egyenes beszéd című műsorában arra a kérdésre, hogy ki volt a megbízójuk, úgy válaszolt: Király György felhívta őket az irodájába, hogy "készítsünk egy oktató jellegű filmet". Azért, hogy azt zárt körben, egy konferencián mutassák be romáknak - mondta. Hozzátette: ott volt a szobában, ahol a videó készült. Közlése szerint a videót Károlyi Attilának, az MSZP Fejér megyei sporttagozata elnökének adta át. Kőrös Gusztáv úgy fogalmazott: "nagyon átvertek minket, kihasználtak minket".

Király György október 22-én közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy a felvétel elkészítéséhez nincs semmi köze, annak elkészítésében sem megrendelőként, sem más módon nem működött közre.

Az MSZP hétfő esti közleményében azt írta: a bajai videó készítésében közreműködő volt DK-tag súlyosan valótlan kijelentéseket tett az ATV-ben, ezért rágalmazásért és becsületsértésért jogi lépéseket tesznek.
A hvg.hu-ra október 18-án került fel egy videó a bajai időközi választással összefüggésben, amiről a rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy hamisítvány, az azon szereplők megrendezett helyzetet játszottak el a megismételt önkormányzatiképviselő-választás után. A videón egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választásra. A méltatlankodó férfiak többször is rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője küldte.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság egy héttel ezelőtt közölte, hogy a felvételt egy a készítésekor is jelen lévő ember átadta egy ismerősének, aki egy további közreműködővel közösen elvitte a szocialista párt székházába, ahol két embernek adták át.

Az MSZP elnöke többször kijelentette, hogy sem a szocialista pártnak, sem egyetlen politikusának nincs köze a bajai választással kapcsolatos videó elkészültéhez.

Gyurcsány az MSZP melletti szolidaritásra szólít fel

Gyurcsány Ferenc a levélben úgy fogalmaz, "iszonyatos erővel önti a sarat magyar jobboldal és médiaháttere a Magyar Szocialista Pártra a bajai videó ügyében", annak ellenére, hogy semmilyen megbízható bizonyíték nincs arra, hogy a szocialisták rosszhiszeműen, tisztességtelenül, törvénytelenül jártak volna el.

A volt miniszterelnök szerint az elmúlt években több ügyben is bebizonyosodott, hogy alaptalanul vádoltak meg politikai szereplőket. Gyurcsány Ferenc ezért azt kéri a demokratikus ellenzék pártjaitól, mozgalmaitól, hogy fejezzék ki szolidaritásukat az MSZP-vel, Mesterházy Attila pártelnökkel, és a DK részéről ezt meg is teszi.

A levelet azoknak küldték el, akik az október 23-ai ellenzéki demonstráción részt vettek: Bajnai Gordonnak, az Együtt - a Korszakváltók Pártja vezetőjének, Szabó Tímeának, a Párbeszéd Magyarországért társelnökének, Ungár Klárának, a Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt elnökének, Bokros Lajosnak, a Modern Magyarország Mozgalom párt elnökének, Kuncze Gábornak, a Szabadelvű Polgári Egyesület elnökének, Fodor Gábornak, a Liberálisok - Magyar Liberális Párt elnökének.

A hvg.hu-ra október 18-án került fel egy videó az őszi bajai időközi önkormányzati választással összefüggésben, amiről a rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy hamisítvány. A videón egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választásra; azt állítja, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője küldte.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közölte, hogy a felvétel eljutott a szocialista párt székházába.

Az MSZP elnöke többször kijelentette, hogy nincs közük a videó elkészültéhez.

A Fidesz hamis vád miatt bejelentést tett a rendőrségen az álvideó ügyében és a büntető törvénykönyv szigorítását kezdeményezte, hogy ne fordulhasson elő újra hasonló eset.

Kőrös Gusztáv, a bajai videó egyik készítője hétfőn az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, a szocialisták átverték, kihasználták őket. A solti roma önkormányzat elnöke, volt DK-tag azt állította, a videót Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke kérte tőlük.

Az MSZP erre reagálva azt közölte, hogy Kőrös Gusztáv "súlyosan valótlan kijelentéseket tett", ezért az MSZP és Mesterházy Attila pártelnök jogi lépéseket kezdeményez. Király György még október 22-én közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy a felvétel elkészítéséhez nincs semmi köze, annak elkészítésében sem megrendelőként, sem más módon nem működött közre.

Olvasóink írták

  • 1. Pirát 2013. október 29. 11:07
    „nna..de minél tovább kenegetik a saját fekáliájukat egymásra, annál büdösebbek lesznek... nemcsak a színéről, a szagáról is felismerhetni a bandát...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fókuszban a sportrendezvények biztonsága Kecskeméten

Rendhagyó konferenciát szervezett a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya. Tovább olvasom