Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Balog Ádám: az adók további csökkentéséhez be kell indulnia a gazdaságnak

Kecskemét - Magyarországon az állam a GDP 39 százalékát vonja el adók formájában a gazdaságtól, e szint további csökkentéséhez be kell indulnia a gazdaságnak - mondta Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára pénteken Kecskeméten.
Az elvonás ilyen mértékére a magas államadósság és a jelentős kamatterhek miatt van szükség - mondta a helyettes államtitkár a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett fórumon.

Magyarország annyit fordít a kamatok törlesztésére, amekkora összeget az ország az egészségügyi kiadásokra költ - fűzte hozzá.

Balog Ádám szerint Magyarországon magas az adócentralizáció. Példaként hozta fel, hogy a nagyon fejlett északi országokban - Dániában, Svédországban - 45-47 százalék az adócentralizáció, míg a másik véglet Bulgária, ahol a GDP 27-28 százaléka.

Leszögezte: az ország pénzügyi egyensúlyát biztosítani kell, ezért a jövedelmet terhelő adók csökkentése érdekében a fogyasztást terhelő adók súlyát kell növelni.

Az adóügyekért felelős helyettes államtitkár komoly problémának nevezte, hogy a feketegazdaság legalább 2000 milliárd forint adóbevétel-kiesést okoz az államnak.

Balog Ádám beszélt azokról az új adózási formákról, amelyeket a kisvállalkozások segítése érdekében vezettek be. Sikeresnek nevezte a kisadózók tételes adóját (kata), melyet 50 ezren választottak januárban. A kisvállalati adót (kiva) tavaly csak tízezer adózó választotta, de ez a szám szerinte növekedni fog.

Szükségesnek nevezte a helyettes államtitkár az adóbeszedés hatékonyságának növelését, amelynek fókuszába az adóeltitkolás felderítése kerül, valamint bővíteni fogják az ellenőrzés eszköztárát a pénztárgépek online felügyeletével.

Olvasóink írták

  • 1. spiler 2013. február 22. 15:22
    „de mivan ha nem”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a késes rablók

A Kecskeméti Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya felfegyverkezve elkövetett rablás bűntett elkövetésének gyanúja miatt elrendelt nyomozás során őrizetbe vett két 16 éves kecskeméti férfit, akik megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy 2013. január 25-én 17:25 óra körüli időben a Kecskemét, Széles közön két kecskeméti nőt megállítottak, és késsel a kezükben fenyegetőztek, majd felszólították őket, hogy a náluk lévő értékeket adják át. Tovább olvasom