Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Bejárja a világot a kalocsai zsidóságról szóló film

Világhódító útra indult a kalocsai zsidóság történetét feldolgozó There was once azaz Egyszer volt című dokumentumfilm. Kedden este a washingtoni közönség is megnézhette a filmet, illetve e vetítéssel párhuzamosan, a budapesti amerikai-magyar nagykövetségen is bemutatták az alkotást.
A kalocsaiak többsége már exkluzív vetítésen megnézhette a helyi művelődési központ vezetőjének dr. Magóné Tóth Gyöngyinek a kutatómunkájáról és főszereplésével készült dokumentumfilmet. Az Egyszer volt című, a helyi zsidóság históriáját bemutató, kalocsai gyökerekkel bíró rendező által jegyzett film történeti felkutatásáért és feldolgozásáért az alkotót Tolerancia díjjal tüntették ki egy évvel ezelőtt Los Angelesben. A filmet azóta a New York-i közönség is láthatta és a 2011-es Magyar Filmszemlén is bemutatták.

A washingtoni bemutatóval egy időben az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségén az Egyesült Államok budapesti nagykövete Eleni Tsakopoulos Kounalakis köszöntötte a megjelenteket, köztük Török Ferencet, Kalocsa polgármesterét és Simon Zoltánt, az érseki város alpolgármesterét. Akiket Washingtonból dr. Magóné Tóth Gyöngyi és a film Amerikában élő, de kalocsai születésű rendezője Kálmán Gábor is üdvözölt egy videóbeszélgetés keretében. Az esemény ünnepi szónoka Eleni Tsakopoulos Kounalakis beszédében kiemelte a történelmi múlt alapos ismerete a jövő iránti felelősségteljes magatartás záloga lehet.

- Üdvözölném a kalocsaiakat, mint megjelenteket, és mint közösséget, mert segítették ennek a filmnek a megszületését. Persze, a munka legnagyobb részét a kivételes tanárnő, Gyöngyi vállalta magára, de ehhez szüksége volt a kalocsaiak közreműködésére, akik felvállalták, hogy kinyitják a múlt azon borzasztó titkait rejtő kapukat, bemutatják, hogy valóban megtörténtek ezek az események, és ők ma készen álltak arra, hogy megemlékezzenek minderről, bármilyen fájdalmas is. Hozzá kell tennem: így cselekedtek helyesen – mondta megnyitóbeszédében a nagykövetasszony.

Majd hozzátette: ez a film emlékeztet bennünket arra, mennyire fontos ismernünk a történelmünket, hiszen ez a tudás a kezünkbe adja mindazon eszközöket, amelyek ahhoz kellenek, hogy megvédjük magunkat attól, hogy az ilyen borzasztó helyzetek kialakulhassanak, vagy esetleg a civilizációnk összeroppanjon, ami már tudjuk, milyen borzalmakhoz vezethet. A beszédet követően egy közel hetven fős közönség nézhette meg az Egyszer volt című filmet, melynek különös aktualitást adott az is, hogy a napokban, április 16-án tartották hazánkban a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2012. április 26. 19:41
    „na ehhez is van lóvé ? csak a Tüskevárra nem telik ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bulihelynek használják a fiatalok a játszóteret

Szemétkupacok, koszos ruhadarabok, sőt sokszor még emberi ürülék is található az Erzsébet királyné téri játszótér területén. Tovább olvasom