Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Béla, a XXI. századi rabszolga

Kecskemét - Kecskemét külterületén önkéntes rabszolgasorsban él egy juhász. Nem tartják fogva ugyan, de fizetséget sem kap a birkanyáj őrzéséért.
A rabszolga olyan ember, akit megfosztottak személyes szabadságától, tárgyként kezelik, valaki másnak a tulajdona. A szabadságtól való megfosztás erőszakkal történik, célja a gazdasági kizsákmányolás – a józanész azt diktálja, hogy ezt a meghatározást a régmúlthoz kapcsoljuk, hozzátéve: ez már történelem. Hivatalosan a rabszolgaság a világ minden országában megszűnt, ennek ellenére mégis sok ember él efféle függőségben. Magyarországon, a dél-alföldi régióban is.

A Békés megyei Szarvas, és a Bács-Kiskun megyei Kecskemét külterületén hasonló tapasztalatokról számolnak be a helybéliek: egyes állattartó gazdák szociálisan és mentálisan leépülteket, rendszerint időseket, nyugdíjasokat dolgoztatnak ingyen, emberhez méltatlan körülmények között. Nemcsak a fizetség marad el, az étkezésre és a mosakodásra sem nyílik mindig lehetőség. Ez a modernkori rabszolgaság, ha úgy tetszik, csicskáztatás.

A rabszolgasorban élők számát nem tudni, csak a környékbeliek pletykáira hagyatkozhatunk. A csicskáztatás nehezen érhető tetten, a hatóságok is tehetetlenek. A rabszolgák rettegnek, többségük nem mer feljelentést tenni, inkább csendben teszi a dolgát. Lapunk egy ritka kivétellel szembesült: van, aki önként vállalja a rabszolgaságot. Béla még áprilisban került egy Kecskemét határában lévő tanyára, juhászként.

1200 birkát őriz teljesen ingyen Béla
1200 birkát őriz teljesen ingyen Béla, aki egy bódéban lakik, és lavórban fürdik.

Miután egy nagykunsági faluban a csecsemőkorú gyermeküket egyedül nevelő élettárs, Ágnes két hónapig egy árva hírt sem kapott Béla felől, augusztus végén jelentkezett a rendőrségen. Béla csaknem került elő. Október közepén azonban a juhász levelet írt a rendőrségnek, melyben arról panaszkodott, hogy nem tartják ugyan fogva, de egy rozoga bódéban alszik, lavórban fürdik, és egy fillért sem kap a nyáj őrzéséért. A bejelentést nem követte eljárás.

Információink szerint a rendőrség az adóhivatallal és a munkaügyi felügyelettel karöltve látogatott el a helyszínre, a tanyán azonban senkit és semmit sem talált. – A juhász a rábízott mintegy 1200 birkával átkóborolt Pest megyébe, ott bukkantunk rá – tudtuk meg a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől.

- A férfi arról számolt be, hogy nem kényszerítik erőszakkal a munkavégzésre, saját lelkiismerete hajtja: nem akarja, hogy a több mint ezer birka más területén legeljen, s ezzel kárt okozzon – mondta el Mihályné Bornemisza Eleonóra. – Arra vár, hogy a gazda találjon egy új juhászt, addig azonban őrzi a nyájat.

Mivel Béla önként vállalja a rabszolgasorsot, a rendőrség nem segíthet kiszolgáltatottságán. Eljárás nem indult, de a rendőrség jelezte a foglalkoztatás körüli szabálytalanságokat az adóhivatal és a munkaügyi felügyelőség felé. Nem meglepő: Béla nem rendelkezik alkalmi munkavállalói könyvvel, nincsen papírja arról, hogy rabszolga...

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. seawasp 2010. március 15. 11:40
  „Há´, csak van szaporulat, és mindennap birkapörköltet ehet! Kész királyság!”
 • 21. floridaimagyar 2009. október 24. 21:07
  „Nalunk a munkaltato mar reg a racs mogott csucsulne!!! Nincs olyan hogy minimal kotelezo munkaber?”
 • 20. maradando 2009. október 22. 01:31
  „Út a munkához program =roma módra ! :-))”
 • 19. Nagyapo 2009. október 21. 23:01
  „Hi Mike!
  Eloszor a Feri mondta: akinek nem tetszik el lehet innen menni,azutan a fonokom amikor beremelest kertem. A munkam az tetszett,csak nem akartak tobb fizetest adni es nem hittek el hogy meg aznap osszepakolom a dolgaimat es elmegyek ahogy a fonok javasolta.Azt hittek birka vagyok! Na ebbol lett elegem Magyarorszagon,felemeltem a fejem es egy kicsit tavolabb tekintettem a hataron tulra,most eleg messze vagyok Magyarorszag-tol de annyit keresek netto-ban egy honap alatt mint otthon fel ev alatt!!!”
 • 18. elem 2009. október 21. 21:32
  „Több baj is van ezzel a Bélával. Ha levelet írt a rendőrségre, akkor bizonyára fel akarta hívni a figyelmet magára, mert lehet, hogy "önként" nem mer kiszállni ebből az egészből, szegény egyszerű ember abban reménykedik, hogy a hatóság majd kisegíti szorult helyzetéből. De a hatóság fütyül rá, belenyugszik, hogy "önként" marad, mert nincs kedve hazamenni a párjához és gyermekéhez. Csak levelezni akart egy kicsit a rendőrséggel, mert unatkozott...”
 • 17. dodó 2009. október 21. 21:25
  „"A rendőrség gyakorta hivatkozik arra, hogy feljelentés, illetve bizonyítékok híján nem tudnak semmit tenni ezekben az ügyekben. A tiszaszentimrei Fűtő Tibor feljelentést tett, tanúskodott is, mégsem érte bántódás a gátlástalanokat. Honlapunkon ez év elején jelentettünk meg egy riportot, amelyben -- Fűtő Tibor levele alapján -- tiszaszentimrei uzsorások ügyei voltak terítéken. Idézzünk most néhány gondolatot a februári cikkből:

  ,,... a felesége hónapokkal ezelőtt néhány ezer forintos uzsorakölcsönt vett fel két helyi uzsorástól, akik azóta pokollá teszik az életüket. Fűtőék ... azóta már többszörösen visszafizették a kölcsönt, de az uzsorások mindenféle indokkal újra és újra követelik tőlük a ... százszázalékos kamattal megállapított törlesztőrészleteket. ... nem volt más választásuk, bankoktól kényszerültek hitelre... A néhány ezer forintos uzsorakölcsönből mára négy és félmillió pénzintézeti adósságuk van.

  -- A házasságunk ebbe ment tönkre, ... van három lánygyerekem is, és most már őket fenyegetik -- állítja Fűtő úr."

  Az elkeseredett tiszaszentimrei férfi februárban be- és feljelentéssel élt az összes szóba jöhető helyen: rendőrségen, adóhivatalnál, minisztériumban is. Cikkeinket olvasván most újra jelentkezett, hogy szívesen elmondaná, mi történt -- illetve mi nem -- a feljelentései nyomán.

  Az uzsorások által tönkretett, kisemmizett tiszaszentimrei család házáról azóta lekapcsolta a villanyt a szolgáltató, és egyre nagyobb halomban gyűlnek náluk a banki felszólító, és most már végrehajtással is fenyegetőző levelek. A rajtuk követelt öszszeg mára ötmillió forint fölé emelkedett. Fűtetlen, őszi szürkületbe merült lakásban beszélgetünk Fűtő úrral.

  -- Amikor februárban megjelentek a cikkek az Új Néplapban és a Szoljon.hu-n, egy időre elcsendesedtek, viszszahúzódtak ezek-- meséli a történteket. -- Aztán kijöttek hozzám az abádszalóki rendőrök a lakásra, és megkérdezték: akarok-e feljelentést tenni? Mondtam hogy igen, s felvettek egy jegyzőkönyvet, de hozzám azóta sem szóltak egy szót se. Úgy tudom, a feleségemet meghallgatták, de nem tudom, milyen eredménnyel.

  Kérdeznénk az asszonyt is, de ő mereven elzárkózik a beszélgetéstől.

  -- Mindezt leírtam én az adóhivatalnak is -- mondja Fűtő Tibor. -- Előbb a megyeinek, aztán az országos központnak, és leírtam, hogy nézzék már meg, miből van ezeknek ekkora vagyonuk. Honnan vannak olyan házaik, és miből járnak tizenhatmilliós autókkal? Egyik helyről sem válaszoltak. (Kuruc.info: hányszor, de hányszor megírtuk már, mutattunk rá példát, hogy a cigányokkal nem akar/mer kikezdeni az APEH?) Írtam a gazdasági minisztériumba is, onnan kaptam egy pársoros, udvarias levelet: sajnálták, hogy nem tudnak beavatkozni, és javasolták, hogy forduljak az ügyészséghez. Magamra maradtam, az önkormányzat sem segít, de nem hagyom annyiban! Nézze meg, egész életemben tisztességesen dolgoztam, és mégis itt tartok: jön a tél, tüzelőt kellene vennem, de nincs miből, mert minden elmegy a törlesztésekre. Ők meg úgy élnek, akár a kiskirályok! És ráadásul lassan már én vagyok a rossz a falu színe előtt, amiért nem hagyom annyiban a történteket. De nem hagyom!" /SZOLJON/”
 • 16. Rozsdás 2009. október 21. 19:53
  „Önkéntes rabszolga??
  Ez a mai MAGYARORSZÁG??????
  Mert ha ez igy van akkor bizony nem ez a demokrácia!!!!!!!!!!!!”
 • 15. bjela1980 2009. október 21. 16:35
  „Szerintem kap egy kis kaját, szállást. Miért is ne lehetne lelkiismerete. Gonodlom olyan tevékeny típus, olyan "na még egy kicsit maradunk, csináljuk..." tipus. Amúgy nevezhetjük őt szolgának, hiszen nem rab. Ha nem kap megbecsülést az baj!”
 • 14. antikos 2009. október 21. 14:09
  „Na ne már! Ezt beveszik a hatóságok? Minket meg halálra szívatnak???? Gondolkozz Margiiit!!!!”
 • 13. dodó 2009. október 21. 12:42
  „"A békési romák státusszimbólumnak tartják, hogy kinek hány ,,csicskája" van - mondták el többen is szarvasi beszélgetőtársaink közül. A ,,csicska" szó azokat a rabként fogvatartott - többségükben nem cigány származású - embereket jelöli, akiknek ,,gazdáik" mindenüket elveszik, és akiket házaknál és tanyákon dolgoztatnak, éheztetnek, állatként bánnak velük, gyakran megverik őket. Ismertté váltak már olyan esetek is, amikor foglyukat az istállóban tartották fogva, ott kellett aludnia, laknia a lovak között, és a szerencsétleneket még meg is kötözték.
  A modern kori rabszolgatartásnak erre a módjára ezúttal egy Újkígyóson megtalált, embertelen körülmények között fogva tartott hatvannyolc éves férfi esete hívta fel újra a figyelmet, a ,,csicskáztatás", azonban egyáltalán nem új jelenség. Babák Mihály, Szarvas polgármestere korábban már többször is foglalkozott ezzel a problémával, az önkormányzat információi szerint ugyanis csak ezen a 17 ezres békési településen mintegy száz-százötven embert tartanak fogva roma családok." /Magyar Hírlap/2009-09-24.”
 • 12. TUTI 2009. október 21. 11:48
  „,,,miért ha kapna kb 100e Ft-ot, ako nem rabszolga lenne! Olyan éles az a határ???? :D”
 • 11. filozofus 2009. október 21. 10:57
  „Inkább nekik kellene gyűjteni, nem "Izaurának"...”
 • 10. TrombiFrédi 2009. október 21. 10:44
  „Miért nem Ágneshez terelte a nyájat??”
 • 9. comet 2009. október 21. 09:49
  „ilyen juhásszal én is találkoztam Tolna megyében, meg halottam olyan esetekről is, ahol az alkalmazottakat bántalmazták, és nem csak kinn a ´prérin´. hanem például a Budapesten is, tehát elég elterjedt jelenségről van szó.
  Tudomásul kell venni, hogy Magyarországot az MSZP gyarmati sorba süllyesztette, a munkavállalókat kiszolgáltatott, sok szempontból jogfosztott helyzetbe hozta.”
 • 8. gedeon 2009. október 21. 09:28
  „Ez a XXI. század! Szégyen gyalázat!”
 • 7. flexsnake 2009. október 21. 09:08
  „mekkora marhaság”
 • 6. paranoid 2009. október 21. 08:35
  „"lelkiismerete hajtja" Az országot vezető uraknak ajánlom az idézetet. Van itt pár millió birka .Nehogy a végén elkóboroljon a szomszédba.Estleg ledobja a birkabőrt.”
 • 5. AntoniusXXI 2009. október 21. 08:34
  „Megmenekült a nyáj! Találtam új juhászt Béla helyére, többet is, lehet válogatni: Gyurcsány Ferenc, Draskovics Tibor, Szilvásy György, Jánosi György, Kiss Péter, Lendvai Ildikó, Lamperth Mónika. Kezdődjék a casting! :D”
 • 4. ClarkGriswald 2009. október 21. 07:53
  „miért mike mit jelent ez?”
 • 3. elem 2009. október 21. 07:52
  „"... A juhász a rábízott mintegy 1200 birkával átkóborolt Pest megyébe, ott bukkantunk rá..."
  "... nem akarja, hogy a több mint ezer birka más területén legeljen, s ezzel kárt okozzon..."
  Na de Béla, ezt a birkák maguktól is meg tudnák tenni, menj haza Ágneshez!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Janika története: szerelem a benzinkúton

Az Újpest és a Ferencváros elleni rangadó előtt a KTE-Ereco kameruni támadójával, Mbengono Yannickkal beszélgettünk. Home story. Tovább olvasom