Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Belvíz: amíg a fagy fogja a falakat, nem dől össze a ház

Pálmonostora – Belvízben áll a Bács-Kiskun megye határán fekvő település egy része már május óta. Több családot ki kellett telepíteni a lakhatatlanná vált házakból.
– A tévében azt mondták, ne féljünk attól, hogy ránk dől a ház, amíg a fagy fogja a falakat – magyarázza Rózsáné Pomázi Erzsébet, akinek családjával együtt el kellett hagynia otthonát, mert a vályogból épült tanyaépület életveszélyessé vált.

A Dongér csak a töltés miatt nem önt ki

Májusban rekord mennyiségű csapadék hullott a környéken, valamint a nyár is csapadékosabb volt a megszokottnál. Bács-Kiskun megye 117 települése közül 27-ben védekeznek a belvíz ellen. Pálmonostora, Harkakötöny, Kunszentmiklós és Szalkszentmárton a leginkább veszélyeztetett. A kétezer fős Pálmonostora lakosságának egyharmada külterületen él. Elsősorban a tanyán élőket érinti a belvíz, illetve a falu legmélyebb pontján, a Kossuth, és a vele párhuzamos Petőfi utcában lakókat, azokat a házakat, amelyek szomszédosak a szántóföldekkel.

Pálmonostorán a belvíz az úr - KÉPGALÉRIA

A település melletti vízelvezető csatorna mélyén az elmúlt években alig csordogált víz, most a Dongér csak a töltés miatt nem önt ki. Mivel a belvíz eddig nem okozott problémát, a csatornát nem gondozták megfelelően. A medret benőtte a nád. Hiába kotorták ki az év első felében, előfordul, hogy feltorlódik benne a törmelék, lassítva ezzel a víz továbbfolyását. A hótakaró miatt nem látszik pontosan, mekkora területet borít belvíz, de a határban szétszórtan elhelyezkedő tanyák mind üresen állnak, kiköltöztek a lakók, csak az állatok maradtak, azokat naponta járnak etetni.– A legelőt egész évben nem tudtuk használni. Május óta a hátunkon vagy a vállunkon vittük be a takarmányt a jószágoknak. A kisgyereket is csak biciklin tudtuk ki- vagy betolni, mert az óvodás gyereknek a 40-50 centiméteres belvíz még magas – meséli az asszony férje, Rózsa György.

Biciklin és a kezükben mentették a menthetőt

Szükséglakás

Nem mindenki tud önerőből boldogulni, nekik a megyei önkormányzat és a katasztrófavédelem próbál segítséget nyújtani. – A szomszédban egy nyugdíjas asszony, Pozsári Jánosné élt három unokájával. Őket a katasztrófavédelem emberei költöztették ki. Miután el kellett hagyniuk a házat, a faluban a szükséglakások egyikében helyezték el őket. Azóta kaptak kölcsönt is, amelyből Aranyhegyen vettek egy kis tanyát – árulja el a Rózsa házaspár.

Erzsébettel a tanyájuk előtt elterülő legelőn óvatosan lépkedünk  a kölcsönkapott gumicsizmában a talpunk alatt recsegő jégen. A mínuszok miatt ugyan már megfagyott a belvíz, de a jégtakaró nem mindenütt egyforma vastag, előfordul, hogy beszakad alattunk. Ilyenkor érezzük csak igazán, milyen hideg is a fagypont körüli víz. Az utóbbi hetekben a hó is leesett, így mondhatjuk, vakon lépkedünk. – Mi már hónapokkal ezelőtt, kora tavasszal elköltöztünk. A falu magasabb pontján, innen 1 kilométerre vásároltunk egy másik tanyát, de a mama egészen októberig itt élt. Nem akarta elhagyni a házat, amiben született, és leélte az egész életét. Nem gondolta volna, hogy neki innen valaha is el kell mennie, soha nem látott ekkora vizet. Amikor eljöttünk érte, csak annyit mondott, neki már semmije se maradt – meséli sétánk közben Erzsébet a 78 éves idős asszony kálváriáját. – Az autót a töltésen kellett hagynunk. Még a traktor is alig tudott bejönni az udvarba. Biciklin és a kezünkben mentettük a holminkat, úgy jöttünk el a két gyerekkel – árulja el a kényszerű költözés körülményeit.

Pálmonostorán a belvíz az úr - KÉPGALÉRIA

– A melléképület vége dőlt össze. Ott tartottuk a birkákat. Hihetetlen, de egy sem pusztult el. Most egy kisebb karámba kerültek, ami téglából épült, az még áll – mutatja. Az elhagyatott házban üres szobák fogadnak minket. A falakon ujjnyi vastagságú repedések, és ökölnyi nagyságú lyukak tátongnak. Mivel a falak felszívták a vizet, omladozik a vakolat, minden csupa salétrom. Ugyan a házban nem állt a víz, a beton felpúposodott. A vályogépületet kívülről meg kellett támasztani, nehogy kidőljön a ház hátsó fala. – Két hónappal ezelőtt a telefon és tévé antennát még le tudta szerelni a férjem, de azóta életveszélyes felmenni a padlásra, bármikor leszakadhat. Megmenthetetlen – összegzi beletörődéssel Erzsébet. 

Ha teheti, a postás is elmenekül

Bent a faluban homokzsákokkal próbálnak védekezni a belvíz ellen. A belterület legmélyebb pontját, a Kossuth utcát lezárva találjuk. Az ottlakók zárták le két hete, mert az utcán elhaladó traktorok és egyéb járművek az ablakok magasságáig csapták fel a vizet. Az aszfaltot nem látjuk, most vastag jégtakaró és hó borítja.

Pálmonostorán a belvíz az úr - KÉPGALÉRIA

A település postása, Magony Attila elkeseredve mutatja háza homlokzatán a hatalmas repedést. – Nemrég újítottuk fel. Most a belvíz miatt süllyed, reped, fel van ázva az egész lakóépület. Az önkormányzat és a tűzoltóság is 3-3 alkalommal jöttek szivattyúzni. A legutóbb múlt szombaton, délután 1-től este fél 11-ig. De hiába, a víz visszajön – mondja szomorúan a férfi. Ő is ugyanolyan elkeseredett, mint mindenki más. – Tavasszal, ha elolvad a hó, akkor lesz itt nagy baj. De ha felszárad, és tehetem, menekülök innen.

Olvasóink írták

 • 4. szilléri 2010. december 20. 23:33
  „busz forduló: 86,96
  Dózsa vége 83,54, Nagyatádi 82,7
  Ergo ! Az öregek tudtak építkezni ! Pálmonostora alapjában a környék topográfiailag a legmagasabb területére épült. A belvíz az árkok betemetésének az eredménye !”
 • 3. THK 2010. december 20. 13:00
  „1,
  éppenséggel a bolygót nem tesszük tönkre, legföljebb lakhatatlanná magunk számára - de a lényeg persze ugyanaz

  azt még ki is hagytad, h pár évtizeden belül elfogy az olaj, és akkor tényleg Mad Max szerű élet várható

  ez sajnos nem huhogás: óriási az olajtól függés, minden összeomlik anélkül”
 • 2. csafe 2010. december 20. 09:39
  „1. KamuNeni
  Több ezer éve vannak ilyen huhogók!
  Majd jön úgyis egy kisbolygó és kicsap a földből még egy holdat :-)”
 • 1. KamuNeni 2010. december 20. 07:59
  „Szegeny emberek. Lessz ennel rosszabb is. Nepesseg szaporodas, gepesites, mindent computerek kezelnek amit csak lehet. SOk munkahely megfog szunni es mar szunt is meg miatta.

  Clima valtozas a nepeseg novekedes es legszennyezes miatt, Kevesebb Oxygen az fa ki irtasok miatt, Melegebb nyarak es hidegebb nedvesebb telek az ozon reteg elvesztese miatt amit a fentiek ideznek elo.

  A termesekes termeszet nagyobb pusztulasa a vegyszerek miatt. Leg es fold szennyezodes. Jonnek majd a filmekben latott elemodok. Mindenki magaert, az allam ossze fog esni nem lesznek csak egyeni torvenyek a tuleleshez.

  Ez teny es nem lehet elkerulni mert mint parazitak tonkre fogjuk tenni a bolygot. Elkerulhetetlen!!!

  Evolition!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csont soványra éheztette kutyáit - fotóval

Nem ugattak rendesen a kutyái, ezért nem adott nekik enni gazdájuk egy Kecskeméthez közeli tanyán. Tovább olvasom