Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Beperelte az OTP-t egy devizahiteles

Hatáskör hiányában a Kiskunhalasi Városi Bíróság nem tárgyalta csütörtökön egy kiskunhalasi asszony keresetét, aki azért perelte be az OTP Bankot, mert szerinte a pénzintézet jogsértő módon kezelte a devizahitelét.
Hegyes Emőke bíró felolvasta Horváth Ferencné bírósághoz benyújtott keresetét, melyben többek között azt kifogásolta a felperes, hogy a bank nem vette figyelembe a kölcsönös együttműködés elvét, jogsértő módon megemelte a hitelét anélkül, hogy pontos elszámolást adott volna róla, nem biztosította az átláthatóságot a valós tőkéről, a kamatról, az árfolyamkülönbségről és túlszámlázott.

A keresetlevél szerint a felperes 2006-ban vett fel 3 millió forint svájci frank alapú hitelt az OTP Banktól 155 forintos árfolyamon. A nyugdíjas asszony havi törlesztőrészlete időközben 25 ezer forintról 52 ezer forintra emelkedett, ennek ellenére 2011 májusáig fizette a havi részleteket. A keresetében leírta: míg az adóstól korrekt magatartást követelt meg a bank, vele szemben viszont inkorrekt magatartást tanúsított.

Horváth Ferencné keresetében arra kérte a bíróságot, hogy semmisítse meg a bankkal kötött szerződését, állítsa vissza az eredeti állapotot, és fennmaradó tartozását olyan havi részletben törleszthesse, amely mellett meg is tud élni. Keresetlevelében azt is kérte, hogy a magyar állam kötelezze a devizahitelező bankokat, visszamenőleg dolgozzák át az összes hitelszerződést a hatályos jogszabályoknak megfelelően, a meglévő hitelszerződésekben pedig a teljes hiteldíj mutatón felül a hitelt felvevőre hárított összeget írják jóvá az adós számláján késedelmi és büntető kamattal együtt. Ezen kívül a bank költségén állítsák vissza az eredeti állapotot azoknál az ingatlanoknál, amelyeket még nem értékesítettek.

“Tisztában vagyok azzal, hogy a hitelt vissza kell fizetnem, és nem is bújok ki ez alól, de tisztességes elszámolás mellett" – áll a felolvasott keresetlevélben. Hegyes Emőke bíró ezután megkérdezte a felperest, aki kijelentette: írásban benyújtott keresetét fenntartja. A bíróság ezután kihirdette végzését, mely aszerint hatáskör hiányában átadja az ügyet a Kecskeméti Törvényszéknek. Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék szóvivője az MTI-nek elmondta, olyan súlyú az ügy, amelyben nincs hatásköre a városi bíróságnak, ezért a törvényszéken indul a polgári peres eljárás.

Olvasóink írták

 • 6. igazságkereső 2012. február 19. 17:51
  „#3.badó! Nálad az igazság én is szurkolok a hölgynek!”
 • 5. deszkás 2012. február 18. 17:33
  „Biztos bukta.”
 • 4. maci53 2012. február 17. 10:01
  „Hajrá Horváthné,remélem sokan leszünk melletted.Jó lenne egy oldalt nyitna ahol segíthetnének azok a milliók akik pofátlanul kilettek semmizve.Nem csak az OTP az uzsora bank nálunk,mind az,az összes autóhitelező Bankot felekell jelentani akik 3-400 ezer forintokat adtak rögtön a magánszámlálára minde autó kereskedőnek egy -egy eladott autó után.Mi ez ha nem kenőpénz.A NAV is odafigyelhetne ezekre a Bankokra ahol élenjárt a CIB,A PORSCHE bank zrt., és még sorolhatnám.Sajnos ezek a bankok megvették kilóra az akkori kormány illetékeseit akik rábólintottak erre a gazemberségre.Azokat sem kell kihagyni a büntető eljárásból.”
 • 3. badó 2012. február 17. 07:20
  „Okos és bátor asszony, gratulálok neki, és kívánok sok sikert. Minden magyarnak meg kellene tagadni a jelzálog alapú hitel fizetését. Ide is beposztolom, és terjesszétek ti is: ez a valóság , de van megoldás, csak össze kéne fognunk. Sajnos tudatlan a magyar, és egymást öli, holott az igazi ellenségeink nem a kormány.
  http://www.youtube.com/watch?v=EldBTQCipyw&feature=share”
 • 2. KALFO 2012. február 16. 21:41
  „méghogy magyar bank...remélem hogy pert nyer az otp ellen, bár a pénz nagy úr a banknál és mindenre képesek h ne veszítsenek
  a bankoknak parnernek kellene lenniük, mert a hitelnyújtó is függ az adózótól, sokan vettek fel úgy hitelt h külföldre mentek ki ami fedezte beiilleszkedésüket és ezt a bankok soha nem fogják tudni behajtani és ezt meg is érdemlik...”
 • 1. IVY 2012. február 16. 16:40
  „Én leszek a következő!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négylábúak a fagy fogságában: ellenőrzik a tanyákat

Egy üres fémhordó, egy csörgő lánc és egy tál befagyott víz. Sok kutyának bizony csak ennyi jut.… Tovább olvasom