Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Beszélő közlekedési lámpa segíti a vakokat

Kecskemét – Egyetlen helyen, a Cifrapalota előtti gyalogátkelőnél segíti a látássérülteket beszélő közlekedési lámpa. Sztakó Krisztinához és vakvezető kutyusához, Bercihez csatlakoztunk, és megnéztük, hogyan boldogul egy látássérült a kecskeméti utcákon.
– Még nincsenek hozzászokva a járókelők a beszélő lámpához. Előfordult, hogy annyira megijedt tőle egy idős néni, hogy kiabálva szaladt át a zebrán, hogy lőnek ránk, lőnek ránk – meséli nevetve Sztakó Krisztina, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének vezetője.

Arról, hogy ez tényleg így van, mi is meggyőződhetünk, amikor Krisztina aktivizálja távirányítója segítségével a beszélő lámpát, és az megszólal: „A Rákóczi út felé a lámpa zöldre váltott." – szólal meg a géphang. Krisztina és Berci nyugodtan lép le az úttestre, teszik a dolgukat. Körülöttük a járókelők pedig jobbra-balra tekintgetve keresik, honnan jött a tájékoztatás, valaki még meg is botlik, annyira nem figyel a lába elé a kíváncsiság miatt.

Vakvezető kutyával Kecskeméten - KÉPGALÉRIA

A lámpa ilyen jellegű átalakítását abból az összegből oldotta meg az egyesület, amelyet 50 százalékban a város önkormányzata biztosított, illetve a Téli Fesztivál alatt a Rotary és Lions Klubok gyűjtöttek becsületkasszát működtetve, forralt bort kínálva a fesztiválozóknak. Ez a projekt nyolc évet ölel fel, tudjuk meg Krisztinától, így idővel több átkelőnél lehet majd a vakok segítségére a Cifrapalotánál üzembe helyezetthez hasonló beszélő lámpa.

Az egészségesek nem elég toleránsak a fogyatékkal élőkkel szemben

A városban sok zebránál találunk sípoló hanggal ellátott közlekedési lámpákat, de ezekkel kapcsolatban több probléma is felmerül: az ilyen a lámpák hangosak, pontosan azért, hogy a közlekedő autók zajától is jól lehessen hallani őket, megfelelő támpontot adjanak a vakoknak. A nappali utcazaj túlsípolására beállított hangerő azonban éjszakánként kellemetlenséget okoz a környéken lakóknak, így sok helyen lehalkítatták a lámpákat. Ami azért rossz megoldás, mert nappal nem elég a csökkentett hangerő. Krisztina még azt is hozzáteszi, hogy ahol a zebrák túl közel helyezkednek el egymáshoz, nem mindig egyértelmű, melyiknél szólal meg a síp, ezért nagy segítség a beszélő lámpa, ami közli az utcanevet is.

Vakvezető kutyával Kecskeméten - KÉPGALÉRIA

Milliós összegeket ér egy vakvezető kutya

A leggyakrabban német juhász, labrador retriever vagy golden retriver segíti a látássérülteket. Sztakó Krisztina kutyája viszont egy rövidszőrű magyar vizsla, Berci, aki 2009 októberétől segíti munkájával vak gazdáját. A kutya megvásárlását saját erőből kell állnia a fogyatékkal élőnek, viszont a kiképzést, amely a Csepeli Kutyakiképző Központban zajlik, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége állja. Egy ilyen vakvezető kutyus eszmei értéke két millió forint.

Krisztina 13 éves korában veszítette el teljesen a látását, tíz évig csak fehér bottal közlekedett, másfél éve pedig Berci, egy rendkívül kedves magyar vizsla segíti őt a mindennapokban. A kutyus jól teszi a dolgát: Krisztinek elég csak tartani a hámot, Berci belebújik, és türelmesen várja, hogy gazdija elkészüljön. Miután azonban kilépünk az utcára, a kutyus megmutatja nekünk igazi tempóját, szinte szaladni kell vele. – Edzésben tart – jegyzi meg nevetve Krisztina.

Mivel a páros nem kecskeméti, rengeteget utaznak busszal. Az emberek sokszor kérik számon, mit keres a kutya fent a buszon. – Berci elég nagydarab, a buszokon pedig szűkös a hely, ezért akad olyan, aki a helyet követeli tőlünk, vagy csak azért értetlenkedik, miért engedem fel magam mellé a kutyát – meséli.

Sokak nem tudják, hogyan viszonyuljanak egy vak emberhez, vagy nem is törik magukat, hogy segítséget nyújtsanak, ha arra szükség van. Krisztina azt mondja, általában azok segítenek, akiknek a családjában van fogyatékkal élő személy. – Gyakran hallom, hogy szegény, de sajnálom, milyen rossz lehet így élni. A sajnálattal nem jutok előre. Én mindig azt mondom, a vakoknak kell megtanulni segítséget kérni, merni kell odamenni az emberekhez, csak előfordul, hogy ezt sem egyszerű kivitelezni – avat be a viszontagságokba.

A vakvezető kutya megkönnyíti a közlekedést

– Amíg nem volt vakvezető kutyám, nem tudtam végigmenni a főtéren személyi segítség nélkül, mert a vakok nehezen boldogulnak olyan nagy térben, ahol kevés a támpont. A kecskeméti főtér is pont ilyen. De Bercivel minden probléma nélkül megoldom a feladatot.

Vakvezető kutyával Kecskeméten - KÉPGALÉRIA

Kutya és gazdája valóban tökéletes összhangban mozognak: Berci figyel arra, hogy Krisztina kikerülje a szembejövőket és a különböző utcai berendezéseket, sőt még a járda fölé behajló ágakra is gondja van, így Krisztinának nem kell attól tartania, nekimegy valaminek. Berci jelszóra keresi meg a legközelebbi zebrát, ismeri az irányokat, és a járdaszegélynél mindig megáll gazdija előtt, hogy Krisztina nehogy kilépjen a kocsik elé. Berci annyira jó vakvezető, hogy gazdája fehér bot nélkül kel útra vele.

Berci az esetek nagyon nagy százalékában jó döntést hoz. Azonban többször előfordult már, hogy megindult a piros jelzés ellenére. – Mivel a kutyák színvakok, ők azt figyelik, hogyan mozog a többi ember és jármű. És néhányszor még a piros jelzésnél is elindult, amikor mások átszaladtak a zebrán. Ilyenkor helyre kell tenni benne, hogy hibázott, és újra nekifutni a feladatnak – magyarázza Krisztina.

Néha Berci is csintalankodik

– A kutyák tökéletesen tudják, hogy mi nem látunk, és ezt ki is használják. Miután Bercit megkaptam a kiképzést követően, ő is megpróbált néha kibújni a feladatok alól. Feszegette a határokat, mit tehet meg. Előfordult, hogy elengedtem, és hiába hívtam, nem jött oda hozzám. Nem csatangolt messzire, ott ült tőlem három méterre, így tökéletesen hallotta, hogy hívom, mégsem jött. A kezdeti nehézségeken minden kutyával túl kell esni. De sok-sok szeretetet kell adni nekik, amiért a későbbiekben hálásan segítik az embert.

Krisztinának mindig van egy-két kedves szava a kutyushoz, és Berci szereti is a kényeztetést. Sétánk alatt, Krisztina elengedi Bercit a parkban, hagy futkosson egy kicsit kedvére. A kutya egy-két kör megtétele után azonban visszatér hozzá, jön farkincáját csóválva, és dörgöli hozzá a fejét, hogy Krisztina paskolja meg a hátát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VV Anikó miatt szakított LL Juniorral a barátnője

Szakított barátnője L. L. Juniorral, amiért az énekes állítólag flörtölt VV Anikóval. Tovább olvasom