Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Bezár a régi fedett uszoda, Kecskemét mostohagyereke

Kecskemét – Utolsó napját éli a Kecskeméti Fedett Uszoda, amelyet 43 év után zárnak be. A vendégek és a személyzet is sajnálja a fürdőkomplexum mostoha sorsát.
– Nem tudom, mit csinálok: vagy ide járok, vagy mehetek a kés alá – panaszolja a termálvizes medence mellett Pócsai Valéria, aki gerincsérve miatt heti 2-3 alkalommal látogat ki az uszodába két évtizede. Az 1968-ban Jánaky István Ybl díjas építészmérnök tervei alapján épült kecskeméti uszoda egykor Közép-Európa legmodernebb fürdőkomplexumának számított, mára azonban elavulttá vált az itt használt technika, így az üzemeltetés négyszer annyi pénzt emészt fel, mint amennyiért megérné nyitva tartani. A 43 éve működő fürdőt ma végleg bezárják.

Bezár a kecskeméti uszoda - KÉPGALÉRIA

Mintha szellemvárosban járnánk

Kecskeméti gyógyvíz

A termálmedencéket 1000 méteres mélységből feltörő, 49 Celsius fokos gyógyvíz táplálja, amely nagy sókoncentrációjú, nátrium-hidrogénkarbonátos és kloridos hévíz. Jodidion tartalma miatt a jódos gyógyvizek csoportjába tartozik, valamint floridion tartalma is jelentős. 1987-ben nyilvánította gyógyvízzé az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság.

Különös hangulat fogadja azokat, akik az utolsó napon látogatnak ki ide: az uszodakertben mindössze egyetlen medence üzemel, ahol elsősorban a mozgásszervi megbetegedésekben szenvedők találnak gyógyírre. – 4 éve forgó műtétem lett volna, de féltem kés alá feküdni, akkor tanácsolta az orvosom, jöjjek el ide. Nyugdíjas éveim legjobb befektetése volt, hogy megvettem az ide szóló bérletemet – árulja el József.

A gyermekmedencét utoljára takarítják. Madarász András csak egy pillanatra áll meg a munkában, de megtudjuk tőle, hogy 2005 óta dolgozik az uszodában, és az évek alatt mind a személyzetet, mind pedig az ide járó fürdőzőket nagyon megszerette. – Egy munkahelyen sem becsültek meg ennyire, mint itt, ezért fog hiányozni igazán – mondta a fiatal fiú, aki ugyan nem marad munka nélkül, mert a cég, amely alkalmazza, máshol is takaríttat, de az uszodába már nem kell többet jönnie.

Bezár a kecskeméti uszoda - KÉPGALÉRIA

A büfé előtt mindig sokan sorakoztak: a gyerekek jégkrémért, a felnőttek kávéért vagy valami harapni valóért álltak sorba. Az egykor nyüzsgő tér most kihalt, csak az itt maradt árlista hirdeti, milyen finomságokat lehetett itt egykor kapni. Amikor belesünk az ablakon, poros polcokat, a pulton ott hagyott műanyagpoharakat találunk.

Az egykor gyermekzsivajtól hangos olasz medencék is üresen állnak. Az idő vasfoga nem kímélte ezeket sem, rozsdás minden faluk. Szokatlanul csendes a fürdő. Más a helyzet a fedett részeken: a tanmedencében még vígan lubickolnak a gyerekek. Ugrálnak, fröcskölnek, és hangosan kacagnak. Egyszerűen csak élvezik a vizet.

„A szegények uszodája volt"

Az 50 méteres úszómedencés csarnokba lépve érezzük csak igazán – mint, ahogy a fürdő vezetője, Nagy József is fogalmazott –, ennek a helynek lelke van. Nem véletlenül zárta a szívébe az uszodát ilyen sok mindenki. – Főállásban 2003 óta dolgozom úszómesterként, ezt megelőzően pedig itt töltöttem az egész gyermekkoromat, ezért sajnálom, hogy bezárják az épületet – mondja Török László, akitől azt is megtudjuk, hogy a teljes személyzet átköltözik majd az új, még épülő uszodába, amely szeptemberben nyitja meg kapuit a fürödni vágyók előtt. A régi épületre pedig a tegnapi közgyűlésen az önkormányzat ötletpályázatot írt ki, hogyan lehetne hasznosítani az üresen maradó uszodát.

Bezár a kecskeméti uszoda - KÉPGALÉRIA

A medence túloldalán éppen úszásoktatás folyik. Paksi Csilla, az oktató éppen arra ad utasítást a haladó csoport másodikosainak, hogy fejessel ugorjanak a vízbe, majd gyorsúszásban tegyenek meg egy hosszt. A ladánybenei osztály az egyik utolsó gyerekcsoport a fürdőben.

– A szegények uszodája volt ez a fürdő, ezért nem szabadna bezárni! Az itteni jegyárakat a magam fajta emberek is meg tudták fizetni. De ezentúl hová fogunk járni? Nem mindenki engedheti meg magának az új uszoda árszabását – panaszolja Trifont Gyula, aki két hossz között állt meg pihenni. Közben egy másik vendég ironikusan csak ennyit fűz hozzá a beszélgetésünkhöz: – Majd ásunk gödröt, úszunk abban.

Olvasóink írták

  • 2. Apátfalvi** 2011. május 28. 09:18
    „Most már tényleg ki kell irtani a rohadék politikusbűnöző réteget, akik a rendszerváltás óta szétbarmolták az országot!

    hazafiak jelentkezését várom, a balos féregirtási hadjáratában való részvételre!!! Nem mehet tovább az, hogy a dolgozó magyar emberek orra előtt barmolják szét az országot!”
  • 1. zehn 2011. május 27. 07:28
    „Hm. Ott már bezárják a fedett uszodát, itt meg még mindig nincs.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belehalt sérüléseibe a lezuhant siklóernyős

A kórházba szállítását követően belehalt sérüléseibe az a 45 éves férfi, aki csütörtök délután zuhant le siklóernyőzés közben a kalocsai repülőtér közelében. Tovább olvasom