Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Biogáztermelés: a térség legnagyobb üzeme épült fel Kecskeméten

Kecskemét - Befejeződött az Agrowatt Nonprofit Kft. kecskeméti beruházása, amellyel a térség legnagyobb biogáz erőműve épült meg.
A fejlesztést az EEA Norway Grants − az úgynevezett Norvég Alap finanszírozta, amely a projekthez 1,25 millió euró támogatást nyújtott. Az erőmű – egy biogáz központ megépítésével – kutatási és oktatási célokat is szolgál majd, illetve szerepet vállal a mezőgazdasági biogáz-technológia fejlesztésében.

A munkálatok 2009 őszén kezdődtek, de a beruházást átmenetileg le kellett állítani a nemzetközi gazdasági válság és annak hatásai miatt – áll a cég közleményében. Tavaly ugyanakkor az új fővállalkozó és a kibővült tulajdonosi kör újra indította az építkezést, majd a beruházás az ismét megkötött finanszírozási szerződés révén az idén tavaszra készült el.

Az Európai Unió elvárásai szerint Magyarországnak is növelnie kell az alternatív megoldások arányát a jelenlegi fosszilis energiaforrások helyett – derül ki a közleményből. Nálunk is nagy mennyiségben keletkezik, illetve termelődik olyan szerves hulladék, amelyből környezetbarát energia nyerhető. Ennek előállítását és hatékonyság-növelését támogatja a Agrowatt Kft. egy önmagát ellátó, illetve a kísérletek és az oktatás forrását is előteremtő biogáz kutatóközpont megépítésével.

Bár a szerves anyagok lebomlásakor keletkező biogázt az emberek már kétezer évvel ezelőtt is használták, az ipari méretű, hatékony hasznosítás rövid múltra tekint vissza. Az első biogáz erőművek – közegészségügyi céllal - kommunális és ipari szennyvíztisztító telepekre épültek a szennyvíziszap fertőtlenítése érdekében. Emellett a telepek villamosenergia- és hőfogyasztásának jelentős részét is meg tudják termelni, csökkentve a működtetési költségeket.

Az európai mezőgazdaságban a 2000-es év hozott áttörést, mivel Németországban életbe lépett az új energiatörvény, amely garantált, magas zöldáram átvételi árat biztosít, illetve a biogáz erőművek megvalósításához és üzemeltetéséhez kiszámítható támogatást nyújt, amellyel közvetve a mezőgazdasági termelőket segíti. A német törvényt alapul véve valamennyi EU tagállam és számos unión kívüli ország is megalkotta saját szabályozását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Duett: Trokán Nóráé és Caramelé az Év Duettje cím

A Katona József Színház ifjú színésznője és Caramel nyolc héten át küzdött az Év Duettje címért. Tovább olvasom