Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Biomassza erőmű épül a bajai kórházban

Száznegyven milliós beuházás keretében biomassza erőmű épül a bajai Szent Rókus Kórházban.
Tóth Gábor főigazgató főorvos értékelése szerint ez is egy mérföldkő az intézmény életében. - Mindig is törekedtünk a környezettudatos fejlesztésekre, például újrahasznosítható papírt használunk. Most korszerű bioerőmű épül, mely hőenergia és károsanyag kibocsátás szempontjából is jól hasznosítható. Fontos, hogy az Új Szécheny-terv révén megvalósuló beruházást az önkormányzat erkölcsileg támogatta - fogalmazott a főigazgató.

Fercsák Róbert alpolgármester azt emelte ki, hogy a kórház energia ellátásának koncepcióját még akkor dolgozták ki, mikor városi intézmény volt. A közbeszerzésen nyertes Ener-G Zrt. felújította a kazánházat, majd további fejlesztéseket végzett, például hűtőberendezés került a szülészetre. - Az energiaszektorban folyamatosan napirenden van az alternatív energia használata, a környezetvédelem.

A biomassza erőmű a fűtési idényre már üzemelni fog. A városnak fontos, hogy a kórházi fejlesztések révén a betegek megfelelő körülmények között gyógyulhassanak. Nem mellékesen, a beruházás a biztonságot is szolgálja, csökken az intézmény függősége - mondta az alpolgármester. Hozzátette: örömteli, hogy ilyen jó az együttműködés az önkormányzat, a kórház és a partnercég között.

Az ENER-G Energia Technológia Zrt. igazgatója, Mátraligeti Balázs kifejtette, a gőzt már 2009-ben megszüntették a földgázüzemű kazánház beüzemelésével. A konyha is átállt a gázra, ami költségkímélő megoldás. - További spórolást jelent a fahulladékos tüzelés, melyhez az alapanyagot a gemenci erdő biztosítja. A beruházást 50 százalékban, 71 millió forinttal pályázat segíti, míg az összeg másik felé a zrt. önerőből állja. Október 15-én beüzemel a biomassza erőmű - hangsúlyozta a cégvezető.

Kérdésre válaszolva Csernovicsné Simon Erzsébet gazdasági igazgató elmondta: a kórház éves fűtési számlája 180 millió forint körül alakult eddig. A fejlesztés révén 5-10 százalékos megtakarításban bíznak.

Olvasóink írták

  • 1. SP 2012. július 05. 20:14
    „".....erőmű épül a bajai kórházban..""

    ""A Gemenc hazánk egyik legismertebb védett területe, Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje, nemzetközi szinten is kiemelkedő természeti érték.""

    Mi lesz,
    ha nem ad elég alapanyagot a védett erdő, több hashajtót kapnak a betegek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KTE felkészülési mérkőzéseinek időpontjai

A felkészülést másfél hete elkezdő KTE szombaton az MTK-val, jövő hét szerdán pedig a Pakssal… Tovább olvasom