Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Bíróság elé áll Kolompár Orbán

Kecskemét - Sikkasztás és jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének vádjával áll hétfőn a kecskeméti bíróság elé Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke - tájékoztatta a Kecskeméti Városi Bíróság.
A roma politikus ellen három különböző eljárásban emelt vádat az ügyészség, ebből két ügyet egyesítettek, és ennek első fokú bírósági tárgyalás hétfőn kezdődik Kecskeméten.

A budapesti VI.-VII. kerületi ügyészség idén júliusban azért emelt vádat az OCÖ vezetője és két társa ellen, mert az országos roma érdek-képviseleti szervezet 2003. és 2004. évi gazdálkodása, könyvvezetése során "a pénzforgalmat nem megfelelően bonyolították, nem biztosították az egyes célfeladatok átlátható elszámolását", ezzel a vádlottak megszegték a számvitelről szóló törvényben előírt valódiság és világosság elvi követelményét, és megnehezítették az OCÖ vagyoni helyzetének áttekintését, ellenőrzését.

Az ugyanehhez az ügyhöz kapcsolódó másik vád szerint Kolompár Orbán 2004 őszén több alkalommal arra utasította az OCÖ pénztárát, hogy különböző összegeket fizessen ki neki utólagos elszámolásra. így több mint ötmillió forintot vett fel, amellyel később nem számolt el az OCÖ-val, a pénzt nem fizette vissza, azzal ismeretlen módon sajátjaként rendelkezett, és a kár nem térült meg. Kolompár Orbánt ezért a kerületi ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztással és a számvitel rendjének megsértésével, két társát ugyancsak a számvitel rendjének megsértésével vádolja.

Egy korábbi ügyben a Kecskeméti Városi Ügyészség 2008 decemberében jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt azért emelt vádat Kolompár Orbán és társai ellen, mert a Kiskunmajsai Roma Érdek-képviseleti Szervezet vezetőjeként valótlan számlákkal igazolt 7,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Az MTI birtokába került vádirat szerint az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) 2005 novemberében a roma munkaerő-piaci szolgáltató hálózat kialakítása című program megvalósítására elnyert támogatás első részletét, 2 millió 679 ezer forintot 2006 novemberében úgy számolt el, hogy a bizonylatokon szereplő gazdasági tevékenység valótlan tartalmú volt, mivel nem a dokumentumokban szereplő időpontokban, hanem később valósult meg. A Kolompár Orbán által irányított szervezet összesen 7 millió 221 ezer 846 forint támogatást hívott le az elnyert 13 millió forintból. A fennmaradó összeget az OFA az első támogatás elszámolásakor jelentkező problémák miatt nem folyósította. A roma szervezet a pályázati programot végrehajtotta, és a támogatás egyoldalú felmondása miatt beperelte az OFA-t.

A Kolompár elleni büntetőperben a tárgyalás már ki volt tűzve, de a júniusi európai parlamenti (EP) választás miatt elhalasztotta a Kecskeméti Városi Bíróság, mert a gyanúsítottak közül ketten regisztrált jelöltként szerepeltek egy párt listáján, s ezért mentelmi joguk volt. Most ezt a két ügyet egyesítve áll bíróság elé az OCÖ elnöke.

A Kecskeméti Városi Ügyészség egy harmadik ügyben idén október elején emelt vádat Kolompár Orbán és öt társa ellen jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, valamint az Európai Közösség pénzügyi érdekei megsértése miatt. A gyanúsítottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből pedig 36,4 milliót szereztek meg jogosulatlanul, és további 76,5 milliót kíséreltek megszerezni.

A vádirat szerint a szervezetek által felvett 145,5 millió forint támogatási összeg elszámolásához benyújtott, bizonylatokon szereplő gazdasági események nem valósultak meg, így a benyújtott bizonylatok sem valósak. Ebben az ügyben még nem tűzték ki a tárgyalás időpontját.

Az OCÖ elnökét az ellene folyó eljárások miatt többször lemondásra szólították fel politikustársai, és a roma érdekképviselet szervezet feloszlatását is kezdeményezték, de nem jártak sikerrel. Kolompár Orbán az elmúlt hónapokban több sajtótájékoztatóján is kijelentette: ártatlan, és tisztázza magát a bíróság előtt.

Nánási László, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vezetője korábban úgy nyilatkozott: az ügyészség sem állítja, hogy az állítólagos pályázati visszaélések során felvett pénzek az OCÖ-elnök zsebében kötöttek volna ki, de a nyomozás nem tudta kideríteni, hogy mi lett a jogosulatlanul felvett pénz sorsa, ám nem arra használták, amit a pályázati kiírás tartalmazott.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Sisapista 2009. november 18. 13:57
  „32 te hol éltél eddig ? Nem a rasszista magyarok miatt lesznek a cigányok magyargyűlölők, hanem a magyargyűlölő, összeférhetetlen cigányok miatt lesznek a magyarok romagyűlölők.
  Én sem úgy születtem, hogy egyből útáltam őket és nem is neveltek gyűlölködőnek. A tapasztalataim miatt utálom őket és minden más népet tisztelek (rajtuk kívül) !”
 • 38. tarkan 2009. november 16. 06:36
  „Szerintem csak "irigykedtek"-rá...és most örültök mert ettől olcsóbb lesz a kenyér,a viz a villany a gáz,....Lesz mindenkinek munkája megélhetése,nem lesz korupció és tényleg megvalósul a magyarság álma.Demokrácia lesz nálunk::)))))Itéljék el ha bűnös ha nem akkor kiváncsi leszek hogy a sok acsarkodó mit fanyalog majd,az amit a Gyurcsány féle felállás csinál az sokkal bicskanyitogatóbb,csak arra nem sarazunk mert nem cigány.......rosszabb annál::))))))”
 • 37. egyszegedi 2009. november 16. 03:38
  „Hát comet nincs igazad, mert valóban van cigány bűnözés, méghozzá nem kis mértékben. Egyébként a cigányok ugyan úgy fenyegetik a magyarokat a magyarságuk miatt. Főleg, ha többen vannak. Viszont Kolompár Orbán nem az egyedüli ezekben az ügyekben, ő is úgy tanulta a kifinomult fehérgallérosoktól. Valószínűleg nem jattolt le eléggé, azért bukott meg. Érdemes lenne egyes közhasznú, társadalomkutatással és egyéb meg nem fogható tevékenységgel foglalkozó egyesületek pályázati pénzeinek felhasználását megvizsgálni. Vonatkozik ez egyébként az uniós pályázati pénzek és mezőgazdasági támogatások felhasználóira is. Nagyban megy a móka kis hazánkban, úgy hogy Kolompár csak egy kis hal az egészben.”
 • 36. Omo 2009. november 15. 22:13
  „Nagy volt az arca ennek a szélhámos bűnözőnek. Remélem ülni fog!”
 • 35. comet 2009. november 15. 22:10
  „33 - ha a Gizike "büdös cigányozik" akkor könnyen lehet gőzekének nézni.
  (kisebbet üss a felkiáltó jelre, mert beakadt)”
 • 34. .suhym. 2009. november 15. 22:03
  „32. hozzászólás comet 2009.11.15. 20:47

  Egyetértek!”
 • 33. maci52 2009. november 15. 21:13
  „Mind oda való,Marx tér 13.”
 • 32. gerbera 2009. november 15. 20:59
  „32. hozzászólás comet 2009.11.15. 20:47
  Összetéveszted a Gizikét a gőzekével,,,,szerinted mindenki rasszista aki elolvas egy cikket???nem fűztem hozzá véleményt , hogy merészelsz lerasszistázni ,se cigányokkal,se jobbikkal nem szimpatizálok ÉRTED!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,másokra vetíted a te véleményed, magatartásod.....Nem vagyok jobbos ,se mszp-s ,se fideszes.Olvasd MNO,vagy más lapokat ,mindenhol írnak a hírről ,csak éppen ezen a szoci lapon hallgatnak a történtekről.Az a rasszista aki másokat annak nevez!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 31. comet 2009. november 15. 20:47
  „31- gerbera- arra is gondolj hogy a cigányok pont a hozzád hasonló rasszista virágszálak miatt mennek a magyaroknak. Vona Gábor jó lenne ha eligazítaná a csapatát, de a legjobb az lenne, ha eltűnne a színtérről, mert a cigózással, meg zsidózással a feszültség keltésen kívül mást nem csinált.
  A cigánybűnözés, a cionismus és a rasszizmus az ami talán a legjobban bénítja a társadalmat, a Gyurcsány féle szélhámosok nagy örömére.
  Ideje lenne azokkal foglalkozni akik kifosztották az országot és azon mesterkednek, hogy a lakosságot öszeugrasszák.
  Ahol lakom, a napokban fenyegettek meg az osztálytársai egy rendezett körülmények között élő jól öltözött 2. osztályos (ált.isk) cigánykislányt azért mert cigány. Az idén hozták át a szülei ebbe az iskolában, mert ahol korábban volt az osztálytársai ollóval dobálták, mert cigány. Vona Gábor az agyához kaphatna már, hacsak nem Fletóék embere.”
 • 30. gerbera 2009. november 15. 20:29
  „Ezer cigány éjszakája: "holnapra megölünk minden magyart" - háborús zónává vált Sajóbábony
  Egy tegnapi jobbikos rendezvény miatt a sajóbábonyi cigányok ma tettlegesen is bántalmazták a falubeli magyarokat. Két gárdistákat szállító autót széttörtek a büdös cigányok, akiknek létszáma már ezer főre emelkedett. A szamurájkardokkal, ásókkal, kapákkal felfegyverkezett cigányokkal szemben, csak a Gárda tagjai biztosítanak védelmet a magyaroknak. A településre bevezető utakat megnyitották a sajtó munkatársai előtt

  http://kuruc.info/”
 • 29. magyarok 2009. november 15. 19:51
  „iDEJE VOLT MÁR ELKAPNI EZT A BŰNÖZŐT!”
 • 28. tintasbarns 2009. november 15. 19:48
  „A sőtét korszakosra 100 év börtönt.”
 • 27. comet 2009. november 15. 19:42
  „"2003. és 2004. évi gazdálkodása, könyvvezetése során a pénzforgalmat nem megfelelően bonyolították..."
  - ez a szélhámos azóta zavartalanul nyúlta le milliókat. Kik ezért a felelősek? És Kolompár valószínű hogy csak a jéghegy csúcsa. Hol voltak a felügyeleti szervek?
  Rendszerváltás óta a politikai vezetés módszeresen csinált az országból rablótanyát. Gyurcsány Ferenc beismerten és bizonyítottan szélhámos miniszterelnök vezetése alatt mégjobban felpörögtek a dolgok.
  Az MSZP nem baloldali, hanem nemzetellenes párt, a fehérgalléros bűnözők sasfészke. Az MSZP-t fel kell számolni.
  Jelenleg nincs népi kontrol a politikai csőcseléken, összefonódásaik szabadon garázdálkodhatnak. Orbán Viktor a jelenlegi állapotok fenntartásáért kardoskodik. Vajon miért?
  Tiszta politikai erő kell, aminek kialakulását az előre hozott választás segíhetné a legjobban, a demokrácia erősödésével.”
 • 26. papen 2009. november 15. 19:37
  „Neki az ilyeneket kellene megfékezni, ne mlopni: http://kuruc.info/r/35/50374/”
 • 25. TrombiFrédi 2009. november 15. 19:36
  „20! De hát a Duna is szennyezett...!:)”
 • 24. gerbera 2009. november 15. 19:36
  „Ezer romával néz farkasszemet az Új Magyar Gárda?

  Több száz, egyes becslések szerint legalább ezer cigány ember és az Új Magyar Gárda mozgalom több száz tagja néz farkasszemet Sajóbábonyban, ahol egy szombaton tartott lakossági fórum után szabadultak el az indulatok. A pattanásig feszült helyzetet a kisvárosba folyamatosan érkező rendőri erők próbálják kordában tartani.


  A Jobbik Magyarországért Mozgalom szombaton tartott lakossági fórumot a borsodi kisváros általános iskolájában, a feloszlatása után újjászervezett új Magyar Gárda mozgalom biztosítása mellett.

  A helyszínen csoportosan jelentek meg a helyi cigányság képviselői, akik aztán - a környező településekről odaérkező társaikkal együtt - már legalább százfős csoportot alkottak a fórum végére. Az egyre fenyegetőbben fellépő tömegben feltűntek ásók és kapák, de szamurájkardok is, fizikai atrocitás azonban nem történt - köszönhetően a gyorsan odavezényel miskolci rohamrendőröknek.

  Vasárnap reggel azonban megverték a fórumon résztvevő egyik asszonyt, egy helyi boltost, s nyilvánosan és halálosan megfenyegettek a helyi cigányság képviselői mindenkit, aki a rendezvényen jelen volt. A megvert nő, valamint a Jobbik halálosan megfenyegetett helyi vezetője a rendőrséghez fordult védelemért, ám elutasították őket.

  Az Új Magyar Gárda tagjai azt követően jelentek meg újra a településen, hogy kiderült, a rendőrség nem biztosít személyi védelmet sem a megvert nőnek, sem a megfenyegetett embereknek, így a védelmet majd ők biztosítják. A kisvárosba bevonuló gárdistákat feldühödött cigányok fogadták: a gárdisták két autójának baltákkal és fejszékkel estek neki, nem kímélve a bent ülőket sem.

  A környező településekről folyamatosan érkeztek a cigány emberek a városba, ahol a késő délutáni órákra már több százra, egyes becslések szerint legalább ezer főre tehető a számuk. Az ásókkal, kapákkal felfegyverkezett tömeget a folyamatosan odavezényelt rendőri erők tartják kordában. A rohamrendőrök megpróbálják elkülöníteni a két csoportot, de az indulatok pattanásig feszültek. A legfrissebb információk szerint a kisvárosban statárium közeli állapot van: az oda vezető utakat a rendőrség lezárta.

  (HavariaPress)”
 • 23. valoperes_zugugyved 2009. november 15. 19:30
  „léni vigyázz,ez rágalmazás!Biroság elé viszlek,igérem!”
 • 22. tarkan 2009. november 15. 19:27
  „Tezsvéreim!!!!!!Illyen az amikor a cigány.....cigánynak árul szenet::::)))))Értitek????Nem????Az se baj!!!!!”
 • 21. Rexsnake 2009. november 15. 19:21
  „.

  Mennyire érdekes hogy én ezen egyáltalán nem tudok meglepődni.

  .”
 • 20. Léni 2009. november 15. 19:09
  „17.billan! A tények, azok tények! Az általam felsoroltak sem a "szegénységük" miatt nem tartották be a törvényt! Meg kellene várni a bírósági ítéletet és utána pálcáttörni valaki feje felett! Abban ugyan biztosak
  lehetünk, hogy bűnösnek mondják ki! Farkas Flóriánnak kell a hely! Ezt levadászásnak is nevezik!
  Néhány napja Flórika már kísérletet tett a hatalom megszerzésére, de nem sikerült ez az akció.”
39 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zuschlag-per: steril Jánosi, kőkemény Gyurcsány

Jánosi visszafogottabban, Gyurcsány kemény hangon válaszolt a kérdésekre. Online tudósítás. Tovább olvasom