Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Bíróság előtt a megvesztegetett vámosok

Folytatódott a tárgyalása annak a két pénzügyőrnek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy egy megbízójuk vámtartozás megfizetése nélkül forgalomba hozhasson Kínából származó fokhagymaszállítmányokat.
A vádirat szerint egy holland cég 2009. január 16-án Kínából származó fokhagyma szállítmányokat indított magyarországi átrakodással Románián keresztül Moldáviába. A szállítmányokat a Kecskeméti Vám- és Pénzügyőri Hivatal az Európai Unió egységes elektronikus árutovábbítási rendszerében továbbította. A fokhagyma szállítmány 22.000 kilogramm volt. A szállítmány 2009. január 19-én érkezett Kecskemétre, a Bertrans Vámudvarba. A holland árutovábbítási okmányon az elsőrendű vádlott részére kiadott vámhivatali bélyegző lenyomata volt. A szállítmány indítását még azon a napon az elsőrendű vádlott engedélyezte. A szállítmány biztosítékaként az IBUSZ Utazási Irodák Idegenforgalmi Kft. egyedi garanciajegyét tüntette fel a pénzügyőr, aminek felhasználásával az elsőrendű vádlott a vonatkozó jogszabályok és utasítások figyelmen kívül hagyásával 2009. január 23-én vámmentesítést végzett az elektronikus árutovábbítási rendszerben. Nem várta meg azt, hogy a román vámhivatal elektronikus üzenetben tájékoztatta volna a magyar vámhivatalt az Európai Unió területéről történő kiléptetésről. Az árutovábbítási okmány szerint a fokhagymának 2009. január 27-ig meg kellett volna érkezni a romániai Albita Vámhivatalhoz.

A Kecskeméti Vám- és Pénzügyőri Hivatal kérésére a román vámigazgatás azt a választ adta, hogy a szállítmányok nem érkeztek meg hozzájuk, valamint az okmányokon szereplő aláírások és bélyegzőlenyomatok hamisak. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott két kamionnyi, míg a másodrendű vádlott hasonló módszerrel, további két kamionnyi, összesen nyolcvannyolc tonna fokhagyma vám alóli mentesítését végezte el hamisított papírokkal.

A pénzügyőrök nem tartották be az Európai Bizottság előírásait, ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy az ismeretlen elkövető jogszerű vámtartozás megfizetése nélkül szabadforgalomba hozhassa a fokhagymaszállítmányokat az unió területén. A vádlottak ezzel hozzájárultak ahhoz is, hogy az ismeretlen forgalomba hozó vámbiztosíték és vámfizetés nélkül értékesíthette a szállítmányt - ismerteti a vádirat. A hivatal által megállapított vámtartozás szállítmányonként meghaladta a tízmillió forintot az általános forgalmi adóval együtt. A vádhatóság a két vádlottat folytatólagosan, részben társtettesként, hivatali visszaélés bűntettének az elkövetésével vádolja.

Az ügy ezzel nem fejeződött be, mert a Kecskeméti Vám-és Pénzügyőri Hivatal a szállítmányok miatt vám és forgalmi adó megfizetésére kötelezte a Bertrans Vámudvar Kft-t, különböző formai okokra hivatkozva.

Olvasóink írták

  • 1. zoltanszabo 2011. november 17. 12:14
    „Ez a fokhagyma itthon került átcsomagolásra, boltokba-piacokra. Csak 2 ülnek a kispadon ??akik megvesztegették őket miért nem ??Kínai foghagymából hány felvásárló Mné ? gazdult meg, ezeket a multikban árúlták mint hazai terméket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tescóról álmodoznak a gazdák

A Kiskunhalas környéki gazdák is bíznak abban, hogy részt vehetnek a Tesco hazai beszállítói programjában. Tovább olvasom