Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Börtönbüntetést kapott a gyerekeket dühöngőbe záró igazgatónő

Kecskemét - Két év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte a Kecskeméti Törvényszék pénteken Kimpián Ildikót, aki a vád szerint egy kecskeméti speciális gyermekintézmény igazgatójaként "dühöngőszobát" alakíttatott ki gyerekek számára. Az ítélet jogerős.
A törvényszék ezzel súlyosbította a Kecskeméti Városi Bíróság (ma Kecskeméti Járásbíróság) által tavaly márciusban személyi szabadság megsértéséért kiszabott másfél éves, szintén felfüggesztett börtönbüntetést. A másodfokú bíróság mellékbüntetésként 500 ezer forint pénzbírságot szabott ki a vádlottra, és öt évre eltiltotta minden olyan foglalkozástól, amelyhez felsőfokú szociális végzettség kell.

Szörényi Mariann tanácsvezető bíró a tárgyaláson hangsúlyozta: a törvényszék az elsőfokú bírósággal egyezően állapította meg a tényállást. Eszerint a Kimpián Ildikó vezette speciális intézményben elhelyezett állami gondozott gyerekek közül összesen huszonkét gyermeket és fiatal felnőttet korlátoztak személyi szabadságában azzal, hogy 2007 novembere és 2010 januárja között esetenként "dühöngőszobába" zárták őket.

A helyiséget - tanúk és vádlottak vallomása szerint - az igazgatónő utasítására alakították ki, ő engedélyezte a használatát. A bezárt gyerekeket kamerával figyelték, a "dühöngőt" több alkalommal büntetési céllal használták. Az egykori igazgató, akinek munkaviszonya 2011 augusztusában felmondással szűnt meg, korábban a bíróság előtt is elismerte: bezártak gyerekeket az általa - külföldi minta alapján - kialakíttatott szobába, de csak akkor, ha más módon nem lehetett megnyugtatni az ön- és közveszélyes állapotba került gondozottakat.

A bíró megemlítette: volt gyermek, akit öt napig tartottak bezárva, más csak kenyeret és vizet kapott az elzárás alatt. Szörényi Mariann rámutatott: ilyen szobát a törvény alapján nem lehetett volna az intézményben létrehozni, a gyerekek pedig, miként azt az elsőfokú bíróság is megállapította, nem voltak ön- és közveszélyes állapotban.

A bíró ugyanakkor arra is kitért: országszerte hiányos a gyermekpszichiátriai ellátás, a kecskeméti gyerekeket Szegeden tudták csak ellátni. Előfordult, hogy a speciális gyermekintézmény pszichiátere személyesen nem jelent meg az otthonban, hanem telefonon mondta el a kémiai kényszerzubbonyként jellemzett gyógyszeres kezelést – jegyezte meg.

A per első fokon Kimpián Ildikó és 27 társa – az intézmény akkori dolgozói - ellen indult, az akkori városi bíróság tavaly márciusban hét embert felmentett a vádak alól, hét vádlottat pedig jogerősen pénzbüntetésre ítélt, illetve megrovásban részesített. A törvényszék további három vádlottat jogerősen 5 és 10 hónap közötti, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, hét embert 60 ezer és 225 ezer forint közötti pénzbüntetéssel sújtott, hárman megrovásban részesültek.

Olvasóink írták

 • 3. noezmeg 2013. február 20. 20:11
  „" bíró ugyanakkor arra is kitért: országszerte hiányos a gyermekpszichiátriai ellátás.." nem csak a felnőttek ellátása sem megoldott, nálunk tabuként kezelik a "dühöngőt" a " kényszerzubbony" -t pedig ezeket szabályozva humánusabb, mint valakit lepedővel az ágyhoz vagy 3:2 halo:rivo arányt jelöli. ezt kapja alapból egy beteg és pár napig zombi, mert a haló-nak a felezési idő 32 óra. Magyarországom ugye van a VMV kft aki már gyártja a ellenkező betegekre a " patentos hevedert" az ápolási textília .. ami a külföldi " Bio care" külföldi acut elméken használnak. Olaszban több beteg halt meg mert az ápolók napokra az ágyba patentozták az embereket és vagy pelenkáztak vagy nem. Külföldön a nem meghatározható beteg vagy az utcán akit nem tudni mit szed azt pl: lengyelben kényszerzubbonyban viszik be, románia ott is. Melyik a humánusabb az őrjöngőt bilincselni aki látott utánna milyen roncsolást csinál magának a dühöngő. Aki nem volt még autisztikus beteg gyerek, fiatalok közelében az el sem tudja képzelni milyen amikor valami miatt hang, fény, szag miatt egy hatéves dührohamot kap és ugy elveri az embert hogy bepisil.”
 • 2. Óperenciás 2013. január 26. 09:16
  „Álszent ítélet született.
  Outsiderként ítélkezni lehet jogszerűen, de ez semmiképpen sem erkölcsös.
  Mielőtt pálcát tör valaki egy ilyen intézmény dolgozói fölött, ismernie kéne a valós körülményeket.
  Sok esetben nincs más megoldás, mint a hasonló elkülönítés.”
 • 1. klj-54 2013. január 25. 15:19
  „Tessék már nekem a tudatlannak elmondani, hogy ha a dühöngő megöli társát akkor megdicsérik az igazgatónőt?
  Félreértés ne essék, picit beleláttam a viselkedészavaros és autisztikus tüneteket produkáló gyerekek gondozásába, tehát van elképzelésem arról mi mehet egy ilyen intézményben.
  Nos nyugodtan állíttatom, hogy az ország összes ilyen intézményében CSAK ez az egy eszköz van amivel a többit megvédik az éppen dühöngőtől!
  Nem kellett volna elkergetnie kormányainknak a gyermekpszichiátereket és akkor TALÁN nem enne ekkora a baj.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegényeknek szolgált fel a Geszti-csapat

Geszti Péter és mentoráltjai tegnap a kecskeméti Wojtyla Barátság Központba látogattak. Tovább olvasom