Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Botrány! Ez lesz a Fidesz Zuschlag-ügye?

Az atv.hu információi szerint már a párt vidékre látogató vezetőitől is elszigetelik Kiskunfélegyháza fideszes polgármesterét.

Az atv.hu információi szerint már a párt vidékre látogató vezetőitől is elszigetelik Kiskunfélegyháza fideszes polgármesterét, akinek a tevékenysége kapcsán újabb nyomozás indult - ezúttal egy tenderkiírás miatt, ahol a három megkeresett cég tulajdonosai között átfedés van, az árajánlatok pedig előbb elkészültek, mint ahogy a pályázati kiírás megszületett. Még az is megtörténhet, hogy ez lesz a Fidesz Zuschlag-ügye.

"A város pénzét lapáttal / az ablakon kihányod / a világot kis skodáddal / maszekban bejárod / Levered az idegsebészt / mint vak a poharat / gazdasági igazgató / na ki az neked, mit ugat?" – a kiskunfélegyházi közélet hangulatát jól illusztrálja a fenti versrészlet, amelyet az ismeretlen "népi költő" a hivatali dolgozók és az önkormányzati képviselők elektronikus postaládájába juttatott el a napokban.

A vers - ami rövid időn belül ismertté vált a nagymúltú alföldi városban - azokra a botrányokra utal, melyekkel Kapus Krisztián fideszes országgyűlési képviselő és polgármester vétette magát észre gyakorlatilag megválasztásától kezdve. Mint arról korábban beszámoltunk: polgármesterként Kapus egyik első akciója az volt, hogy bántalmazott egy köztiszteletben álló orvost, akivel az őt elhagyó felesége összeköltözött. Kapus írta alá azt a titkos szerződést, ami alapján a helyi vagyonkezelő zrt. vezérigazgatója három hónapon keresztül plusz gázsit (mintegy kétmillió forintot) vehetett fel a várostól, miközben az önkormányzati cégtől is megkapta járandóságát ugyanarra a feladatra. Az ATV hozta nyilvánosságra azokat a fotókat, amelyek bizonyítják, hogy Kapus Krisztián rendszeresen saját zsebre autózott a hivatali Skoda Octaviával – az utóbbi két ügy miatt a Központi Nyomozó Főügyészség is nyomoz.

Jövőbelátók

A legfrissebb ügy a polgármesteri hivatal vagyonvédelmi feladatainak ellátásával kapcsolatos. Az ügyben született feljelentés szerint - amely először a kecskeméti rendőrkapitányságon landolt, majd a hivatali visszaélés gyanújával megindult nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészséghez tették át - a városvezetés tavaly december 1-vel kötött szerződést erre a feladatra a Bácskomplex S.R. Kft-vel. A megbízási szerződés éves díja bruttó 7,7 millió forint. A beszerzési eljárás keretében kiírt tendert három cégnek küldték el, mégpedig - az elektronikus tértivevény szerint - 2011. november 28-án 14:18 órakor.

Meglehetősen érdekes, hogy a cégek által küldött ajánlatok dátuma viszont november 18. (két esetben), illetve november 22. volt - vagyis az érintettek 6, illetve 10 nappal korábban komplett ajánlatot tudtak írni az elvileg még nem is ismert kiírásra. A cégek tehát vagy rendelkeztek a jövőbe látás képességével, vagy a nyomozóknak ezúttal is lesz mit vizsgálniuk. A tendert egyébként a jegyző írta ki, de a szerződést már Kapus Krisztián polgármester kötötte meg a nyertes Bácskomplex S.R. Kft-vel, ahogy az ajánlatok is az ő nevére szólnak.

Az érdekességek sora azonban ezzel még nem ért véget. A három vállalkozás (a győztesen kívül az S.R. Security Kft. és a B-R Faktor Security Kft.) adatai személyi és címbeli átfedéseket mutatnak, vagyis egy érdekeltségi körhöz, a feljelentés szerint egy családhoz tartoznak. Ugyanakkor a “nyertes" Bácskomplex S.R. Kft. nevében nem a cégek tulajdonosai, hanem bizonyos Fődi Róbert járt el. Őt helyben mint a polgármester barátját és jobbkezét ismerik.

A polgármester barátja

A barátság meglehetősen mély lehet, ugyanis Fődi várhatóan bíróság elé fog állni a polgármester és a köztiszteletben álló idegsebész említett afférja kapcsán. A testi sértésből nem lett ugyan büntetőügy, a zaklatásból viszont igen: Kapus telefonjáról ugyanis két hónap alatt 104 alkalommal hívták fel a doktort a legkülönfélébb időpontokban (általában éjszaka), de a vonal túlsó végén senki nem szólalt meg. A rendőrség előtt Fődi magára vállalta a zaklatást, annak ellenére, hogy az ügyet ismerők szerint szinte kizárt, hogy ő lett volna az elkövető (a telefont a polgármester használta, és előfordult, hogy a "néma" telefonhívás után fél perccel már a volt feleséget hívta ugyanarról a számról maga Kapus).

Sajátos momentum az ügyben, hogy bár a kiírás és a szerződés csak a polgármesteri hivatal őrzésére vonatkozott, azt a felek - Kapus és Fődi - más városi intézmény(ek)re is érvényesnek gondolták. Mással nehezen magyarázható, hogy Fődi - akinek "papíron" semmi köze a céghez - a Bácskomplex nevében januárban eljárt a Városfenntartó és Szolgáltató Költségvetési Szervezetnél is (VSZKSZ) egy újabb szerződés tárgyában, amely ugyancsak bruttó 7,7 milliós megbízás lett volna.

Az ATV megkeresésére Vaszkó József, az intézmény vezetője azt mondta, nem tárgyaltak a Bácskomplex-szel, illetve Fődivel, csupán a polgármesteri hivatalból jelezték feléjük, hogy jó lenne, ha ez megtörténne. Az ATV azon felvetésére, hogy biztosan tudjuk, az ügyben még szerződéstervezet is készült - amelyet egyébként Fődi juttatott el hozzá emailben - az igazgató nem tudott érdemi választ adni.

Fődi számítása azonban nem vált be, ugyanis februárban a jegyző hiányosnak találta a cég engedélyeit, így a polgármesteri hivatal őrzését sem láthatják el. Nem tudni, hogy a számos városi intézmény közül mennyit kívánt megszerezni a polgármester barátja, de ha csak az említett kettőt vesszük számításba, évente tízmilliós nagyságrendű üzlethez jutott volna hozzá.

Fődi neve egy másik ügyben is előkerült: övé az a felszámolás alatt álló cég (Med-Group Kft.), amely egy időben a városi parkolókat üzemeltette - ám anyagi kötelezettségeit nem teljesítette, és a mai napig mintegy 2 millió forinttal tartozik a városnak.

Elszigetelik

Az ATV úgy tudja, Kapus Krisztián a Fideszen belül is sokak rosszallását kiváltotta eddig ismertté vált ügyeivel. Jellemző, hogy a városba, vagy a környékre látogató pártvezetőket "elszigetelik" tőle, és már egyértelmű, hogy az újrarajzolt választókerületben 2014-ben narancssárga színekben nem ő, hanem Lezsák Sándor fog indulni a parlamenti mandátumért. Év elején már a félegyházi Fidesz-frakció is lemondásra szólította fel, kilátásba helyezve, hogy amennyiben ezt nem teszi meg, előjönnek a talonba helyezett "kínos ügyekkel".

Talán nem véletlen, hogy a cikk elején idézett vers befejező versszaka így szól: "Rá fogsz jönni te magad / Elsöpör a népharag. / Mert tönkretettél mindent mára, Üljél gyorsan a lapátra."

Kapus válasza

Az ügyben megkeresték Kapus Krisztiánt is, aki azt válaszolta, hogy kérdéseik "teljes ténybeli tévedésekből indulnak ki", illetve, hogy azokat "tételesen meg tudom cáfolni, de amint látható az előzőekből, úgysem jelenteti meg". Hozzátette még: "ha Önt az újságírói etika erre hatalmazta fel, akkor biztos örömmel vállalja a továbbiakban is a rágalmazásokat". A polgármester állítása azonban már csak azért sem felel meg a valóságnak, mert előző cikkünkben is megszólalhatott, válaszának az ügyre vonatkozó részeit pedig közöltük - írja az atv.hu.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Emberségetavilágnak 2012. május 27. 10:08
  „Costa-Rica Közép-Amerika "Svájca".
  Ott úgy működik a dolog, hogy az a párt, amelyik megnyeri a választásokat, megnyer vele minden közhatalmi, közigazgatási állást is. Választás 4 évenként van, végkielégítés nincs. A pártnak az az érdeke, hogy minden, MINDEN! poszton, minden szinten a pozícióban lévő személy a leghibátlanabbul végezze a munkáját, a legerkölcsösebb életet élje, elemi kritérium a becsületesség. Ha ott a gépezetben befigyel egy akna, azt azonnal eltávolítják, mint belső ellenséget nagy dérr-durral, s mást ültetnek a helyére. Ott a pártoknak érdeke, hogy tanult, képzett, értelmes legyen a polgára, ott nem cél a néphülyítés. Ott nincs mutogatás a másikra, ott nincs mellépofázás, ott az embereknek nem kell kerülgetni meg eltartani trójai falovakat, kussolva. Ott elő nem fordulhatnának azok az égbekiáltó társadalmi igazságtalanságok még hébe-hóba sem, amelyek itt, nálunk a mindennapjaink szerves része. Ott meg nem merné tenni egy csótány sem, hogy vigyorogva belehazudjon az emberek pofájába.
  De az más. Az egy gazdag ország.
  Felmerült bennem a gondolat: nem tán a gazdagságtól lesz böcsületes a politikus?
  No, akkor zsebeket kifordítani, meg le a gatyákkal oszt azt is odavetni nekik, önszántunkból, gyorsítsunk a dolgokon, előbb-utóbb úgyis kopasz seg@el várhatjuk az önjelölt megváltó eljövetelét”
 • 20. t680822g 2012. május 27. 08:39
  „"Millió" Fideszes mutyi van, ezeket rendre feljelentgetik, csak hiába adja át a rendőrség az ügyészségnek, hogy emeljen vádat, mindenki reszket a Fideszes főügyésztől Polt Pétertől, így ezekről nincs tudomásunk. Ha egy szoci sikkaszt 30 ezret nem marad el a vádemelés, meg az emberek heccelése a Fidezses kében levő közmédiák által... (ugye ez a 2/3-os Fidesz rezsim)”
 • 19. katalin 2012. május 27. 06:08
  „FIDESZ, MSZP egy kutya, de a legnagyobb Pintét, a hal is a fejétől bűzlik.”
 • 18. studyfy 2012. május 26. 23:13
  „lukrécia, most egyetértek veled! ;-)”
 • 17. lukrecia 2012. május 26. 20:32
  „Meg kellene hallgatni a másik felet is , így korrekt. Ha nem akar nyilatkozni a közpénzekkel kapcsolatosan --menjen a fenébe. Minden embert lehet pótolni--kivétel nélkül. Főleg egy pogármestert.
  Pártállástól függetlenül kellene korrekt vizsgálatot tartani ebben az ügyben is.”
 • 16. quaker 2012. május 26. 20:30
  „9. igazságkereső

  Azért, mert loptak az előző "urak", azért a jelenlegi "urak" lopása ne legyen már bocsánatos bűn.
  Vagy, ha a Te kutyád kölyke lop, csal, hazudik, akkor az már nem is akkora bűn?
  Nap, mint nap elmúltnyolcévezve, visszafelé mutogatva, a maszopot és az szdsz savazva nem lehet tisztára mosni egy fideszes/kdnp-s helyi királyfit/királylányt sem, bár sokat tettek érte az elmúlt 2 évben.
  A közpénzek saját zsebre történő megcsapolása az 2012-ben is lopás, csalás, nem csak 2002 és 2010 között volt az.”
 • 15. DobóI 2012. május 26. 19:27
  „MSZP-s hazugság szócső ATV, az bszolút megbizható forrás..”
 • 14. Vörcsi 2012. május 26. 18:58
  „Engem is elgondolkodtat 9. igazságkereső véleménye. Nem azt mondtátok, hogy azért kell a FIDESZ-re szavazni, hogy ne legyenek "Czhuslág" ügyek vazze? Nekem ne gyertek most azzal, hogy ez nyóc éve így megy mit hőbőrögtök! Ezek szerint így mehet az idők végezetéig, mert ez mindig így ment?”
 • 13. spiler 2012. május 26. 15:11
  „esik a vezető kormány párt népszerűsége....MEGÉRDEMLIK....
  itt a probléma megoldó tabletta a KDNP vezetője nem engedi a használatát ..nem A NŐKNEK ÉS AZ ORVOSOKNAK KELLENE VITATKOZNI???????
  mszp vissza állitja.leg.ezt igérte a kor .kedv. nyugijasoknak a nyugdiját 38 ezer embert érint.....NA EZ MÁR BIZTOS SZAVAZÓ BÁZIS...csináljuk meg!!!!”
 • 12. Queenmargareth 2012. május 26. 13:46
  „9. igazságkereső 2012.05.26. 12:21 , Nincs mit a szemére vetni?Mert? Hát ők a jók, akik SOSEM TENNÉNEK olyat, mint 2002-2010 között tettek:))))))))))))))))))”
 • 11. 6583 2012. május 26. 13:38
  „Kisteleken is saját célra használják az Önkormányzati autókat. Csütörtökön például azzal vitte haza egy a gyerekét,miközben a sajátja is ott volt!”
 • 10. varadipal 2012. május 26. 12:37
  „Mit károgtok? Kkétharmad! Vagy nem ilyen lovat akartatok?”
 • 9. igazságkereső 2012. május 26. 12:21
  „Sajnos, de nincs mit egymás szemére vetni, hiszen a 2002-2010 közötti időszakban országunkból eltüntetett több ezer milliárd forint is ékesen bizonyítja az MSZP-SZDSZ pénzhez való viszonyát, mellyel az egész országot padlóra tették. Ez a tény sajnos semmit nem változtat az itt néhány hozzászóló véleményén, a tények makacs dolgok!”
 • 8. Együgyű 2012. május 26. 12:16
  „,,Botrány! Ez lesz a Fidesz Zuschlag-ügye?"
  Ez nem meglepő hír. A demokráciákban minden párt ezt csinálja. Ki burkoltan, ki nyíltan, ki okosan, ki bután. Vannak pártok, akik az egyes nem jelentős tagjaikat feláldozzák jó pofizásból, szenteskedésből. Vélelmezem a KDNP atyai vallásos pártban sem hajléktalanok ülnek. Ki látott már például olyan bíborost, mint hajdanán Jézus Krisztus volt a mese szerint. Talán igaz volt? Ki tudja ma már biztosan. Már nem ez a divat és régen sem az volt. Ma már miden vezetőnek pld. Merci, BMW, AUDI dukál köz pénzből, adakozásból.. A felső körökben a szegénység sosem volt divat. Igazi áldozat vállalás meg nem sikk mostanában sem a felső körökben. A felelősségteljes, jó munkájukat el kell ismerni anyagilag is. Nem érezhetik meg a rossz helyzetet ugye?
  OFF.”
 • 7. tzrtz 2012. május 26. 11:07
  „Szerintem ez mindenhol így-megy, ahol lehetőség van rá, csak a többi ügyesebben titkolja.”
 • 6. öregferkó 2012. május 26. 11:01
  „Törvényeink, és a kiváló Pi9ntér, meg az ügyészség alig tehet bármit is lehetővé. Ez a szerencsétlen város akkor járna jól, ha egy ismeretlen (hajléktalan) agyonverné egy nyári éjszakán !”
 • 5. klj-54 2012. május 26. 10:28
  „Nem szeretem az általánosítást de a fideszre ez a fajta mindenkit lenéző, bárkin átgázoló magatartás a jellemző.
  Tessék csak megnézni kik állnak a fidesz élén?
  Amilyen a főnökség olyan a követője.”
 • 4. roxper 2012. május 26. 09:49
  „Hány ezer ilyen ügy van amiről nem is tudunk... A briteknél már a jogtalanul felvett útiktg térítés is börtönt ér.”
 • 3. Emberségetavilágnak 2012. május 26. 09:08
  „A társadalom minden szintjén minden párt, minden szervezet, minden hatóság, minden intézmény, minden hivatal igazi, tőről metszett trójai falovai a korrupt, gőgös, pökhendi, gátlástalan csaló, csirkefogó senkiházi macskajancsik. Ha csak egy mocskos ügye van bármelyiküknek is, már az is sok. De sajnos, sok ügye van mindegyiknek. És nézd, nézd polgártársam, mind, mind a másikra mutogatnak, hisztérikusan, világgá kiáltva a bűnöket.
  Szegény hazám, ostoba, kapzsi, könyörtelen pojácák porondja lettél.”
 • 2. babar 2012. május 26. 08:43
  „Hajrá ATV!
  Csak keményen!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KSE: elődöntőben az U23-as kosarasok

A Paks együttese sem jelentett akadályt a fiataloknak, így végig vezetve közel 25 ponttal győzték le… Tovább olvasom