Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Botrány: hónapokig nem juthatnak pénzükhöz a Soltvadkerti Takarék ügyfelei

Hónapokig nem juthat pénzéhez a Soltvadkerti Takarékszövetkezet 17 ezer ügyfele Boros András végelszámoló tájékoztatása szerint.
A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet összes fiókja kinyitott hétfőn, de például készpénzt felvenni, vagy harmadik félnek utalni nem lehet a fiókokban - mondta Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szóvivője. A dolgozók munkáját elővigyázatossági okokból megerősített biztonsági őrszolgálat segíti és a helyi rendőrkapitányságokkal is kapcsolatban áll a pénzintézet.

A PSZÁF jogszabály módosítást kezdeményezett a jogalkotónál annak érdekében, hogy végelszámolás esetén is azonnal belépjen a betétbiztosítási rendszer, vagyis felgyorsuljon az ügyfelek kártalanítása.

Binder István elmondta, hogy a fiókok hétfőn két funkciót látnak el: egyrészt tájékoztatást adnak és befogadják a hitelezői igénybejelentéseket, másrészt az ügyfelek törleszteni tudják a takarékszövetkezet felé fennálló tarozásukat.

A felügyelet június 1-jén vonta vissza a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és rendelte el végelszámolását. A PSZÁF az intézkedést azzal indokolta, hogy a cég elveszítette tőkéjét, illetve szavatoló tőkéje negatívvá vált. Ez nem teszi lehetővé a biztonságos működést a takarékszövetkezet ügyfelei és partnerei számára, és súlyosan sérti a hitelintézeti törvény előírásait is.

A pénzintézet honlapján olvasható tájékoztatás szerint a szövetkezet nem teljesít kifizetéseket, az ügyfelei által a korábbiakban adott átutalási megbízások, beleértve a tartós megbízásokat is, nem teljesülnek, a takarékszövetkezet által kibocsátott bankkártyákat nem lehet használni sem fizetésre, sem készpénzfelvételre. Az ügyfelek számláira további átutalásokat nem írnak jóvá, a beszedési megbízások ugyancsak nem teljesíthetők.

A takarékszövetkezet azt javasolja ügyfeleinek, hogy pénzforgalmuk lebonyolítására más pénzintézetnél nyissanak számlát. Kéri továbbá az ügyfeleket, hogy a takarékszövetkezettel szembeni követeléseiket jelentsék be a végelszámolónál a honlapon, illetve a fiókokban megtalálható nyomtatványon. Binder István elmondta, a hitelezői igénybejelentéseket Boros András végelszámolónak kell címezni.

A takarékszövetkezet végelszámolása azt jelenti, hogy a végelszámolás nyitómérlegének elkészítéséig - néhány, a törvényben szabályozott kivételtől eltekintve - kifizetéseket nem teljesíthet. A végelszámolási nyitómérleg alapján a végelszámolónak kell döntenie a kifizetések megindításáról, vagy a takarékszövetkezet felszámolási eljárásának megindítását kell kezdeményeznie.

A felszámolási eljárás megindítása egyúttal az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) helytállási kötelezettségének beálltát is jelenti. Mindez azonban legalább két hónapot vehet igénybe, ez idő alatt a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet kifizetéseket nem teljesíthet - áll a közleményben.

A PSZÁF olyan jogszabálymódosítást kezdeményezett a jogalkotónál, hogy az OBA belépése előtt végelszámolás esetén ne kelljen összesíteni a vagyont és megvizsgálni, hogy az elegendő-e a hitelezői igények kielégítésére - mondta Binder István. Hozzátette, így az emberek hamarabb hozzájuthatnának követeléseikhez.

A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet mintegy 17 ezer betétessel rendelkezik. A soltvadkerti központon kívül nyolc fiókja van Bács-Kiskun megyében.

A pénzintézet központja és fiókjai reggel fél nyolc óta tartanak nyitva. A nagyobb településeken mintegy félszáz, a kisebbeken ennél kevesebb ügyfél vár az ügyintézésre. Az MTI információi szerint a hangnem mindenhol emberi, a megfogalmazott kritikák és vélemények az elfogadható és kezelhető kereteken belül mozognak.

Konszolidált körülmények között, érkezési sorrendben zajlik a hitelezői igények bejelentése is. Akadnak ügyfelek, akik a helyszínen mindössze kétmondatos érdeklődés erejéig tájékozódnak, mások akár fél órán át is elbeszélgetnek a kialakult helyzetről. A soltvadkerti központ és a fiókok dolgozóinak munkáját mindemellett elővigyázatossági okokból megerősített biztonsági őrszolgálat segíti és a helyi rendőrkapitányságokkal is kapcsolatban áll a pénzintézet.

Amennyiben az ügyintézés zavartalansága fenntartható marad, hétfőn legalább a hivatalos ügyfélfogadási időnek megfelelően, délután 16 óráig, de ahol erre szükség van, ott akár hosszabbított nyitvatartási időben is fogadják az ügyfeleket - értesült az MTI. Ezt követően lehetőség szerint a következő napokban is hasonló menetrend szerint nyit ki a központ és valamennyi kirendeltség.

Egy szórólapot osztottak ma ki a Soltvadkerti Takarékszövetkezet kiskunhalasi fiókja előtt, ami alapján könnyen lehet, hogy a pénzintézet 17 ezer ügyefel hónapokig nem juthat hozzá pénzéhez, és semmilyen átutalást nem is foggadhat, se nyugdíjat, sem fizetést. A Halasmédia helyszíni tudósítója szerint már kora reggel hatalmas tömeg gyűlt össze a takarékszövezetkezet előtt, mely ellen végelszámolási eljárás indult a múlt héten.

Tanácstalan és dühös ügyfelek a kiskunhalasi fiók előtt. Fotó: MTI
Tanácstalan és dühös ügyfelek a kiskunhalasi fiók előtt. Fotó: MTI

Személyesen továbbra sem tájékoztattak senkit a kialakult helyzetről, mindössze szórólapokat oszottak ki, a következő tartalommal:

"Tisztelt Ügyfeleink!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a H-JÉ-I-1277/2012. határozatában visszavonta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet pénzügyi szolgáltatási és kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére jogosító engedélyeit és kimondta a Takarékszövetkezet végelszámolását.

A Takarékszövetkezet végelszámolása egyúttal azt is jelenti, hogy a 2006. évi V. törvény 107.§ ( 2) bekezdése rendelkezése miatt a Takarékpénztár a végelszámolás nyitómérlegének elkészítéséig – néhány, a törvényben szabályozott kivételtől eltekintve – kifizetéseket nem teljesíthet. A végelszámolási nyitómérleg alapján a végelszámolónak kell döntenie a kifizetések megindításáról, vagy a Takarékszövetkezet felszámolási eljárásának megindítását kell kezdeményeznie. A felszámolási eljárás megindítása egyúttal az Országos Betétbiztosítási Alap helytállási kötelezettségének beálltát is jelenti. Mindez azonban legalább további 2 hónapot vehet igénybe, mely időszakban a Takarékszövetkezet kifizetéseket nem teljesíthet.

Mindezek miatt a hivatkozott határozat Takarékszövetkezet általi kézhezvételét követően a Takarékszövetkezet ügyfelei által a korábbiakban adott átutalási megbízásokat, beleértve a tartós megbízásokat is, a Takarékszövetkezet nem tudja teljesíteni. A Takarékpénztár által a korábbiakban forgalomba hozott különféle bankkártyákat a továbbiakban nem lehet használni sem fizetésre sem készpénzfelvételre, sem a Takarékpénztár által működtetett, sem egyéb bank automatákban. Az ügyfelek számláira további átutalások nem kerülnek jóváírásra, az ügyfelek javára indított átutalásokat a Takarékpénztár kénytelen visszafordítani. A Takarékpénztárnál vezetett számlákra beadott beszedési megbízások ugyancsak nem hajthatók teljesíthetők.

A fentiek miatt javasoljuk ügyfeleinknek, hogy a folyó pénzforgalmuk biztosítása végett más pénzintézetnél nyissanak számlát.

Kérjük ügyfeleinket, hogy a Takarékszövetkezettel szembeni követeléseiket jelentsék be a végelszámolónál a honlapon megtalálható hirdetmény szerint. Az igénybejelentésre felhasználható a honlapon, ill. a fiókokban megtalálható nyomtatvány.

A végelszámolási eljárásban türelmüket kérem.

Boros András
végelszámoló"


Az ügy fejleményeire természetesen még visszatérünk!

Olvasóink írták

 • 5. igazságkereső 2012. június 05. 12:50
  „Nem kellene-e már végre rendet tenni a PSZÁF és minden bank tevékenységi körében? A PSZÁF-nak 2011 január 01 napjától önálló rendeletalkotási joga van, miért nem élt és él ebbéli jogával? Ha élt volna, és élne, akkor a banki indexálási trükk és minden egyéb, az ügyfelek életét értelmetlenül megkeserítő pénzintézeti malőr elkerülhető lenne! Qui est bono?!!!”
 • 4. kilo 2012. június 05. 10:47
  „A PSZAF mar masfel eve ´figyelte´ a ceget. Hat, sikerult megvarni, hogy osszedoljon...”
 • 3. spiler 2012. június 04. 13:22
  „1-2 maximálisan ott a pont
  a kormányunk nem a tak.szöv. támogatja
  na és mi a helyzet a többivel???”
 • 2. ossian33 2012. június 04. 12:49
  „"...másrészt az ügyfelek törleszteni tudják a takarékszövetkezet felé fennálló tarozásukat."
  Hát ha van olyan elmebeteg ügyfél....”
 • 1. badoravarva 2012. június 04. 12:16
  „Vélelmezhetően valakik pont olyan jól jártak mint a postabank csődjekor.
  Azért az fura, hogy bár ők nem fizetnek de azt elvárják én fizessek nekik.
  Hát a ló méretes szerszámát, azt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenéves gyerekek mentek lopni a borászati üzembe

Egy hőlégbefúvót és egy villanymotort lopott el az a két fiú, akiket tegnap őrizetbe vett a… Tovább olvasom