Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Brutális gyilkosok: életfogytig az idősebb Farkas testvérnek

Jogerősen tizenöt év fegyházbüntetéssel, illetve életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a két testvért, akik 2010 nyarán az otthonában meggyilkoltak egy idős soltvadkerti férfit.
Friss:

A táblabíróság kimondta, hogy az idősebbik fivér a legkorábban harminc év letöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra. A testvérek anyját, aki a gyilkossághoz segítséget nyújtott, tíz év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság.

A testvérpárt társtettesként, előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében, és társtettesként, folytatólagosan elkövetett lopás vétségében mondták ki bűnösnek, anyjukat bűnsegédként ítélték el.

A jelenleg 21 éves, illetve 25 éves férfi, Farkas Tamás és Antal ismerte későbbi áldozatát. Az idősebb testvér néhány alkalommal füvet nyírt és egyéb udvari munkát végzett a 69 éves, egyedül élő, szőlőbirtokkal rendelkező sértettnél, bejáratos volt a házába is.

A nehezen mozgó, legyengült, bottal járó, súlyos rákbeteg férfi enni adott neki, és néha kölcsönökkel is kisegítette. Az idősebbik fivér 2010. július 18-án este azzal fordult testvéréhez, akivel korábban kisebb lopásokat követett el: "van egy kis pénzkeresési lehetőség, van egy öreg paraszt, akit el kellene tenni láb alól, ki kellene nyírni.

A férfi arra számított, hogy a sértettől pénzt és pénzzé tehető ingóságokat szereznek, a gyilkosságért öccsének ötvenezer forintot és az áldozat autóját ajánlotta fel. Anyjuk meg sem próbálta lebeszélni őket tervükről, sőt még tanácsokkal is ellátta őket, mondván, fekete ruhát vegyenek fel, és átadott nekik egy pár gumikesztyűt és egy maszkszerűen kivágott sálat. Az idősebb testvér előbb terepszemlét tartott a helyszínen, majd hazament a testvéréért és nem sokkal este 10 óra előtt együtt indultak el gyilkolni. Az asszony kikísérte fiait, és azzal vált el tőlük, hogy majd osztoznak.

A vádlottak bemásztak a sértett házának udvarára, a fiatalabb fiú pedig gumikesztyűt húzva, a kivágott sállal az arcát eltakarva bement a házba, amikor azonban észrevette, hogy az idős férfi felébredt, kiment, és azt mondta, ő ezt nem csinálja, hazamegy. Ekkor a bátyja kijelentette: "ha már itt vagyunk, meg kell csinálnunk, mert már nincs visszaút". Testvére kezébe adott egy kétkilós féktárcsát, arra utasítva őt: "ezzel, amíg él, addig üssed!". A fiú a házba visszatérve megint meggondolta magát, és visszafordult, ekkor a bátyja pofon ütötte, kijelentve: "ha a családba akarsz tartozni, akkor ezt meg kell tenned!”

Ekkor a fiú a sértett ágyához ment, előbb többször ököllel ütötte meg a férfit, majd a féktárcsával sújtott le a fejére. Az idősebb testvér látta, hogy a férfi még mozog, ezért kivette öccse kezéből a féktárcsát, majd miután a testvére kiment az udvarra, még néhány ütést mért a sértett fejére. A tettesek összepakoltak némi ingóságot, majd az idős férfi autójával távoztak a helyszínről.

Hazatérve a fiúk anyja is segített a mintegy 300 ezer forintnyi zsákmány kipakolásában. Másnap hajnalban a fiatalabb fiú az 54-es úton, Bócsa közelében felborult a lopott autóval egy kanyarban. A rendőrök a baleset helyszínének a közelében fogták. Az idős férfinak az ágyban fekvő, paplannal letakart holttestét pedig akkor találták meg, amikor a kocsi tulajdonosát keresték.

Korábban írtuk:

A Kecskeméti Törvényszék Feleky István vezette bírói tanácsa szeptemberben emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a 25 éves Farkas Antalt, aki tavaly júliusban öccsével együtt meggyilkolt egy idős férfit Soltvadkerten. Öccse, a mindössze 21 éves Farkas Tamás 17 év fegyházbüntetést kapott. A két testvért édesanyjuk is segítette a ruházat elkészítésével, őt 10 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság.

"Van egy kis pénzkereseti lehetőség. Él itt egy egyedül élő paraszt, akit el kellene tenni láb alól" - ezzel a szöveggel vette rá öccsét a most 25 éves Farkas Antal az idős, egyedül élő férfi meggyilkolására. A vádlottak nem is tudták, hogy a sértett súlyos rákbeteg.

Édesanyjuk miután meghallotta a tervüket le sem akarta őket beszélni, hanem ruházkodási tanácsokkal látta el őket, hogy később ne tudják őket beazonosítani. Ezután a fiatalabb fiú "Jézus" felíratú pólót vett fel illetve egy maszkot és egy kesztyűt kapott anyjától. Az idősebb fiú nem is vett fel kesztyűt, rutinosságát hangoztatta, és azt, hogy ő nem hagy nyomot maga után.

A Farkas testvérpár leszegett fejjel hallgatta az elsőfokojn eljáró bíróság ítéletét.
A Farkas testvérpár leszegett fejjel hallgatta az elsőfokon eljáró bíróság ítéletét.

Július 18-án, éjszaka indultak tervük megvalósítására. Farkas Antal a házhoz érve öccsét küldte be, hogy készítse ki az idős ember. Öccse be is ment, ekkor még a sértett aludt, de a fiatal belerúgott valamibe, amitől a férfi felébredt, de csak egy háziállatra gyanakodott. Ekkor Farkas Tamás megijedt és kiment, hogy ő ezt nem csinálja, de bátyja ezt nem akarta hagyni. Egy az udvaron talált féktárcsát adott öccsének, azzal verje agyon a férfit. Farkas Tamás újra bement, de ezúttal is meggondolta magát. Bátyja ekkor megpofozta, és vissza akarta küldeni, azzal a fenyegetéssel, hogy ha a családban akar maradni, meg kell tennie. Miután visszamentek a házba, a sértett már felkelt. A fiatalabb férfi megütötte, majd fojtogatni kezdte, és a tárcsával több ütést mért a sértett fejére. Ekkor már ott volt mellette bátyja is, aki megkérdezte, kész van-e testvére. Miután látta, hogy a férfi mozog, elkáromkodta magát, és a letett féktárcsával újabb ütéseket mért az áldozatra. Ezután kiszólt öccsének, hogy: "Gyere, már teljesen végeztem vele!"

Ezután összeszedték áldozatuk értékeit, amit annak Volkswagen Golfjába pakoltak. Az autót korábban a báty odaígérte öccsének a segítségért cserébe. Miután végeztek, beültek a kocsiba, és hazamentek. Otthon anyjuk segített nekik bapakolni, majd cigarettázás közben elmesélték neki, hogyan végeztek az idős, beteg férfival.

Farkas Tamás "új autójával" még hajnalban kocsikázni indult, de a bócsai úton felborult. A kiérkező rendőrök elfogták, majd miután keresni kezdték a gépkocsi tulajdonosát, megtalálták a holttestet. Ez alapján gyorsan elfogták a gyanúsítottakat.

A testvérek az eljárás során több alkalommal is változtattak vallomásukon, Farkas Antal ugyanis próbálta öccsére hárítani a felelősséget. Végül a bíróság őt ítélte életfogytiglanra, mivel ő fejezte be a gyilkosságot. Farkas Antal az elsőfokú ítélet szerint legkorábban 30 év múlva szabadulhat.

Édesanyjuk az eljárás során végig elhárította magáról a felelősséget, de épp fiai vallomásai alapján ítélték 10 év fegyházra. A két fiú ugyanis az ő szerepéről szinte teljesen ugyanazt állította az eljárás során.

A bíróság Farkas Antalt 10-, Tamást 9-, édesanyjukat pedig 8 évre eltiltotta a közügyektől is. Az ítélet ellen az ügyész a harmadrendű vádlott esetében hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása érdekében nyújtott be fellebbezést. Az elsőrendű vádlott és védője a büntetés enyhítése, a másodrendű vádlott és védője határozott tartamú szabadságvesztés büntetés kiszabása, a harmadrendű vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Olvasóink írták

 • 17. TELSTAR 2012. március 13. 22:04
  „Finglauf Bécinek itt az újabb téma !!”
 • 16. StencilAtya 2012. március 13. 21:20
  „sejtettem, hogy szőkék az elkövetők.”
 • 15. Voober 2012. március 13. 16:23
  „Úgy látom haladunk lefelé szépen a lejtőn.”
 • 14. jozko 2012. március 13. 15:13
  „Golyó, kötél...pazarlás.
  Ha jól körülnéznek, megvan még az a féktárcsa.”
 • 13. Besenyő_Pistabácsi 2012. március 13. 14:21
  „Egyedülálló ország vagyunk, az ország össz. népességét nézve nálunk évről évre egyre több a barna bőrű ember! Vagy a nap fog egyre jobban?”
 • 12. MPe 2012. március 13. 12:34
  „Na, ketten megint felzarkoztak.
  Fog ez menni, meg egy 600 ev, meg ugyannyi milliard. Euroban persze.”
 • 11. jq 2012. március 13. 12:14
  „Köszönöm, így mindjárt más!”
 • 10. jq 2012. március 13. 10:38
  „Nem lehetne kicserélni a címet valami modernebbre, mert a mostani az 50-es éveket idézi? Komolyan, nem hinném, hogy Jézus, vagy a helyi plébános motiválta a cselekedeteiket...”
 • 9. csafe 2012. március 13. 10:24
  „6. papika56
  Nincs igaza a 4. kommentelőnek!
  A környezetvédelem szempontjait figyelembe véve ternészetes alapú és többször használatos eszközt kell használni!
  Még hogy ólom ! Kender!”
 • 8. xilinx 2012. március 13. 10:19
  „5. lj510126 2012.03.13. 09:08

  Remélem az is eltakarodik Kanadába. Vagy a jó anyjába!”
 • 7. xilinx 2012. március 13. 10:18
  „NEM!!!! Annyit nem érdemelnek!
  KÖTELET!!!! Környezetbarát és újrafelhasználható!!!!!! A 3-at egyszerre is rá lehet akasztani!
  <moderálva> Népszavazást a halálbüntetésről és az ezzel járó intézkedésekről (a vele járó nyomorral, nélkülözéssel együtt)!!!!

  "4. tigriss 2012.03.13. 09:06

  golyót mind a 3 -nak"”
 • 6. papika56 2012. március 13. 09:37
  „A 4. kommentelőnek IGAZA VAN !
  Gondolom a pólóra írt szöveget nem tudták elolvasni, mivel analfabéták. ?
  Kevés a bünti. Aki más ÉLETÉT ELVESZI ---SAJÁTJÁVAL fizessen érte !!! Mindd a 3 gyilkos!”
 • 5. lj510126 2012. március 13. 09:08
  „Erről (és az ehhez hasonlatos) a gyilkosságról nem szándékozik filmet készíteni Flieglauf Benedek és nem fog érte nagydíjat kapni a berlini filmfesztiválon?

  Mert ha nem akkor ez ismét a kettős mérce tipikus esete!”
 • 4. tigriss 2012. március 13. 09:06
  „golyót mind a 3 -nak”
 • 3. jq 2012. március 13. 08:52
  „A póló felirata helyett kéretik az elkövetők nemzetiségét hangsúlyozni (hátha valaki a "paraszt"-ból nem jön rá)”
 • 2. Lámpion 2012. március 13. 08:28
  „Csoda lenne, ha pozitív irányba változna az idősebb fiú a 30 év alatt.
  Azt viszont elképzelni sem tudjuk, hogy mi lesz itt 30 év múlva.
  Ahogy a dolgaink állnak, nem sok jót várok.”
 • 1. Emberségetavilágnak 2012. március 13. 07:08
  „A meg nem értett kultúrájú rettegőknél a "paraszt" azt jelenti, hogy dolgos magyar ember. Át kell írni azt a qrva BTK-t! Soha, SOHA!!! nem kellene az ilyen egyedeket rászabadítani a társadalomra. Se 30, se 17, se 10 év múlva. Mert ezek a nemhiábaszületettek arra születtek, hogy öljenek, pusztítsanak, szenvedést okozzanak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorra gyulladnak ki a nádasok Bács-Kiskunban

Negyvenhektárnyi területen nádas, avar és bozótos égett le hétfő délután Kiskőrös határában - közölte Kovács Andrea, a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Tovább olvasom