Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Bűnösnek mondták ki a tanárokat a 14 éves fiú halálában

Kecskemét - Egy 14 éves fiú halála miatt bűnösnek talált két, korábban kétszer felmentett pedagógust a Kecskeméti Városi Bíróság kedden. Az ügyész és a védők fellebbezése miatt az ítélet nem jogerős.
A per elsőrendű vádlottját, a kunfehértói önkormányzat egyik korábbi csoportvezetőjét is bűnösnek mondta ki a bíróság a fiú halála miatt, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében, ezért 180 napi elzárásnak megfelelő, 54 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A két pedagógust - a per harmadrendű és negyedrendű vádlottját - egy-egy év próbára bocsátotta elsőfokú ítéletében a bíróság.

A 2006-ban indult perben eddig kétszer helyezte hatályon kívül a Bács-Kiskun Megyei Bíróság a kecskeméti bíróság azon ítéletét, amelyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésben bűnösnek találta, és 90 ezer forintra büntette a kunfehértói polgármesteri hivatal egyik csoportvezetőjét, míg a gyerekekre vigyázó három pedagógust mindkétszer felmentették. A másodrendű vádlott időközben meghalt, így vele szemben az eljárást megszüntette a bíróság. A nyolcadik osztályos Csongrád megyei fiú és 43 társa osztálykirándulásra érkezett 2005-ben Kunfehértóra, s három tanárnő felügyeletével strandolni indultak.

A strandolásra kijelölt tóparton a baleset napján nem volt úszómester, valamint nem voltak kihelyezve vízmélységet jelző táblák, illetve a mólóra sem tettek ki a vízbe ugrást tiltó táblát. Az úszómester jelenlétéről a hivatal csoportvezetőjének kellett volna gondoskodnia. Az úszni nem tudó pedagógusok a parton beszélgették és figyelték a gyerekeket. A sértett fiú a part közelében elmerült a vízben, amit társai jeleztek a tanároknak. A vízbe merült fiút 15-30 perc múlva tudták csak kiemelni. Az újraélesztés után a szíve megindult a fiúnak, a kórházban pedig csaknem kilenc hónapig kómában feküdt, majd meghalt.

Az ügyész a perbeszédében a nagyszámú enyhítő körülmény miatt, mindhárom vádlott esetében, fogházban letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte, de a büntetés letöltését javasolta próbaidőre felfüggeszteni. Az ítélet elhangzása után az ügyész súlyosításért fellebbezett, az elsőrendű vádlott védője elfogadta az ítéletet, a másod- és a harmadrendű vádlott védője egyaránt felmentésért nyújtott be fellebbezést.

Olvasóink írták

 • 15. angler 2010. december 16. 14:57
  „flexsnake*** <moderálva> Hogy van pofád bármilyen szinten is a szádra venni, és így becsmérelni az említett tanárokat. Kívánom neked, hogy kerülj hasonló helyzetbe. A kedves újságíró kolléga meg ha nem tudja az ügy részleteit megkérném, hogy járjon rendesen utána mert elég sok minden kimaradt, ami meg le van írva kissé el van ferdítve, habár tudom, hogy a DM-es újságírok semmivel sem különbek mint a Blikk firkászai, semmi más nem számít csak a szenzációhajhászás.
  Amúgy mint látjátok több mint 5 éve történt, a szánalom magas foka a magyar igazságszolgáltatás, és minősíthetetlen.”
 • 14. Füvesember 2010. december 15. 20:30
  „Gratulálok a "tisztelt" bíró "úrnak" ehhez a bölcs és átgondol, de legfőképpen ÖNÁLLÓ ítéletéhez! Remélem jogászi pályafutása csúcsára jutott és soha nagyobb sikert nem könyvelhet el, mint ezzel a húzásával: sikerült tökéletesen ártatlan emberek felett pálcát törnie. Olyan emberek felett, akiket mélységes gyermekszeretetükért és szakmai hozzáértésükért inkább PÉLDAKÉNT kellene állítani a sok bunkó elé!!
  Én ismerem ezeket az embereket és-sajnos- azokat a kecskeméti "jogászokat" is, akiknek közös gyermeke ez a gyalázatosan dilettáns és mélységesen szubjektív ítélet! További sok szakmai sikert és kiváló egészséget kívánok a "tisztelt" bíró úrnak és az ügyész asszonynak.
  Lehet, hogy meg kellene maradni a motorozásnál meg a segélyosztásnál....”
 • 13. krisztoballit 2010. december 15. 11:56
  „Szóval az említett tanárok lazán belemehettek volna a vízbe. Vagy ha nem mennek, akkor minek viszik a gyerekeket strandra egyáltalán?
  Amúgy érdekesség: a baon úgy számol be az esetről, hogy megemlíti: a boncolás során derült ki, hogy a megfulladt srácnak szívizomgyulladása volt, amit bár nem tudnak megállapítani, hogy mikor alakult ki (értsd: még a strandolás megkezdése előtt, vagy a haláleset után), mindenesetre eléggé más megvilágításba helyezi a dolgokat. Szerintem ha bent vannak a vízben sem nagyon tudtak volna mit kezdeni szerencsétlen sráccal. Nyugodjon békében.”
 • 12. SzMgabi 2010. december 15. 11:14
  „Ezek a számok kb. értékek. A parttól számítva, 5 méterig kb. 0.5-1m. a víz magassága, 5- 20m-ig kb 1- 1,8m a víz magassága és 20 métertől 1, 8- 2,5-3 méter a víz magassága.
  Ezt víz utánpótlásokkal szokták szinten tartani.”
 • 11. krisztoballit 2010. december 15. 10:42
  „6. flexsnake***

  Téged meg ki kéne lőni a Holdra.

  2. kalkutta

  szerintem a "két (...) pedagógust" is többesszám

  Amúgy vicces, hogy mindenki mennyire hozzáértőnek érzi magát a témában. Kicsit nekem ellentmondásos ez a sztori: a cikk azt írja, a tanárok azért nem mentek bele a vízbe, mert nem tudtak úszni. Más azt mondja, a víz nem is alkalmas úszásra, mert alig haladja meg az egy méteres mélységet. Akkor most hogy is van ez kéremszépen?”
 • 10. SzMgabi 2010. december 15. 08:15
  „"a baleset napján nem volt úszómester, "

  Én sosem vettem észre, hogy egyáltalán lenne........

  Pedig egy párszor megfordultam a parton, ugyanis van ott hétvégi házunk immár 20éve.”
 • 9. geza 2010. december 15. 07:58
  „Nagyon megérteném ezek után ha semmilyen kirándulásra nem vinnék a gyerekeket, egyetlen iskola MO-n is”
 • 8. Nostradamus 2010. december 15. 06:24
  „6: Neked nagyon rossz lehetett az iskolában, ha ennyire utálod a tanárokat... Egyébként meg Trominak van igaza. Vigye őket kirándulni a kedves szülő és vigyázzon rájuk. Abból nem lesz feljelentés.”
 • 7. tromi 2010. december 15. 06:14
  „..ezért nem találunk olyan tanárt, aki elvinné a gyerekeket osztálykirándulásra...És a mai kölköket elnézve jogos. A tanárnak egy fenyítő eszköze van: -légyszives..., de ez nem használ, ezért ütnek rúgnak a szülők és a gyerekek is...”
 • 6. flexsnake*** 2010. december 15. 03:08
  „5- nem volt úszómester, a tanár nem a vízet figyelte hanem beszélgetett.... nem kell szarozni velük, halálbüntetést kell kiszabni. Halálért halál. Majd a következő életükben átgondolják. A nevüket közzétenni, kirugni őket, nyugdíjból kizárni állampolgárságát elvenni kitoloncolni amig a halálbüntetést vissza nem hozzák.”
 • 5. tulipant 2010. december 15. 00:22
  „A tanarok miert voltak hibasak? Mert nem tudtak uszni? Hiszen vegig ott voltak es figyeltek a gyerekeket, es a baleset tortentekor is azonnal intezkedtek....Abba kene mar hagyni hogy folyton felelosoket keresunk. Sajnalatos balesetek es tragediak barmikor es barhol tortenhetnek.
  Amugy reszvetem a szuloknek.”
 • 4. kalkutta 2010. december 15. 00:07
  „<moderálva> Tizenéves koromban felpattantam a bicajra és bekiabáltam anyámnak: megyek fürdeni. Estefelé jöttem haza. Addig 100szor megfulladthattam volna. 20 centis vízben is meg akkor is ha van pedagógus a parton.
  De csak okoskodjatok. Nagyon életszerű.”
 • 3. tol 2010. december 14. 23:29
  „milyen jogbiztonság? Úgy beengedni a kölköket a vízbe, hogy ott se vagyok? Nagyon durva!”
 • 2. kalkutta 2010. december 14. 23:28
  „Cím: ...tanárokat...
  Intro: ...pedagógust...
  Számbeli egyeztetés kedves Délmagyar. Nem olyan nehéz ha figyel az ember...
  Amúgy 2005-ben (meg most is) a kunfehértói tóban max. tökig érő víz volt. Azt is illegális szivattyúzással tartották fent. Jó ez lehet akár 1 méter is. Sőt, 20 centis vízbe is bele lehet fulladni. Egy lavórban is. Akkor milyen táblát kellene kitenni. Meg milyen úszómester kellene alkalmazni ha nincs úszásra alkalmas víz?

  Ez a per csak 5 éve folyik? Éljen a magyar igazságszolgáltatás, éljenek a magyar jogászok!

  Amúgy részvétem az elhunytnak és hozzátartozóiknak.”
 • 1. klj_54 2010. december 14. 21:25
  „Ennyit a jogbiztonságról!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a korcsolyaszezon Kecskeméten

Egyelőre csak annyi biztos, hogy a télen négy kecskeméti iskolában is lesz jégpálya, de hogy mikortól, az bizonytalan. Tovább olvasom