Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Cigistop: sokan félreértelmezik az új jogszabályt

Idén januártól tilos minden zárt, nyilvános helyen és munkahelyen a dohányzás. Utánajártunk, milyen eredménnyel jártak az első hónap ellenőrzései, komolyan veszi-e a lakosság a szigorítást.
Vendéglátó egységekben, munkahelyeken, sőt autóbusz pályaudvarokon is tartottak már ellenőrzést a megyében a Bács - Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, illetve a területileg illetékes Kistérségi Népegészségügyi Intézetek munkatársai a szigorítás életbe lépése, vagyis január elseje óta. Eddig összesen 213 alkalommal vizsgálták a nemdohányzók védelmével kapcsolatos szabályozás betartását.

- Elsődlegesen a szórakoztató, vendéglátó egységekben, a közoktatási - gyermekjóléti intézményekben, valamint az egészségügyi szolgáltatóknál végeztünk ellenőrzéseket. Ezen kívül egyéb közforgalmú intézményekben, munkahelyeken, büntetés- végrehajtási intézményekben, szociális otthonokban, valamint vasúti- illetve autóbusz pályaudvarokon, helyi autóbuszmegállókban is tartottunk vizsgálatokat – tájékoztatta a delmagyar.hu-t Vargáné Dalmati Anna, a Bács- Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Közegészségügyi Osztályának osztályvezetője. – Úgy tapasztaltuk, hogy az ellenőrzött egységekben ismerik a jogszabályváltozással járó szigorításokat, és kevés kivételtől eltekintve, igyekeznek betartani az előírásokat. Néhányan azonban félreértik a türelmi idő fogalmát, azt gondolják, hogy a jogszabályi előírások betartása csupán április elseje után kötelező. Bár a bírság kiszabásától március 31.-ig eltekintünk, de jogszabálysértés esetén ennek ellenére is megtesszük a szükséges intézkedéseket – hangsúlyozta az osztályvezető.

Azt, hogy a dohányosok többsége komolyan vette a szigorítást, jól bizonyítja, hogy az eddigi 213 ellenőrzés során csupán 38 esetben találtak kifogásolni való körülményeket.

Ne szívj tovább!

- A statisztikai adatok szerint a világon 1,3 milliárd ember dohányzik rendszeresen. Magyarország sajnos a világranglista élmezőnyében van, és ami a legelszomorítóbb, hogy a cigarettázást egyre fiatalabb korban kezdik. Hazánkban minden harmadik férfi és minden negyedig nő, napi rendszerességgel dohányzik. A tüdőrák okozta halálesetek 90-95 százalékáért, az összes rákos megbetegedés által okozott halálozás 30-35 százalékáért a cigaretta a felelős. A január 1-től életbe lépett szabályozás ezeken a számadatokon kíván változtatni – emelte ki Vargáné Dalmati Anna.

Éppen ezért indult útjára a „Ne szívj tovább!" kampánysorozat, mely a dohányzás okozta egészségkárosodásra, a leszokást segítő programokra és a törvény betartására hívja fel a lakosság figyelmét. A kampány anyagai és aktuális információi a neszivj.postr.hu blogon, illetve a jogszabály közérthető magyarázata a www.antsz.hu honlapon bárki számára elérhető és letölthető. A témával kapcsolatosan a Bács- Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Közegészségügyi Osztályának munkatársai is adnak telefonos tájékoztatást a 06-76-516-247, illetve a 06-76-516-272 telefonszámon.

Olvasóink írták

 • 17. Móckuss 2012. február 09. 14:45
  „Undorító, ahogy a nemdohányzók szidják a dohányosokat. Én személy szerint dohányzom, és étteremben, gyerek közelében, megállóban, ha tudtam a mellettem állót zavarja- sosem gyújtottam rá. megértem mindkét félt, de ez a törvény, és ezek a kommentek itt, mind diszkriminációt sugallanak. ezen kéne elgondolkodni. emberek vagyunk mi is...”
 • 16. moonka 2012. február 08. 09:40
  „Ferrer!! Otta pont! Pofátlan némelyik bagós!! Leszarta hogy éppen a kis családommal ebédeltem!! A mellettem lévő asztalnál rágyújtották!! Na ezekkel van bajom!! Nem azokkal akiknél otthon a nikotin csurog a falon!! Azt szívja saját maga!!”
 • 15. Ferrer 2012. február 08. 00:19
  „12. Füvesember
  Csakhogy azt, hogy iszol, te választod, a dohányos környezetének sok esetben viszont nincs lehetősége választani, hogy szeretne-e füstöt lélegezni. Bizony ám. És ne is tartsd be, ha minden héten megvágnak 30 ezerre, év végére már szép kis bevételt fogsz hozni az államnak, ami végül is nekünk is jó.”
 • 14. Füvesember 2012. február 07. 22:36
  „Ja, mégegy apróság: erősen kilóg az a bizonyos lóláb!
  Ha tényleg aggódnak (persze nem!), de tegyük fel, a zemberek egészségéért, akkor egyszerűen tiltsák be a dohánytermékek árusítását. Akkor elhiszem!
  De azért a busás bevételekre igényt tartanak, ami cigiből befolyik...
  Annyira azért mégsem nagy az aggodalom?!
  Amúgy tényleg érdekelne, hány honatyánkat meg honanyánkat (akik erre a hülyeségre szavaztak) látták már halszálkás öltönyben vagy kiskosztümben cigizni a Parlament bejáratától 5 méterre. Tényleg, ott járt már az ÁNTSZ? Szerintem be sem engednék őket, úgyhogy marad a buszállomás, az iskola meg a kricsmi.”
 • 13. CID 2012. február 07. 22:04
  „Most akkor mi a füttyfene van : Én még ott tartottam, hogy buszvárókban ( értsd zárt/részben zárt/ várÓtermekben ) nem lehet dohányozni. Persze, jómagam igyekszek a nyílt placcon sem belefújni a másik várakozó pofájába a füstöt.”
 • 12. Füvesember 2012. február 07. 22:01
  „....."detoxban meg már régóta számlát kap a delikvens"....
  Ja, csak nem fizeti ki SOHA! Egyébként az alkoholizmusnak nem csak a "detox" a költségvonzata: szív-, máj-, idegrendszeri betegségekkel jár és korai ROKKANTSÁGGAL, valamint igen hosszadalmas kórházi kezeléssel, bizony ám (a tüdőrák sokkal gyorsabban öl!). Úgyhogy ez az érvelés is szar, pont úgy, mint a törvény. Betarthatatlan, erőltetett baromság. Én sem tartottam be és nem is fogom!”
 • 11. anuvuk 2012. február 07. 19:10
  „A busz sofőr is ember, Ő is "adakozni" fog !”
 • 10. Queenmargareth 2012. február 07. 15:59
  „ja, csak piásan brutálisan ölnek”
 • 9. halom 2012. február 07. 13:04
  „A busz sofőrje úgy füstöl mint egy gyárkémény vezetés közben...Az utasok szólni sem mernek...”
 • 8. moonka 2012. február 07. 12:43
  „A Színház büfében vágni lehet a füstöt Ugyan úgy szívjak a cigit! Senki nem törődik a szabállyal!!”
 • 7. falusi01 2012. február 07. 11:09
  „Én ritkán eljárok a közeli kocsmába,és Én nagyon örülök a rendeletnek! Betartják,nincs füst,kúltúráltan lehet italt fogyasztani! A tulajdonost kérdeztem,hogy mit szól a szabályhoz,azt mondta,hogy örül neki,mert a dolgozói jobb körülmények között dolgoznak. Nem csökkent a forgalma,a törzsvendégek ugyanúgy mennek,sőt a dohányosok nagy része még örül is neki! Inkább kimegy arra a pár percre a mínusz fokra bagózni,csak utána ne kelljen füstben lenni! Az alkoholizmus más kategória! Nincs a kettőnek köze egymáshoz!”
 • 6. vuk 2012. február 07. 10:45
  „5. eldorádó 2012.02.07. 10:30
  Utoljara a Kameleonban voltam, ahol ugyanolyan fust volt mint maskor... Sot: a pultnal is fustoltek.
  Tenyleg felreertik a turelmi idot: azt hiszik ez azt jelenti, hogy (habar tudnak a korlatozasrol) leszarhatjak. En nem tekintenek el a birsagtol az ANTSZ helyeben, ha a figyelmeztetett helyekre visszamenve nincs valtozas.”
 • 5. eldorádó 2012. február 07. 10:30
  „. varadipal
  A házi pálinka kis mértékben orvosság. Nagy mértékben pedig, a detoxikálóban töltött éjszakát, tudtommal, kiszámlázzák a páciensnek. ;-)

  Bagózás: a nem nyáron lebarnult (román) kisebbségi utasok még mindig rágyújtanak a buszpályaudvarokon. A fiatalok kedvenc presszóiban is támogatják még a bagózást a tulajdonosok (Hmvhely: Piros Presszó, Fórum). Ez nem fair play a többi törvényesen üzemelő füstmentes kocsmával!!
  Javaslom, nevezzük meg a törvénysértő kocsmákat!”
 • 4. Yossarian 2012. február 07. 10:23
  „1.
  állati nagy tévedésben vagy.
  nem lehet összehasonlítani a dohányzást az alkoholizmussal. a dohányos mindenkinek rombolja az egészségét a környezetében. míg az alkesz elsősorban magára veszélyes. a detoxban meg már régóta számlát kap a delikvens.
  persze a piás is sok kár okoz a környezetének, elsősorban a családja sínyli meg, de mégsem akkora a károkozás, mint a dohányzás esetében.”
 • 3. falusi01 2012. február 07. 10:13
  „Az utcán fetrengő alkoholistáknak csak nagyon pici %-a a főzött pálinkától van leittasodva,pláne nem az otthon főzöttől!”
 • 2. Krampampuli 2012. február 07. 09:47
  „1. varadipal 2012.02.07. 09:07

  - a cikkhez szólj hozzá!”
 • 1. varadipal 2012. február 07. 09:07
  „Ne szívd tovább, inkább mindenféléből főzz pálinkát.Ezt preferálja a kormány teljes joggal.A házi pálinka sokkal egészségesebb, az alkoholizmusba még nem halt bele soha senki, nem nyomorított meg soha egy családot se. Az utcán félholtan fetrengő bűzlő hungarikum nem kerül egy fillérjébe se a dohánya után extra jövedéki adó megfizetőjének, meg a többi nemdohányzó adófizetőnek, az állam meg fenntartja a detoxikálókat abból a pénzből, amit a valóban beteg emberek gyógyítására adtak össze polgárai. Logikus.Nem? Csinált már valaki összvetést a bizonyíthatóan az alkoholtól és a cigarettától elhunytak számáról?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

14 éves fia előtt szexelt 9 éves lányával

Nyolc év börtönbüntetésre ítélte a Kecskeméti Városi Bíróság azt a 36 éves férfit, aki korábban fajtalankodott 9 éves kislányával. Tovább olvasom