Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Claudia Japánban hagyta a szívét

Kecskemét – Alig pár napja érkezett haza Japánból, de Bercsényi-Tóth Claudia már holnap csomagolna, és visszautazna. A fiatal lány tanulmányi útját a márciusi földrengés és a fukushimai atomkatasztrófa fenyegető veszélye törte ketté, azonban háromhónapnyi kényszerpihenő után visszatért a felkelő nap országába, ahol kitűnő eredménnyel fejezte be az iskolát.
– Elmondhatatlanul jó érzés volt átölelni az anyukámat, cuppanós puszit nyomni a családtagok arcára, de őrülten hiányzik Japán! Szívem szerint már holnap csomagolnék, és mennék is vissza – mondja a múlt héten hazaérkezett Bercsényi-Tóth Claudia, aki azért utazott a felkelő nap országába, hogy anyanyelvi környezetben tökéletesíthesse japán tudását, és valóra váltsa gyermekkori álmát: tolmács legyen.

A fiatal lány tanulmányi útja azonban jóval rögösebbre sikerült, mint ahogy azt tervezte. Márciusban – alig két hónappal a kiutazása után – Japánt óriási erejű földrengés rázta meg. Claudiának haza kellett jönnie, és úgy tűnt, a fiatal lány álma végleg kettétörött, de háromhónapnyi kényszerpihenő után visszatérhetett a Távol-Keletre.

A reptéren Claudiát édesanyja, apukája, két nagymamája, unokatestvére és barátai várták.
A reptéren Claudiát édesanyja, apukája, két nagymamája, unokatestvére és barátai várták.

Japánban sörkuponnal jutalmazzák, ha valaki rendszeresen jár órára

– Elsősorban tanulni mentem Japánba, ezért minden alkalmat kihasználtam arra, hogy fejlesszem magam. Ehhez rengeteg segítséget kaptam a tanároktól: bármilyen problémával fordultam hozzájuk, mindig megtaláltuk a megoldást. Ahhoz, hogy ilyen szép eredménnyel zárjam le a tanulmányaimat, minden nap kellett tanulni, de az órákon is sok tudás ragadt rám – magyarázza.

Decemberben újabb japán megmérettetés

Claudia decemberben újabb japán nyelvvizsgára készül. Japánból 5 szintet különböztetünk meg: N5-től (alapfok) az N1-ig (anyanyelvi szint). Claudia most az N3-as vizsgára készül.

A szorgalmas munkának köszönhetően az osztály egyik legjobbjaként végzett. A féléves kurzust a kiváló záróvizsga mellett Claudia egy N4-es szintű japán nyelvvizsgával is megkoronázta. És mivel a fiatal lány egy napot sem hiányzott a suliból, jutalmul sörkupont kapott.

– Azoknak, akik hiányzás nélkül teljesítették a félévet, fel kellett írniuk a nevüket egy cetlire, majd az egyik tanár húzott egy nevet, és a rögtönzött tombola nyertese én lettem – emlékszik vissza mosolyogva a fiatal lány.

Claudia az oztály egyik legjobbjaként végzett Japánban. Könnyes szemmel búcsúzott az iskolától.
Claudia az osztály egyik legjobbjaként végzett Japánban. Könnyes szemmel búcsúzott az iskolától.

Habár Claudia sosem hiányzott, egyszer elkésett, és Japánban ez főbenjáró bűnnek számít. – Minden nap kétszer kellett átszállnom, három vonattal utaznom a suliig, és én is – mint mindenki – általában végigaludtam az egyórás utat. Utolsó nap azonban sikerült olyannyira elbóbiskolnom, hogy túlmentem a célállomáson, és elkéstem. Szerencsére Japánban nem olyanok a vasúti menetrendek, mint itthon, így csak pár percet késtem – meséli nevetve. A távol-keleti országában egyébként annyira fontos a pontosság, hogy ha a vonatok valami miatt késnek, az utasoknak a pályaudvarok kijáratainál igazolást osztogatnak, amellyel igazolni tudják a munkahelyen vagy az iskolában, miért nem értek be percre pontosan.

A fiatal lány nemcsak a barátait hagyta Japánban, hanem a szerelmét is.
A fiatal lány nemcsak a barátait hagyta Japánban, hanem a szerelmét is.

Ösztöndíjjal irány újra Japán

Claudia ruhái még gyűröttek, hiszen alig csomagolt ki a bőröndjéből, de a fiatal lány már azt tervezi, hogyan és mikor térhet vissza második hazájába. Szeptembertől Budapesten főiskolára megy, ahol a kommunikáció- és médiatudomány mellett minorként a japán szakot is szeretné elvégezni, és bízik abban, hogy ösztöndíjjal újra kijuthat majd a felkelő nap országába, ahová már szinte hazamegy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gombában rejlő gyógyulás Fülöpjakabról

A fülöpjakabi Gyöngyösi Sándor vegyszermentes ökogazdaságában egyedülálló módszerekkel termeszti azt a kincset, melynek titkát Kínában már kétezer éve ismerik. Tovább olvasom