Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Csaba a holttesteken gyűjti a rovarokat

Kecskemét - A CSI sorozat nézőinek nem kell bemutatni Grissomot, a „bogaras embert". A kecskeméti rendőrkapitányságon is dolgozik egy hozzá hasonló szakember, aki az ország egyetlen igazságügyi rovarszakértője.
A krimisorozatok rajongóit egyáltalán nem hagyja hidegen a helyszínelők izgalmas munkája, akik ujjlenyomatok, textilszálak, vérfoltok elemzésével segítik a bűntettet felgöngyölítő nyomozást.

Bozó Csaba, a Bűnügyi Technikai Osztály vezetője a filmes helyszínelőkkel ellentétben nem kitalált bűnügyek tetthelyén, és nem kamerák kereszttüzében vizsgálódik. Valódi bűntettek felgöngyölítésén dolgozik, méghozzá szerte az országban. Hazánkban ugyanis egy egyedülálló szakterülettel, az igazságügyi rovartannal foglalkozik.

A kecskeméti „bogaras ember" kalandos úton lett rendőr. A szegedi egyetemen végzett biológusként, majd a kecskeméti kórház patológiai osztályán dolgozott, ahol elektromikroszkópos vizsgálatokat végezett, és az érelmeszesedés kutatásával foglalkozott. De dolgozott fiúnevelő otthonban is, és olajfaló baktériumok tenyésztésével is kísérletezett. Amikor a rendőrségen biológusokat kerestek, jelentkezett, így került a bűnügyi technikára.

Bozó Csaba: a bogaras ember.
Bozó Csaba: a bogaras ember.

- A bűnügyi technikus az, aki a nyomokat, anyagmaradványokat felkutatja és rögzíti a bűncselekmény helyszínén. A nyomozó az általunk feltárt bizonyítékokat értékeli. A nyomok rögzítéséhez a kriminalisztika eszköztárát használjuk. Nem mindegy, például hogy egy ajtó vagy páncélszekrény festett vagy natúr felület, mert azokon más-más eljárásokat hajtunk végre - tudtuk meg Bozó Csabától.

Rovarok és vérfoltok a helyszínen

Az igazságügyi biológus először nem a rovarokkal, hanem a vérfoltok vizsgálatával kezdett el foglalkozni a rendőrségen.

- A DNS vizsgálatoknak a 80-as évek második felétől egyre nagyobb szerepe van a bűnesetek felderítésében. Azonban egy vérnyomból nem csak a DNS vizsgálat útján lehet információhoz jutni, hanem annak formája, elhelyezkedése is sok mindenre utalhat - magyarázta a szakértő.

A helyszínelés során a különféle rovarok begyűjtése is nagyon fontos.
A helyszínelés során a különféle rovarok begyűjtése is nagyon fontos.

A helyszínelés során a különféle rovarok begyűjtése is nagyon fontos, melyek hamar megjelennek az elhunytak testén. Ezek vizsgálata egyáltalán nem új keletű dolog. Már 1934-ben az akkori császári-királyi törvényszéki orvos is publikálta a szakmai hetilapban, hogy milyen rovarok jelentek meg a holttesteken.

- A légy gyorsan odarepül, és ott nem csak táplálkozik, hanem szaporodik is. Ebből következtetni lehet a halál beálltának idejére. Ehhez többféle módosító tényezőt, többek között az időjárási viszonyokat is figyelembe kell venni. A legyek és annak petéi, bábjai sok információval szolgáltathatnak egy gyilkosságról, hiszen jól meghatározható időpontokban tűnnek fel a bomlás során. Vannak olyan légyfajták, melyek néhány órán belül megjelennek a holttesten, de egy nap után el is tűnnek. Akadnak viszont olyan fajok is, amelyek csak pár nap elteltével bukkannak fel. Minden légyfajnak más-más a specifikuma, amit nekünk ismernünk kell, hiszen ezek alapján tudunk következtetéseket levonni – avat be szakmája titkaiba az igazságügyi rovarszakértő.

Bogaras emberünk találmánya

Bozó Csaba nevéhez bizony már egy „lehengerlő" találmány is fűződik. A filmes helyszínelők kezében láthattak már a nézők egy eszközt, aminek ötlete a mi bogaras emberünk fejéből pattant ki. A nyomrögzítő henger az elemi szálak, és más, szabad szemmel nem látható nyomok rögzítését könnyíti meg. Korábban ezt ragasztószalagokkal oldották meg, de azok gyakran összegyűrődtek, sok gondot okozva a helyszínelőknek. Bozó Csaba a ruhák szösztelenítéséhez használt hengerből kiindulva alkotta meg a nyomrögzítő fóliával ellátott eszközt, ami jelentősen megkönnyíti a munkát. 

Olvasóink írták

 • 10. liongate 2010. november 23. 09:58
  „Ha egyszer megadatna,hogy ilyen területen dolgozhassak,számomra ez jelentené a hivatást,a mindent.”
 • 9. liongate 2010. november 23. 09:57
  „Tisztelt Bozó Csaba!
  Érdeklődni szeretnék,hogy egy orvosbiológusnak milyen feltételeknek kell megfelelnie ahhoz,hogy a rendőrség köreiben dolgozhassan ,pl DNS minták vizsgálata,molekuláris biológusként ez igazán nekem való lenne és nagyon szeretnék ilyen területen dolgozni,idén januárban végzek,akkor lesz az államvizsgám.Sajnos nem sok információ van ezzel kapcsolatosan.
  Bármilyen információt ezzel kapcsolatosan szívesen vennék!
  Köszönöm.”
 • 8. nelek 2010. november 23. 08:18
  „6.: szerintem a google fordito volt.”
 • 7. smalltown 2010. november 23. 00:25
  „re 4

  huh??? :)”
 • 6. Ányez 2010. november 22. 16:12
  „KamuNeni, ne haragudj, hogy megkérdezem, de nagyon érdekel. Te magyar vagy egyébként?”
 • 5. varadipal 2010. november 22. 15:10
  „Ez is pont olyan szakma, mint az elméleti szakmák többsége. Aki műveli, az egész életében tanul, és tapasztalatot szerez. Ha szorgalmas, tankönyvet is ír a következő nemzedéknek, hogy a tapasztalatok hasznosuljanak”
 • 4. KamuNeni 2010. november 22. 14:37
  „Nincs abba semmi. canturikkal ezelott is mar a bogarakbol kovetkeztettek a halal be alltat. MO-n is biztos emberi es allati testreszeket helyeznek kulombozo environmentbe ho a bogarak viselkedeset tanulmanyozzak. Ez olyan melo mint mikor nezed a fuvet noni nagyito alatt. Marha erdekes!”
 • 3. VonaGabor 2010. november 22. 14:24
  „2. fényképekkel van illusztrálva Amíg szag nincs lehet bármilyen fénykép.”
 • 2. banew 2010. november 22. 10:55
  „De finnyás vagy! Ez inkább érdekes, mint gusztustalan. Ha fényképekkel lett volna illusztrálva, az más lenne! Bár minden elismerésem az ezen a területen dolgozóknak!!”
 • 1. helsinkirokker 2010. november 22. 09:50
  „Jóreggelt a hírszerkesztőnek is! Bakker, megfordult bennem a sonkás zsömle+kávé kombó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foltos még mindig retteg, hogy újra elhagyják - fotó

Meleg és szerető otthonra talált Foltos kutya, aki 10 órát didergett egy bolt elé kikötve néhány hete Kecskeméten. Tovább olvasom