Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Csecsemőeutanázia: van-e halál az élet után?

Kecskemét - Nincs ügy – nyilatkozta a delmagyar.hu-nak a kecskeméti kórház főigazgatója annak a 8 hónapos csecsemőnek az ügyében, akinek szülei azt kérték: az orvosok ne alkalmazzanak mesterséges lélegeztetést gyereküknél. Bár a kisbaba már nincs a kórházban, az eset vitát indított el orvosok és jogászok körében.
- A csecsemő már elhagyta a kórházat, múlt hét csütörtök óta nincs az osztályon – nyilatkozta a delmagyar.hu megkeresésére Svébis Mihály, a Kecskeméti Megyei Kórház főigazgatója. Korábban a sajtóban az a hír jelent meg, hogy egy 8 hónapos, gyógyíthatatlan beteg csecsemő szülei írásban kérték a kecskeméti kórház orvosait: gyermeküknél ne alkalmazzanak mesterséges lélegeztetést.

Svébis Mihály szerint – a médiában megjelent információkkal szemben – nincs ügy. – Sem szóban, sem írásban nem álltak elő a szülők ilyen jellegű kéréssel. Ha bármi lesz, nem zárkózunk el a nyilvánosságtól, közleményben tájékoztatjuk a sajtót – tette hozzá a főigazgató, aki igyekezett rövidre zárni a telefonbeszélgetést: a csecsemő betegségéről és jelenlegi állapotáról nem árult el részleteket.

A delmagyar.hu úgy tudja, a csecsemő gyógyíthatatlan betegséggel küzd. A szülők kérésére a kórház semmiféle tájékoztatást nem ad az ügyről. A hírek szerint a 8 hónapos kisbaba állapota nemigen javulhat. Éppen ezért a szülők azt kérték, hogy – szükség esetén – ne alkalmazzanak életmentő beavatkozást gyermeküknél, véget vetve a kicsi szenvedésének. A kórház orvosai azonban elutasították a szülők kérését, mondván: ezt se az alkotmány, se az egészségügyi törvény nem teszi számukra lehetővé.

Nincs ügy – nyilatkozta a delmagyar.hu-nak a kecskeméti kórház főigazgatója. Illusztráció
Nincs ügy – nyilatkozta a delmagyar.hu-nak a kecskeméti kórház főigazgatója.
Illusztráció

A magyarországi jogrendszerben a cselekvőképes beteget elméletben megilleti az úgynevezett „ellátás visszautasításának" joga. Bár a zsidó-keresztény kultúrkörben az élet szentsége mindennél fontosabb, mégis a Jehova Tanúi közösség hívői írásos nyilatkozatot hordanak maguknál, amelyben kifejtik: elutasítják a vértranszfúziót, még ha az az életükbe is kerül. Így például, ha a közösség egy tagja balestet szenved, nem kaphat vért, inkább meghal.

Az orvosok azonban a gyakorlatban ezt a nyilatkozatot nem tudják elfogadni. Az élet megmentésére tették le orvosi esküjüket, ráadásul a jogszabályok sem teszik ezt lehetővé – nyilatkozott több orvos is a delmagyar.hu-nak.

Cselekvőképtelen, vagy korlátozottan cselekvőképes beteg (pl. csecsemő, fogyatékos ember) esetében a hozzátartozók hiába kérik – szóban vagy írásban – a kórház orvosait az ellátás visszautasítására. A kórháznak keresetet kell indítania, és a bíróságnak soron kívül kell tárgyalnia az ügyet. Amennyiben a bíróság úgy ítéli meg, hogy jogos a passzív eutanázia, az orvosok „elengedhetik" a beteget. A magyar jogban erre még nem volt precedens.

Több orvos szerint a gyakorlatban azonban már nem egyszer előfordult, hogy csodával határos módon visszatért a beteg az életbe. Ezért is nehéz bárkiről lemondani.

- Magyarországon az eutanázia aktív és passzív formája egyaránt bűncselekménynek számít, az élethez való alkotmányos jog miatt – mondta el megkeresésünkre az eset kapcsán Kismarton Judit ügyvéd-szakorvos. – A passzív eutanázia igencsak ellentmondásos, hiszen ha az orvos segíthet, akkor segítenie kell, ha ezt nem teszi meg, mulasztást követ el. Mégis az a véleményem, hogy szigorú szabályozás mellett engedélyezni kellene hazánkban is, hiszen egy gépeken tartott embernek nem ajándék így az élet meghosszabbítása. A társadalomnak sem hasznos tagja és a környezetének is csak teher.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. rigójancsi 2009. október 09. 17:08
  „Az eutanázia a természetben is megvan. Ha a néhány hetes terhes kismama elvetél, az esetek döntő többségében a háttérben valamilyen, az embriót érintő rendellenesség van. A természet nem szeret selejtet, tökéletlent alkotni.
  Az állat sem eteti azt az újszülött kölykét, amelyik beteg. A madár kilöki a fészekből az életképtelen fiókát...stb.stb.”
 • 24. emzsr 2009. október 09. 09:14
  „8., 12.
  Igazatok van.”
 • 23. nagypappa 2009. október 09. 04:00
  „Írásomban nem is foglaltam állást, mert nem tudok állást foglalni.
  Szőrnyű dolog , ha valaki ilyen helyzetbe kerül.

  Agyvérzés: Van egy barátom, kb 12 éve egy éjszaka rosszul lett, a mentő bevitte a kórházba, megállapították az agyvérzést, közölték a családdal, alig van esélye túlélésre. Túlélte. A szomszédja , mindkettőnk barátja, közben munkanélküli, majd rokkantnyugdíjas lett. Számtalanszor segítette, ápolta, még tisztába is tette a barátunkat. Ezerszer elmondta, hogy mennyire rá.aszott a barátja, hogy nem halt meg. Kb. őt éve a másik, eddig egészséges barátom, agyvérzést kapott, egy hét után közölték a családdal, hogy egy napon belül meg fog halni. A család lemondott a szerveiről. Másnap meg is halt a barátom. Ő azt is kívánta magának.
  A másik barátom, aki hamarabb kapott agyvérzést... most is a családja segítségére szorul, alig érthető a beszéde... a legszörnyűbb, teljesen tisztában van a helyzetével. Ragaszkodik, nagyon is ragaszkodik az életéhez. Van egy csodálatos kitartó felesége. Önfeláldozóan ápolja férjét.”
 • 22. Hmmm... 2009. október 08. 21:09
  „A serult, fogyatekossaggal szuletettekkel kapcsolatban hasonlo a velemenyem. Mas eletet elnek mint az egeszsegesek, de az az oveke es ha maskent is, de lehetnek boldogok. A szulok mindig nagyobb fajdalmat ereznek, pedig a gyerek maskent eli meg mint a legtobben gondoljak.Ezert nem ertettem annak idejen az egyik cikk kapcsan, miert tartottak tobben abnormalisnak, hogy egy vak hazaspar gyermeket vallalt.Az o eletuk is teljes, igy foleg, hiszen csodalatos gyermekuk van es az az elet, a jovo.”
 • 21. Hmmm... 2009. október 08. 20:50
  „Sajnos en nagyon melyen erintett vagyok e temaban. Azt gondolom, jogom van eldonteni mit vallalok. Ahhoz viszont jogot kene biztositani, hogy szukseg eseten hozzaferjek olyan szerhez, ami segit a gyorsabb utazasban.”
 • 20. flexsnake 2009. október 08. 20:17
  „18. vagyis inkább öljük meg ha nem olyan mint mi? A gyerek aki sérülten születik a saját énképében neki az a természetes. Nem mondom hogy könnyű, de mindenek oka van.”
 • 19. flexsnake 2009. október 08. 20:16
  „17. ő sem gyilkolható meg. Ha meg akar halni hát rajta de ebben neki senki nem segíthet mert hazavágja a karmáját.”
 • 18. nagypappa 2009. október 08. 17:12
  „Rokonságomban van egy család, született egy csodálatos kislányuk, pár év múlva újra babát vártak. Kisfiú született, sajnos szívelégtelenséggel. Talán, ha egy hetes volt mikor meghalt.
  Eltemették, mély gyászba fordult az egész család. Azt javasolta a kezelőorvosa a édesanyának, mielőbb maradjon terhes. Láss csodát! Terhes maradt. Iker terhesség. Született egy kislány és egy kisfiú. A kislány természetes módon született, a kisfiút császármetszéssel hozták világra, sajnos addigra oxigénhiányos lett.
  Tehát van két egészséges gyönyörű kislány, akik azóta már nagylányok, van egy szellemileg visszamaradt, de gyönyörű, kedves ragaszkodó beteg fiú, és meghalt egy kisfiú.
  Az anyukával sokszor beszélgettünk kegyetlenül szomorú sorsukról.
  Tragédia, hogy meghalt a kisfiú, elsiratták, szép lassan beletörődtek.
  A beteg kisfiút minden nap látják, gondozzák, még reményük sem lehet a felgyógyulására. Ez még szörnyűbb fájdalom, ami egész életükön elkíséri.

  Másik ismerősömnek Dawn kóros kislánya született. Egy ismerős gyermekorvos mondta az anyukának: Tudom megkövezel érte, de akkor jársz legjobban, ha egész pici korában elveszíted a beteg gyermeket. Minél tovább gondozod, annál jobban hozzád nő, annál nagyobb fájdalom lesz elvesztése.

  Ezek olyan szőrnyű dolgok, amit még az ellenségemnek sem kívánok, hogy megélje.

  Ne ítéljétek el a szülőket, szőrnyű helyzetben lehetnek.”
 • 17. Cat 2009. október 08. 16:55
  „flexsnake

  Akkor most képzelj el egy haldokló rákos beteget, akin már a morfium sem segít.”
 • 16. amata 2009. október 08. 15:45
  „Nagyon kétélű fegyver a "kegyes halál".
  Az orvosok valóban az élet megmentésére tettek esküt, bármilyen minőségű is az az élet.
  Őszintén bevallom, én a magam részéről, saját személyemet illetően mégis a kegyes halált fogadnám el, ha értelmi képességem birtokában lennék és nagy betegen választhatnék.
  Hangsúlyozom, csak a magam életéről beszélek.”
 • 15. AntoniusXXI 2009. október 08. 15:17
  „14. hozzászólás flexsnake 2009.10.08. 15:11
  Oscar Pistorius. Karbonszálas művégtagokkal fut.”
 • 14. flexsnake 2009. október 08. 15:11
  „Tudunk olyan kómás betegről aki fél év után agykárosodás nélkül egyik nap csak úgy felébredt. Az orvosok lemondtak róla. Nos őt sem kellene életben tartani? A test meghalhat de a lélek örök. Ha van hová visszatérnie még visszatérhet. Ki dönti el hogy egy csecsemőnek mi az élhetetlen élet? A lány aki végtagok nélkül született egy szerkezet segítségével fút. Példaképe az amputált futó úriember akinek most nem tudom a nevét. Neki az a természetes hogy nincsenek végtagjai. Nem tudja milyen lenne ha lenne.”
 • 13. kaspaba 2009. október 08. 14:47
  „flax...így igaz...”
 • 12. flexsnake 2009. október 08. 14:19
  „11. ami ma gyógyíthatatlan, holnap gyógyítható, senki nem dönthet a másik élete felett. Az eutanázia gyilkosság.”
 • 11. cyt 2009. október 08. 13:29
  „Ez az eset is mutatja a HIVATALOS allaspont alszentseges voltat. Nem az ELETET vedik ugyanis, hanem minden mast. Nem EMBERSEG a szempont, hanem minden mas. Nagyon alaposan at kellene gondolnia MINDENKINEK mindazt, ami ma a HIVATALOS jogi es orvosi allaspont az ELETHEZ valo jogrol, nem pedig a mesterseges eletbentartasrol valo bizniszrol.”
 • 10. Carlo 2009. október 08. 13:17
  „az illusztráció meg plusz hülyeség,
  nem inkább a legújabb influenza mellé kéne tenni?”
 • 9. Carlo 2009. október 08. 13:13
  „a cím megint 1 álbölcsesség, azaz hülyeség
  a cikkíró nagyot akart markolni, keveset fog”
 • 8. comet 2009. október 08. 12:59
  „"Svébis Mihály szerint - a médiában megjelent információkkal szemben - nincs ügy. - Sem szóban, sem írásban nem álltak elő a szülők ilyen jellegű kéréssel." -a DM a jelek szerint nagyon azon van hogy legyen, de hát nemigen jön össze. A mellékelt kép meg nem idevaló, ha csak nem a cikkírók a méreg injekció beadását akarták szimbolizálni.
  Az eutanázia amúgy egyre inkább létező dolog, csak nem abban a formában amin az újságírók csámcsogni szeretnének, hanem kényszer eutanázia formájában, amikor egy beteg anyagi okok miatt nem kap megfelelő kezelést. Erről a kényszer eutanáziáról talán érdemesebb lenne írni, mert bizony a kezelés költsége többet nyom a latban, mint a beteg levelei. Meg már ott tartunk hogy a vizsgálatok több heti várakozási idejébe is belehalhat a beteg, tehát fontos a prioritási sorrend mind a kezelésnél, mind a vizsgálatoknál, ami súlyosabb esetben azt is eldöntheti hogy ki marad életben.”
 • 7. méltatlankodó 2009. október 08. 12:59
  „persona: ez eléggé OFF, de:
  A "keresztény" kifejezést nem a kereszt szóból eredeztetik, hanem inkább Krisztus követőit jelenti. A reformátusok például, akik régies kifejezéseket használják előszeretettel, a keresztény helyett a kereszTYÉN kifejezést használják, amiből már jobban látszik, hogy nem a kereszthez van köze (amit ők nem is tisztelnek olyan szinten, mint pl a katolikusok, vagy ortodoxok).Persze nem vagyok igazán szakértője a dolognak, de én így hallottam.”
 • 6. Lutetia 2009. október 08. 11:10
  „Kedves AntoniusXXI, igen, pontosan ezért tettem fel a kérdést. Ugyanis olyan eset is előfordulhat, hogy a gyermek ugyan nincs gépekre kapcsolva, de bármikor szükség lehet a gyors orvosi beavatkozásra, hogy megmentsék az életét. Ilyenkor megtagadható a szülőtől az, hogy hazavigye a gyermeket? Tudtommal nem, hiszen volt példa egy picike lányra, akinek időnként váratlanul leált a szíve, az édesanyja nem egyezett bele az orvosok által javasolt műtétbe, ugyanakkor hazavihette a gyerekét. Na, ezért lennék kíváncsi rá, mit is mond a törvény.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemtanúkat keres a kecskeméti rendőrség

Kecskemét - Szerda reggel 6 óra körül Kecskeméten, a Hetényi úton szabálytalanul előzött, és ezzel… Tovább olvasom