Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Csilis csoki: Új helyen játszhatnak a hetényi nyugdíjasok

Kecskemét - Zsákolj Mari néni! Nem tehetek róla, mindig ez jut eszembe akkor, amikor a Naplemente Idősek Klubja előtt elsétálok. Mert van annak az udvarán egy kosárpalánk.
Odaképzelem a nyugdíjas néniket, bácsikat, amint a szurkoló férfiak szotyit köpködnek, a nénik meg fel-felnéznek hímzés, kötögetés közben, és nagyokat kiáltanak a palánk alatt labdát pattogtatóknak: Passzoljon Pistám! Nyomd a triplát Imre! Zsákolj Mari! Azonban véget érnek a labdapattogástól hangos délutánok, mert a hetényiek nyugdíjasok rövidesen birtokukba vehetik az új játszóteret, mely a művelődési ház udvarán épül.

Új, modern eszközök, zöldülő udvar, egyre nagyobb terület a játékra! Az ember boldog, amikor látja, hogy a település, ahol él, fejlődik. De miért pont a nyugdíjasok jutottak eszembe? Hát itt jön a csili a csokiba! Mert amikor az ember közelebbről szemügyre veszi az új eszközöket, rádöbben, ezt nem a kisgyerekeknek készítették. Tapasztalt, sokat megélt felnőtteknek. Akik nem ijednek meg semmitől. Jöhet áremelés, árhullám, áramtalanítás, áradás vagy árvétel! Akiknek már semmi nem árt.

Ez bizony egy kosárpalánk.
Ez bizony egy kosárpalánk.

Csenki és a Csokigyár

Rovatunkban Csenki Csaba kollégánk arcpirító és szívmelengető városi jelenségeket dug az orrunk alá: kapunk édes és keserű csokit is, éppen olyat, amit az aktuális bonbonos doboza rejt.

 
"Szédítő mélység! Rémítő magasság! A két Holovácz semmitől sem fél!" – ugrik be a gyerekfilm két hőse. Mert itt olyan magasságok (és a velük járó mélységek) vannak, és olyan eszközök, hogy a kisgyerekes szülőknek fejenként négy keze és nyolc szeme kell legyen, ha biztonságban szeretné tudni gyermekét. És akkor a naplementések átteszik ide a székhelyüket. A nénik ettől kezdve itt kötögetnek. Biztonsági hálót a játékok alá. És az egykori kosarasok, játékosok és közönségük most közösen szurkolnak.

Együtt kiáltanak, együtt ugranak, amikor meglátják, hogy egy egynyolcvannál alacsonyabb kisgyerek próbál meg játszani az új hintán, mászókán. De azok az idős emberek sem fognak unatkozni, akik nem kötnek, és a szurkolótábort sem erősítik. Ők azok, akik kertészkednek.

Metsző tekinteteket eregetnek azon szülők felé, akik beengedik az új játszótérre a gyerekeket, vagy locsolnak. Olykor fel egy-egy anyukát, aki eddig nem volt tisztában azzal, hogy gyermeke képes tripla hátra szaltóra, máskor meg a frissen telepített, de kiszáradás általi halálra ítélt leylandokat.

Van egy új játszóterünk, csak így első ránézésre kicsit veszélyesnek tűnik.
Van egy új játszóterünk, csak így első ránézésre kicsit veszélyesnek tűnik.

Röviden, és tömören, csak hogy Mari néni is értse, miért hoztam szóba: van egy új játszóterünk, csak így első ránézésre kicsit veszélyesnek tűnik. Így, első ránézésre annyi ez esélye a biztonságos használatnak, mint az újonnan telepített növényzetnek a túlélésre. Ha így marad minden, bizony a nyugdíjas klub tagjainak nagy szerepe lesz a túlélésben. Ha pedig hosszú távon kiderül, hogy a játszótér mégis biztonságos, a növényzet meg szárazságtűrő, mindenki nyugodtan mehet vissza kosárpalánkhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VV Anikó: forró csók az RTL műsorvezetőjével

A Bors információi szerint a nyílt utcán csókolózott VV Anikó szerda este a NekedValó… Tovább olvasom