Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Csoki és kávé: életet mentenek vizsgaidőszakban

Kecskemét – Egy valamire való egyetemista vizsgaidőszakban ki sem látszik az asztalán sorakozó könyvek, jegyzetek, kávés és teás bögrék halmaza mögül. Arról kérdeztük a Kecskeméti Főiskola hallgatóit, milyen praktikákkal élik túl a vizsgákkal telezsúfolt januárt.
A „Na, és hány vizsgád van még?" típusú kérdésekkel bármelyik egyetemistát ki lehet kergetni – nemcsak a világból, de – az egész univerzumból. Valljuk be, a vizsgaidőszakot mindenki a háta közepére kívánja: a hallgatók szerint túl sok és egyébként is megtanulhatatlan a tananyag, a tanárok pedig vallják, ennél primitívebb és egyszerűbb kérdéssort már nem tudnak összeállítani.

– Hogy hogyan élem túl a vizsgaidőszakot? Minimális alvás, kávé, energiaital és annyi nassolni való, ami egy hadseregnek is elég volna. Tanulás közben kell valami, ami feltölt – mondja a GAMF Kar egyik hallgatója, Ádám. De vajon jó-e, ha a vizsgák előtt álló hallgató teletömi magát koffeinnel és nem pihen eleget? A delmagyar.hu azokat a praktikákat gyűjtötte össze, amellyel a vizsgázók megkönnyíthetik a megpróbáltatásokkal teli januárt, vagyis a vizsgaidőszakot.

A koffein bizony nem segít!

Végeztünk egy – reprezentatívnak még a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető – felmérést, ki, hogyan tuningolja magát, ha fogytán az energiája a könyvek felett görnyedve. A diákok többsége a kávéra, az energiaitalra és a fekete teára esküszik, de találkoztunk olyannal is, aki koffeintablettát szed. – Éjszakába nyúlóan csak így lehet tanulni, különben az ember egyszer csak elfekszik a könyveken, és nyitott szájjal, hogy még a nyála is kicsordul, úgy alszik reggelig – mondja Dénes, egy másik hallgató. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a hirtelen kapott energia ugyanolyan gyorsan tova is száll, a szervezetünknek pedig pihenésre van a leginkább szüksége.

Januárban sok a tanulnivaló.
Januárban sok a tanulnivaló.

– A legtöbb csoporttársam napirendje a vizsgaidőszakban teljesen felborul: éjszakáznak a könyvek felett, másnap pedig alig tudnak magukhoz térni a második kávé után. Sokan csodabogárnak tartanak, mert én napközben tanulok, pedig ez a normális. Ha éjszaka kipihenem magam, másnap könnyedén haladok a tanulnivalóval – magyarázza Klaudia, aki ha koffeinnel nem is, csokival azért tömi magát a vizsgaidőszakban. – Nekem az édesség a gyengém: a stressz cukorban oldódik – mondja nevetve.

Mit együnk, hogy fogjon az agyunk?

A tanulás és a vizsga okozta stressz közben sokkal több energiára van szükségünk, ezért a szakemberek sok zöldséget és gyümölcsöt ajánlanak a vitamin és az ásványi anyag tartalom miatt. A zsíros és a szénhidrát tartalmú ételeket viszont érdemes kerülni, ugyanis ezek lassan szívódnak fel, ezzel pedig minket is lelassítanak, elálmosítanak: ilyenkor pedig agyunk nem a többszörösen összetett, bonyolult mondatokra, sokkal inkább az emésztésre koncentrál. Továbbá arra is ügyelni kell, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot – lehetőleg vizet – juttassunk a szervezetünkbe.

– A titok a fokozatosság. Nem a vizsga előtti éjszaka kell észbe kapni, és tanulni. Érdemes pár napot rászánni az anyagra, ha nem csak az a cél, hogy megkapjuk a kettest – összegez Klaudia. És valóban, hiába a fent említett praktikák, ha a fenekünk nem elég türelmes.

Olvasóink írták

  • 1. failboat 2012. január 20. 07:39
    „Kecskeméti Főiskola emberek!! miért kell úgy csinálni, mintha ez a Corvinus, vagy a Műszaki egyetem lenne ? negyed annyit sem kell tanulni, mint azokon...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ennyivel nő a baromfihús ára márciusban

Átlagosan hat-nyolc százalékkal emelkedhet a baromfihús ára február végén, március elején - közölte… Tovább olvasom