Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Csüngő bajusz, kifent bajusz: bajuszverseny a Kunságon

Kiskunfélegyháza – Nemzetközivé nőtt bajuszfesztivált tartottak Kiskunfélegyházán. 7 kategóriában mérették meg arcszőrzetüket a versenyzők: a teljes simaságot hirdető borotvacégek most nagyot nézhettek.
Kiskunfélegyháza főutcájára gyűltek a bajusz kedvelői, idén IV. alkalommal választották meg a Kunsági Bajuszkirályt. A versenyt 7 kategóriában hirdették meg, a legkisebbekre is gondoltak: gyerekbajusszal indulhattak azok, akik ragasztott, festett vagy rajzolt bajuszt hordtak, mert még nem nőhetett igazi bajszuk. A versenykiírásból kiderült a természetes magyar bajusz jellemzője: - a szőrzet csak a felsőajkon, az ajakcsücsöktől legfeljebb 1,5 cm-re nőhet. A bajusz lehet felfelé ívelő, egyenes, vagy enyhén lefelé hajló természetes bajusz. Elsődleges bírálási szempont a magyar bajuszhagyományok követése.

Kunsági Bajuszkirály választás 2010
További érdekesség, hogy a Dali-féle bajusz a vendég bajuszt kategóriába sorolták, jellemzői pedig a következők:
– a bajusz a felső ajkon a szájszegletig nő, formázó segédanyag használata jellemző és megengedett. Angol bajusznál: két oldalra egyenesen kifent hosszú bajusz, dali bajusz főbb vonása pedig, hogy felfelé kanyarított hosszú, vékony bajusz – Salvatore Dali után szabadon.

Bajszok a világ minden tájáról.

A bajusz teremtéstörténete

Amikor az Úristen Ádámot mög Évát mögteremtötte, Éva annyira haladt, hogy mindég versölt, vagyis versengött Ádámmal. Ez Ádámot nagyon bántotta. Az Úristen már nem győzte hallgatni a versölgésüket, odaröndölt egy dungót nekik. A dungó Ádám óra alá szállott. A dungó mögcsípte, odakapott, bajusz nyőtt a helyin. Jaj mi van neköd az órod alatt? – kérdözte Éva. Éva aztán a tűkörbül is mögmutatta. Ádám erre azt mondta : no látod, ezt az Úristen röndölte, hogy mindég a bajusszos parancsol annak, akinek bajusszá nincs . Éva aztán így mögadta magát."

Egyházaskéri monda, lejegyezte Kálmány Lajos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halállal végződött a tetőjavítás Kiskunmajsán

Halálos munkabaleset történt egy Kiskunmajsai Kft. telephelyén - közölte vasárnap a Bács-Kiskun… Tovább olvasom