Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Diákfilmek Kecskemétről: megvan a nyertes!

Hét kecskeméti iskola diákjai jelentkeztek, hogy kisfilmet készítenek a hírös városról azzal a céllal, hogy aztán a nemzetközi porondon bemutassák az egyik csapat alkotását. A szakmai zsűri és a képviselő testület döntött, a Katedrás diákok pedig örülhetnek. Hiszen az ő filmjükön keresztül látják városunkat Suttgartban.
Kecskemét önkormányzata 2010 májusában először kapott meghívást a Stuttgartban 4. alkalommal megrendezett „Városok a Gyermekekért" nemzetközi önkormányzati szerveződés éves konferenciájára. A hálózat 2008 óta minden évben - valamelyik fő célja megvalósítása érdekében -
pályázatot hirdet a résztvevők között, amelyek közül az általa legjobbnak választott projektnek ítélik oda az Európai Kiválóság Díját (European Award of Excellence).

Kecskemét önkormányzata – a Kecskeméti Ifjúsági Otthon által megvalósított – „Vizuális kommunikáció, mozgókép- és médiaismeret oktatása, elsajátítása a Cine-Java Filmklubban" nevű projekttel első alkalommal vett részt a stuttgarti szervezet által meghirdetett pályázati kiíráson.

A szakmai zsűri és a képviselő testület döntött, a Katedrás diákok pedig örülhetnek. Hiszen az ő filmjükön keresztül látják városunkat Suttgartban.
A szakmai zsűri és a képviselő testület döntött: a Katedrás diákok filmjén keresztül látják városunkat Suttgartban.

Az eredményhirdetés és a díjátadás a soron következő stuttgarti konferencián lesz, ahol 39 önkormányzat vett részt. Közülük most tizenkettőt kértek fel egy olyan videoklip elkészítésére, amelyet fiatalok készítenek fiataloknak. Erre vállalkozott Kecskemét hét iskolájának csapata. A projekt szakmai koordinátora Kecskeméten az Ifjúsági Otthon volt.

A szakmai zsűri a hét kisfilm közül hármat javasolt továbbjutásra. Az alkotók nagy lendülettel vetették bele magukat az utómunkálatokba, és az apróbb hibák kijavításába. Miután elkészültek, izgatottan várták a mai közgyűlés végét, amikor is kiderült, melyikük alkotása képviseli Kecskemétet. És megszületett a döntés: a Katedra iskola diákjai által készített alkotást küldi a város Stuttgartba.

A mintegy egyperces kisfilmek elkészítésére a Bolyai János Gimnáziumból, a Kecskeméti Református Gimnáziumból, az ÁFEOSZ-ból, a Katedra Gimnáziumból, a Vásárhelyi Pál Általános Iskolából, a Katona József Gimnáziumból, valamint az Angolkisasszonyok Ward Mária Leánygimnáziumából jelentkeztek a csapatok, és a munkában részt vett a Helpi is.

Akik indultak, de nem jutottak be a háromba:
Bolyai János Gimnázium:

CFC (Kecskemét) - Bolyai

Vásárhelyi Pál Általános Iskola:

Vásárhelyi Pál Általános Iskola

ÁFEOSZ:

CFC (Kecskemét) - ÁFEOSZ - We like Kecskemét

Katedra Gimnázium, Informatikai és Művészeti Szakközépiskola és Kollégium:
Kecskefogó (az iskola egyik filmje a kettő közül)

CFC (Kecskemét) - Kecskefogó

Akik bejutottak a háromba, de nem jutottak ki:
A végleges, kis értékben módosított alkotásokat rövidesen megmutatjuk, addig is álljanak itt a zsűri döntése utáni, de a közgyűlés elé kerülés előtti filmek:

Kecskeméti Református Gimnázium: Lost & Found in Kecskemét (vezető: Csenkiné Túri Edit, alkotó fiatalok: Gálos háromba, Lilla, Mogyoró Zsanett, Csajkó Mariann, Bayer Bence, Michael Nissen)

CFC (Kecskemét) - Refi

Katona József Gimnázium My City (vezető: Gerstmár Rita, alkotó fiatalok: Bagyinszki Valéria, Rácz Gergő, Berta Bítia, Szabó Fruzsina)

CFC (Kecskemét) - Katona

Aki megnyerte:

Katedra Gimnázium, Informatikai és Művészeti Szakközépiskola One Minute Story (vezetők: Istvánffy Ilona, Menyhei Szabolcs, alkotó fiatalok: Szabó Eszter, Pálinkás Evelyn, Tóth Evelin) A város ezt az alkotást küldi Stuttgartba, ahol a Városok a Gyermekekért Európai Hálózat (Cities For Children Network) idei, június 6-ai éves konferenciájára a 12 önkormányzat által kiküldött filmből montázs készül.

CFC (Kecskemét) - One Minute Story

Sajnos mindenki nem nyerhet, de aki részt vett a filmek elkészítésében, valószínűleg ugyanúgy érzett, mint Gálos Lilla, aki ezt nyilatkozta:

A Kecskeméti Református Gimnázium tanulójaként és a média csapat tagjaként három társammal kezdtem neki a munkának. Feladatunk az volt, hogy készítsünk egy Kecskemétet népszerűsítő kisfilmet. A forgatás alatt sokat nevettünk együtt filmünk főhősével, Michael Nissennel, aki a Dán Kulturális Intézet munkatársa. A beállítások, jelenetek és vágások elkészítése közben is érezni lehetett az összeszokottságot és a derűs hangulatot. Sajnos ez csak a filmezés elején volt így. Később a stressz, hogy nem leszünk kész időben, eluralkodott rajtunk, de végül a kisfilm befejeztével nagyon megkönnyebbültünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdára lelt a börtönprogramban kiképzett Casper

Egy fiatalkorúak börtönében raboskodó elítélt mellett tett engedelmességi vizsgát Casper.
Tovább olvasom