Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Diákmunkát kerestünk - a minimálbérig adómentesen dolgozhatnánk

Kecskemét – Utánajártunk, hogy a 2008-as gazdasági visszaesés után 2 évvel milyen munkalehetőségeket, milyen feltételekkel kínálnak a diákoknak a kecskeméti iskolaszövetkezetek.
Telefonon kerestük meg, és nappali tagozatos főiskolai hallgatóként érdeklődtünk a Meló-Depó, a Mind-Diák, valamit a Meló-Diák kecskeméti irodáinál a munkavállalási feltételek, illetve az aktuálisan meghirdetett állások felől.

Tapasztalatunk szerint kezd visszatérni a 2-3 évvel ezelőtti igény a diákmunkát vállalók iránt a városban, vagyis aki akar, az talál magának munkát az iskola mellett. Teszteltük.

Szórólapozásra, könnyű fizikai munkára, hostess tevékenységekre, irodai és üzletkötői munkára van lehetősége annak, aki ösztöndíját vagy zsebpénzét szeretné kiegészíteni diákmunkával.

Hostess munkát több helyen is lehet találni. Fotó: Koller István
Hostess munkát több helyen is lehet találni.
Fotó: Koller István

Az alapbér 423 forint, ehhez adódik hozzá a délutáni vagy hétvégi pótlék attól függően, hogy mikor és milyen napon vállal munkát a jelentkező – mondták a Meló-Diákban. Az irodai és egyéb adminisztrációs munkákért általában 450 forintos órabért adnak – tudtuk meg a Mind-Diáktól. De akad olyan toborzói munka is, ahol 500-ot fizetnek óránként plusz jutalék, mely a munkavállaló eredményességének függvénye. Ezek a számok nettó összegek. Amíg a minimálbért nem haladja meg a diák, addig adómentesen dolgozhat. Aki túllépi a 73.500 forintos határt, kedvező adózási feltételek mellett ugyan, de veszít valamennyit keresetéből. A Meló-Depó munkatára szerint ez ritkán fordul elő, ugyanis a diákok nem dolgoznak minden nap. A legtöbb helyen lehetőség van részmunkaidőben, napi 4 vagy 6 órában dolgozni, mégis inkább a 8 órás munkaidőt ajánlják a diákszövetkezetek heti 2-3 vagy akár 4 napon keresztül.

Gyors számítás végeztünk: a heti 2 alkalommal 4 órában végzünk diákmunkát 450-os órabérért, akkor havi keresetünk 14.400 forint. Ha ennél kitartóbbak vagyunk, és több a szabadidőnk – a példa kedvéért – heti 4 alkalommal 6 órában dolgozunk, ugyanúgy 450 forintos órabérért, akkor a hónap végén 43.200 forintot kapunk.

Aki keres, az talál is diákmunkát.
Aki keres, az talál is diákmunkát.
Fotó: Koller István

Az iskolaszövetkezetek egyszeri tagsági díjat kérnek, ez általában 1000 forint, amelyet az első fizetésből vonnak le, és amelyet a munkavállaló visszakap, amikor már nem áll szándékában diákmunkát vállalni, és kilép a szövetkezetből. A jelentkezéshez a nevet, az elérhetőségeket illetve azt kell megadni, hogy melyik napokon, mikor ér rá valaki. A munka megkezdése előtt viszont szükség van hallgatói jogviszony-igazolásra, személyes adatokra és egyéb okmányokra. Üzemorvosi vizsgálat csak bizonyos munkák esetében szükséges, ilyenkor a szövetkezetek vállalják az ezzel járó költségeket.

Ahol érdeklődtünk, ott tudtak munkát adni, a kérdés már csak az, hogy a felkínált lehetőség mennyire egyeztethető össze annak a diáknak a mindennapi elfoglaltságaival, aki dolgozni is szeretne.

Olvasóink írták

  • 2. Ferrer 2010. november 11. 17:23
    „1. flightmode
    Ez most flame?”
  • 1. flightmode 2010. november 11. 09:13
    „DÖBBENET! Felháborító! Van három-négy bölcsész diplomám, én is ugyanolyan alkoholista vagyok, nem lopok túl sokat és én meg nem kellek sehova?! Milyen világ, ahol eztet megengedhessék?!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lada és Renault ütközött a Dózsa György úton – fotókkal

Két sérültje van annak a balesetnek, amely szerda este történt a Dózsa György út Katona József Gimnázium előtti szakaszán. Tovább olvasom