Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Dinnyemustra a kecskeméti piacon: jó évjárat az idei

Kecskemét - Sárga vagy görög, csíkos vagy sima, gömbölyű vagy hosszúkás, magos vagy anélküli, a lényeg, hogy mézédes legyen. Bizony örülhetnek azok, akik szeretik a dinnyét, idén ugyanis különösen jó a termés.
Van, aki a ceceire esküszik, mások szerint a medgyesegyházi a legjobb, és van, aki csak a hevesit veszi. Mivel lékelni már nem szabad, sokan ütögetik szakszerűnek tűnő mozdulatokkal a nyár legnépszerűbb gyümölcsét a kereskedőknél. Ahhoz, hogy igazán finom, mézédes dinnye kerüljön a tányérunkra, egyáltalán nem mindegy, hogy mit hallunk, amikor kopogtatunk. - Akkor a legjobb a dinnye, ha úgy szól, amikor megcsapkodják, mint a csizmaszár - tudtuk meg Aczél Ivett kereskedőtől, aki már tizenhat éve árul dinnyét.

Idén korán megérett a lédús finomság, hiszen míg tavaly július 1-jén szedhették le a termelők az első dinnyét, idén már június 26-án megkezdték a szüretet. Sőt, ebben az évben különösen jó a termés. – Évek óta nem volt ilyen finom a dinnye. Az árával volt gond, drága volt, ugyanis a háromhetes hűvös idő nem tett jót a mezőgazdaságnak - mondta a delmagyar.hu-nak Aczél Ivett.

Dinnyeszezon: egyre több helyen árulják a hűsítő finomságot - GALÉRIA

A kereskedő minden nála vásárolt gyümölcsre garanciát vállal, ha a vevő elégedetlen, visszaviheti hozzá a dinnyét. Azért tudja ezt megtenni, mert minden évben ugyanazoktól a termelőktől, Medgyesegyházáról és Szentkirályról szerzi be az árut. Elmondta: egyáltalán nem mindegy, mikor szedik le a dinnyét ahhoz, hogy ne tök vagy ne apadt gyümölcs kerüljön a vevő asztalára. Éppen ezért csak olyan termelőktől vásárol, akikben megbízik.

Aczél Ivettől megtudtuk, bár nála drágább a dinnye, mint a multikban, de ennek ellenére fel tudja venni velük a versenyt. A garantált minőség ugyanis számít a vevőinek. Többek között Faragó Zsoltnak is, aki éppen egy csíkos gyümölcsöt szerzett be a kereskedő standjánál. - Csak magyar dinnyét veszek, és általában megyesegyházit, mert az kimondottan finom. Évek óta ide járok vissza vásárolni, mert tudom, hogy itt nagyon jó dinnyét kapok. Amit eddig idén elvittem, mind nagyon finom volt. A görögöt és a sárgát is nagyon szeretjük. Egy-egy dinnye nálunk körülbelül két nap alatt elfogy, egy este képes vagyok akár egy felet is megenni – tette hozzá Zsolt, aki azért az idei árakat még sokallja.

Míg a vevők drágának tartják, hogy egy kiló dinnyét most 90-120 forintos áron kínálnak nekik, a kecskeméti piacon árusító termelők szerint ez az ár nagyon kevés a szezon kezdetén. Még legalább három hétig 120 forint körül kellene adniuk a gyümölcs kilóját ahhoz, hogy megérje nekik dinnyét termeszteni. Véleményük szerint a hazai mezőgazdaság egyik legnagyobb ellensége az, hogy beengedik a multikba a sok kétes minőségű árut, amivel megfojtják azokat, akik a földből szeretnének élni. Holott magyar termék lenne bőven. Import dinnye helyett is nagyon sok hazai, kiváló minőségű gyümölcs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is verhetetlen a KTM Kecskemét sztárja

Az országos motocross bajnokság hétvégi, ötödik fordulójában is kettős győzelmet aratott a KTM Kecskemét versenyzője, Németh Kornél. Bódis Roland egy 9. hellyel jelezte, lassan visszanyeri régi formáját. Tovább olvasom