Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Diplomát hitelből: több milliós kiadás is lehet

Kecskemét – Nemcsak a felsőoktatási törvény, hanem a diákhitel is változik. Az új program szerint a 2012 szeptemberétől felvehető hitel két – szabad és kötött felhasználású – keretből áll majd. A Diákhitel 2 összege igazodik a képzés költségéhez és csak arra fordítható.
– Sok lehetőségünk nincs, vagy felvesszük a diákhitelt vagy dolgozunk a főiskola mellett. Azt már nem is remélem, hogy állami ösztöndíjas helyem lesz a felsőoktatásban – összegzi meglátásait a Katona József Gimnázium egyik végzőse, aki hozzáteszi, azért a költségtérítéses helyeknek is megvan a maguk előnye, nevezetesen az, hogy nincs röghöz kötve az ember.

Diákhitel és Diákhitel 2 – mi a különbség?

Az új hitel legfontosabb tulajdonsága, hogy kötött felhasználású, vagyis kizárólag az önköltség fedezésére szolgál, a felvehető összeg maximumát is ennek megfelelően alakítják, továbbá a Diákhitel Központ közvetlenül az adott intézményhez utalja. A Diákhitel 2 csomagot csak azok a hallgatók igényelhetik, akik 2012 szeptemberétől lépnek a felsőoktatásba, és önköltséges vagy állami részösztöndíjas képzésben vesznek részt. A kedvezményes, 2 százalékos kamat és a piaci kamat mindenkori különbségét a jövőben az államnak kell majd kigazdálkodnia, vagyis a költségvetésből kipótolnia.

Még nem lehet tudni, hogyan befolyásolja a jelentkezők számát az új rendszer.
Még nem lehet tudni, hogyan befolyásolja a jelentkezők számát az új rendszer.

A régi rendszerből átlépni nem lehet az újba. Viszont az eddig ismert Diákhitel is megmarad, sőt, a mostanáig felvehető 400 ezer forint helyett, a következő iskolaévtől évente akár fél milliót is igényelhet a hallgató. Ezt az összeget bármire fel lehet használni, viszont, mivel nincs rajta állami támogatás, ezért a kamata is változó, jelenleg 8 százalék.

Évről évre növekszik a diákhitelt felvevő hallgatók száma

A diákhitel 2001-ben indult: az első évben kicsit több mint 63 ezer diák vette fel, majd az évek során fokozatosan növekedett azoknak a hallgatóknak az aránya, akik felsőfokú tanulmányaikat diákhitelből finanszírozták, 2010-ben már több mint 304 ezren éltek a hitel nyújtotta lehetőséggel országos szinten. Érdekes adalék, hogy a hitelfelvevők többsége (56 százaléka) államilag támogatott képzésen tanul. A mostani rendelkezés értelében, hogy harmadára csökkentették az állami finanszírozású helyeket, vélhetően még több hallgató kényszerül majd a diákhitelre.

Nézze meg, hogyn alakult a diákhitelt felvett hallgatók számának növekedése az elmúlt évtizedben.
Nézze meg, hogyn alakult a diákhitelt felvett hallgatók számának növekedése az elmúlt évtizedben.

Bács-Kiskun megyében a hitelfelvételi hajlandóság a Diákhitel Központ statisztikái szerint átlagos, 7 százalék körüli. Kerestük a Kecskeméti Főiskolát is, hogy megtudjuk, a hallgatók hány százaléka finanszírozza diákhitelből tanulmányait, de a főiskolán ilyen jellegű statisztikát nem készítenek.

Kiszámoltuk, ha a kecskeméti intézmény népszerű karán, a GAMF-on gépészmérnökként, önköltséges formában tanulunk, a hét félév alatt 1 millió 400 ezer forint hitelt kell igényelnünk csak a képzésre (feltételeztük a legjobbakat, és csúszással nem számoltunk). Ha ehhez még a másik, szabad felhasználású összeget is felvesszük (amely évente fél millió forint is lehet), már több milliós összeggel kell számolnunk, amit, ha elkezdünk dolgozni, vissza kell fizetnünk a kamatokkal együtt.

Szalai Ferenc Boldizsár, a Kecskeméti Főiskola HÖK elnöke így vélekedett: Habár a költségeket kis mértékben emeltük, várható, hogy kevesebben jelentkeznek idén. Remélem, a változások nem szegik kedvüket a leendő hallgatóknak. Én arra bíztatok mindenkit, hogy jelentkezzen, hiszen a Kecskeméti Főiskolán szerzett diploma a későbbiekben megtérül. A nálunk végzettek 97 százaléka három hónapon belül talál a szakképzettségének megfelelő munkát.

Olvasóink írták

  • 1. racionalitás? 2012. január 30. 10:27
    „Már írtam-ha fizetni kell érte---oksa...de akkor ahogyan kifizetem egyben-kérem is a diplomát...majd utána megtöltjük tudással....így drágább-mint a cserepesen...de legyen...de bejárni és értelmetlen órákat eltölteni valahol....időpazarlás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érkezik az igazi tél: hétfőn akár -11 fok is lehet

Hétfőn csökken a felhőzet, viszont megélénkül a szél. A nappali hőmérséklet -3, míg az éjszakai -11 fokig csökken. Tovább olvasom