Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Dobozgyűjtéssel védik a környezetet a kecskeméti gyermekek

Értékes díjakért gyűjthették a tejes és gyümölcsleves dobozokat Kecskemét óvodásai és iskolásai – első ízben városunkban. Az összegyűjtött kartondobozok ünnepélyes átadására kedden délelőtt került sor a Lánchíd utcai Általános Iskolában.
A Lánchíd utcai Általános Iskolában megtartott kartondoboz akción Katonáné Szabó Gabriella, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere és Mészáros Katalin, a Lánchíd utcai Általános Iskola intézményegység-vezetője beszélt a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról. Az összegyűjtött kartondobozok újrafelhasználását Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója szemléltette; Kunszt Géza, a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. regionális igazgatója pedig a hulladékgyűjtés praktikus szempontjaira hívta fel a figyelmet.

A mai napon indult útjára az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ), Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. együttműködésével megvalósított italos kartondoboz gyűjtő akciója. A kecskeméti iskolások és óvodások számára szervezett italos kartondoboz gyűjtő nap keretében, 24 kecskeméti oktatási intézményben, mintegy ötezer szorgalmas gyermek gyűjthette szelektíven a tejes és gyümölcsleves dobozokat. Az izgalmas környezetvédelmi akcióban résztvevő intézmények értékes sportszervásárlási utalványt, a legtöbbet gyűjtő kisdiák pedig egy MP4-es lejátszót nyerhetett.

Fotó: Komlós József Jr.
Fotó: Komlós József Jr.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. közösen hirdette meg Kecskemét általános iskoláiban és óvodáiban italos kartondoboz gyűjtőakcióját, amelyben a résztvevő gyermekek értékes ajándékokért és díjakért gyűjthették az otthonaikban feleslegessé – hulladékká – vált, de a papíripar számára értékes másodnyersanyagot jelentő tejes és gyümölcsleves dobozokat, elősegítve ezzel e csomagolóanyag típus minél nagyobb mennyiségben történő újrahasznosítását.

Magyarországon évente közel 400 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba. Ez azt jelenti, hogy a 3,2 millió magyar háztartás átlagosan 100-125 darab italos kartondobozt használ el egy év alatt. Ennek a mennyiségnek azonban csupán 19%-át, azaz a családonként 23 darab italos kartondobozt gyűjtenek vissza szelektíven, míg a fennmaradó 102 darab, azaz összesen 326 millió doboz a hazai szeméttelepekre kerül. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) e statisztika a javítását tűzte ki célul, melynek keretén belül számos városban szervez italos kartondoboz gyűjtő akciót, u.n. Doboz Napot az iskolások és óvodások számára. Az IKSZ, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. együttműködésével 2012. április 17-én, Kecskemétre látogatott dobozgyűjtő akciójával, amelybe a város összes óvodáját és általános iskoláját meghívta.

A szervezők számos díjjal és ajándékkal ösztönözték a gyermekeket és az oktatási intézményeket az italos kartondobozok gyűjtésére, ezáltal pedig a környezetvédelemre. Az iskolák és óvodák által összegyűjtött dobozok mennyiségének alapján megállapított eredményeket az IKSZ április 30-ig hirdeti ki a www.italoskarton.hu internetes oldalon. A legtöbb dobozt gyűjtő diák jutalma egy értékes MP4 lejátszó; a létszámarányosan (kg / fő) legtöbb dobozt gyűjtő iskola fődíja 50.000 Ft; a legtöbb dobozt begyűjtő iskola jutalma 30.000 Ft; a létszámarányosan (kg / fő) legtöbb dobozt gyűjtő óvoda fődíja 30.000 Ft; a legtöbb dobozt begyűjtő óvoda jutalma 20.000 Ft. Minden, az akcióban résztvevő óvodában és iskolában gyűjtő gyerek hűtőmágnest kap; 2 kg felett pedig mindezek mellé egy újrahasznosított anyagból készült hátizsákot kapnak a szorgalmas kisdiákok.

Érdekesség, hogy egy átlagos méretű fenyőfából 5.300 darab italos kartondobozt lehet készíteni. Szelektíven gyűjtve, majd újrahasznosítva, az ebből a dobozmennyiségből nyert újrapapírból, mintegy 700 db füzet készíthető, amely további fákat menthet meg a kivágástól. Az italoskartont Kecskeméten a barna, (sárga feliratú matricával ellátott) műanyag gyűjtőedénybe kell dobni. A visszagyűjtött kartondobozokat papírgyárakban hasznosítják. Ma már számos olyan papírgyár működik Európában, amely kifejezetten csak italoskarton csomagolás újrahasznosítására specializálódott. Közülük a Grätz melletti Mayer-Melnhof papírgyárba kerül a Magyarországon összegyűjtött italoskarton dobozok nagy része. Kérjük, ne feledje: TAPOSSA LAPOSRA!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fóliával takart horogkeresztek a Holokauszt emléknapon - fotó

Fekete fóliával takarta le házakra felfestett horogkereszteket a kecskeméti MSZP. Tovább olvasom