Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Döglött lovak és birkák hevernek egy mélykúti birtokon

Legutóbbi ellenőrzésük során újabb elpusztult ló és birkák tetemeit találták meg a halasi állatvédőrök annak a mélykúti gazdának a portáján, akit fél évvel ezelőtt hanyag állattartás miatt már figyelmeztettek egyszer.
Akkor a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága pénzbírsággal sújtotta az állatok tulajdonosát, mert több tucat birkatetemet, és rendkívül elhanyagolt állapotban lévő lovakat találtak nála. Úgy tűnik, rájár a rúd a gazdára, az elmúlt hétvégén az ő birkahodályait gyújtották fel tinédzserek, több mint száz birka és egy kutya is elpusztult a tűzben, a kára közel tízmillió forint. A négy gyerek közül csak egy töltötte be a 14 életévét, ellene a rendőrség eljárást indított.

A Kiskunhalasi Állatvédelmi Őrszolgálat munkatársai legutóbb három hete ellenőrizték a mélykúti gazda birtokait, előzetes bejelentés nélkül érkeztek. A kerítésen kívülről szemrevételezték a lovas karámot, ahol egy ponyvával letakart ló teteme volt, a szomszédok elmondása szerint néhány nappal korábban egy másik elpusztult ló is hevert az udvaron. A gazda másik birtokán is elhullott birkák szétmarcangolt maradványait találták meg az állatvédők. A portán lévő kutyáknak sem volt vizük, ráadásul az egyik eb egy alig egyméteres madzaggal volt kikötve egy fához.

Ennél azonban durvább, ami ez után következett, az elmúlt hétvégén, nyári szünetüket töltő gyerekek éppen ezt a birkahodályt gyújtották fel unaloműzésként, több mint száz állat elpusztult, több mint 150 szénabála elégett, a telep több épülete teljesen megsemmisült. A tűzben elégett egyik láncra kötött kutya is. A gazda kára csaknem tízmillió forint. A négy gyerek közül még csak egyikük büntethető, ellene rendőrségi eljárás indult. Néhány nappal később a megmaradt baromfikat is ellopták, a tanyáról. A tűz elől megmenekült birkák sincsenek biztonságban, félő, hogy valaki rájuk is szemet vet, a fosztogatók már elvittek mindent, ami megmaradt.

Olvasóink írták

 • 5. Timike74 2012. július 10. 09:31
  „Remélem a fosztogatók az életben maradt állatokat ellopják. Ennél nem lehet rosszabb sorsuk....”
 • 4. Zotya100 2012. július 09. 22:15
  „Ennyi még nem volt elég ahhoz, hogy a gazda végre börtönbe kerüljön?”
 • 3. Mike3 2012. július 09. 20:15
  „1: A gazdát az 1 méteres <moderálva>ra kikötőtt kutyával? Ugye csak viccelsz!”
 • 2. Aranea 2012. július 09. 11:34
  „Na ennyit ér a figyelmeztetés az állatkínzási ügyekben. A gazdát nem sajnálat illeti, hanem letöltendő börtönbüntetés. A maradék birkának pedig drukkolok, hogy minél előbb lovasítsák meg őket a fosztogatók: kizárt, hogy ennél rosszabb körülmények közé kerülnének... ennél ugyanis méga fazék is jobb, szerencsétleneknek legalább véget érnek a szenvedéseik.”
 • 1. Valahol 2012. július 09. 09:40
  „Borzalmas! Szegény állatok! Elsősorban őket sajnálom! Másodsorban a gazdát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltakoznak a mozgássérültek

A tiltakozók azt is hangsúlyozzák, hogy a 28 ezer forintos rehabilitációs ellátásból vagy a 45-70… Tovább olvasom