Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Droghelyzet: a WC tartályról szívják fel a drogot

Kecskemét - Sorozatunk második részében egy partidrogokkal rendszeresen élő fiatal avatja be olvasóinkat, miként szerzik be és fogyasztják a kábítószereket a bulikban.
A megyei droghelyzettel foglalkozó sorozatunk első részében a rendőrségtől kaptunk részletes felvilágosítást a hazai drogfogyasztás- és megelőzés helyzetéről. Természetes módon a rendőrség a hivatalos adataira támaszkodhat, de mi kíváncsiak voltunk, a hétvégi éjszakákon mégis milyen módon, és mennyiért jutnak hozzá a fiatalok a tiltott szerekhez, illetve egyáltalán hol fogyasztják el ezeket. Hosszas keresgélés után sikerült szóra bírnunk egy egyetemistát, aki vállalta, hogy beavat minket a „kulisszatitkokba", az inkognitója megőrzése mellett.

István egy budapesti egyetem hallgatója, elmondása szerint hamarosan betölti 20. életévét. Mint beszélgetésünk elején elmondta, nem tartja magát drogfüggőnek. Két-három hetente jár el nagyobb partikba, ott szokott a kábítószerekhez nyúlni, hétköznapokon soha.

- Hogyan juttok hozzá a bulik előtt a különböző anyagokhoz?
- Korábban a diszkókból megismert kontaktokon keresztül már a bulik előtt megvásároltuk a hétvégére betervezett mennyiséget. Budapesten mindez könnyedén megy, de manapság már minden nagyobb városban be lehet szerezni az egyszerűbb parti-drogokat. Természetesen a kokain és heroin beszerezése ennél jóval körülményesebb, erre jobban figyelnek a rendőrök is, nem lehet csak úgy egy-két telefon útján megvenni. De pl. „ekit" és „spurit" minden gond nélkül be lehet szerezni. Szerintem manapság már nincs olyan szórakozóhely, ahol ne lehetne találni egy dílert, akinél a könnyebb műfaj ne lenne megtalálható.

- Melyek jelenleg a legnépszerűbb drogok a bulikban, és mennyi ezeknek az ára?
- Manapság egyre többen használják az úgynevezett legális drogokat, amelyek az interneten simán megvásárolhatóak. Ezek a rendszerint tabletta
Áruk és árak a piacon:

Speed: 3000-4000 Ft/gramm,
Extasy tabletta: 1000/darab
Kokain: 11000-15000 Ft/gramm,
Heroin: 6000-12000 Ft/gramm,
Hasis: 2000-2500 Ft/gramm,
LSD-bélyeg: 2000-3000 Ft/darab,
Marihuánás cigaretta: 2500 Ft/gramm.
vagy csepp formájában kapható szerek 1-2 ezer forint alatt megvásárolhatóak. Éppen ezért a tizenévesek körében nagyon népszerűek. Manapság ha valaki mondjuk viszki-redbulltól akar végigpörögni egy éjszakát elkölthet akár 15-20 ezer forintot is, egy éjszakai adagnyi „Ica" (ketamin- a szerk.) meg megvan 2000 forintból. A lista élén viszont továbbra is a „spuri" (speed-por) és az Extasy tabletta áll, amelyek egyes bulikban szinte minden második embernél megtalálhatóak tapasztalataim szerint. A speed grammja 3-4000 forint között van, az Extasy tabletták darabja pedig 1500-1800 forint jelenleg. A gazdagabb rétegre jellemző a kokain és heroinfogyasztás.

- Hol fogyasztjátok el ezeket a szereket?
- Nyilván attól függ, hogy milyen formában van. Az extasyt gyakorlatilag bárhol be lehet, kell egy ásványvíz, és kész. Úgy kell elképzelni, mint egy fájdalomcsillapítót. A „speed-por" kicsit neccesebb, hiszen ezt a legtöbben az orrukba szívják fel, amihez lehetőleg minél sterilebb helyen fel kell csíkozni, ráadásul nyilvános helyen elég feltűnő. Így aki nem jut ki mondjuk kocsiba, az csak a WC-ben tudja felszívni. Vagy a WC-k lecsukott tetején, vagy a tartályról szoktuk elnyomni.

- A rendőröktől, biztonságiaktól nem féltek? Egyáltalán ha előtte vetted, hogy juttatod be?
- A rendőrök a kisebb stílű fogyasztókkal nyilván nem foglalkoznak, ők szerintem a nagy halakra utaznak. Most ha van egy 500 fős buli, nem fognak
Kábítószer fogyasztására utal:

A beesett, hamuszürke arc, a bőr elszíneződése. Az ismeretlen eredetű tűszúrások, véraláfutások. A szűkebb vagy tágabb pupillák, mint általában. A szájszárazság, orrfolyás. Az étvágytalanság, erős fogyás. Hirtelen megnő az édes italok fogyasztása iránti igény illetve a túlzott érzékenység a külső ingerekre.
onnan bevinni 100 gyereket, egy egész kapitányság kevés lenne hozzá az adatfelvételhez is. A biztonságiak meg egy érdekes kérdés, mert van ahol ők is ott fogyasztanak a vendégekkel, de van, ahol szigorúan ellenőrzik. Sokan meglepődnek, de rendszerint épp azokon a helyeken ellenőriznek leginkább, ahol a legelterjedtebbek a kábítószerek. Aki viszont be akarja vinni, be is tudja. Elrejti mondjuk a zoknijába a talpa alá, vagy az öve mögé dugva. Mi egy ideje a csajok melltartójában vitetjük be, ezzel a módszerrel ugyanis lehetetlen lebukni.

- Mégis, hogy kell ezt elképzelni, manapság a közönség hány százaléka fogyaszt kábítószereket?
- Nyilán itt is különbséget kell tenni buli és buli között. Egy techno vagy minimál bulin szerintem minimum a vendégek fele, egy nosztalgia bulin meg szerintem csak a függök, elenyésző számban.

- Tegyük fel, tanácsot kérnek tőled a hatóságok, miként szorítsák vissza a drogfogyasztást a fiatalok körében. Mit válaszolnál?
- Az én személyes véleményem, hogy lehetetlen dolog megállítani. Én nem is tartom ezt a részét különösen veszélyesnek, bár volt rá ugye példa, hogy mérgezett cucc került be egy buliba, és többen is elájultak. De összességében egészen biztosan százszor annyi ájulás van alkoholmérgezés miatt, csak ugye az egy közismert, úgymond elfogadott dolog, a parti-drogokról meg csak akkor hallanak, ha valaki túllövi magát.


Olvasóink írták

 • 18. KamuNeni 2011. január 26. 08:19
  „Had szivjak. Ha neklk jo hulyenek lenni akkor nyugodtan hagynam mindenkinek szabdon hasznalni. Nem csinal semmit csak hulye lessz tole az illeto anyi az egesz. Mindenki lenezi. Ha neki jo akkor csinalja tovabbra is. Ki a francot erdekel.
  Legalizalni kellene az osszeset es akkor megoldodna ez a problema. Aki meghal meghal tole aki meg nem az ugyse volt kemney hasznalo. Aki hulye lessz az hulye lessz aki meg nem hasznalta az nem. Kesz. A tobbi megokosodna latva a sok halottat es hulyet.”
 • 17. THE 2011. január 25. 23:02
  „15. én csak az alkoholt próbáltam, ami mértékkel még orvosság is, de ugyanezt nem mondhatjuk el a drogokról. A gyerek pedig függ a neveléstől is, hogy milyen társaságba keveredik, ha bandatag akar lenni mindenáron, akkor ott a szülővel van komoly gond. Ha magától el tudja utasítani a tiltott dolgokat, akkor tudom, hogy jó munkát végeztem. Jaa, hogy foglalkozni kell velük, hát persze, hiszen miért is szülte az ember, nem a családi pótlékért, vagy szokásból.

  16.Szerintem valami nevelő jellegű sport jót tenne, mondjuk Társastánc, ahol illemet is oktatják jobb helyeken, vagy Kungfu, ahol önfegyelmet tanulhat. A sorkatonaság elpocsékolt 3( utóbb 1) év, csak lopni, csalni hazudni tanult meg anno az ember. Meg fogkefével a budit sikálni. Tisztelet a kivételnek, aki a hivatásának választotta. Ma már többen a megélhetés miatt, kevesebben a hazaszeretet, elkötelezettség miatt választják a pályát. Tőlük elnézést is kérek.”
 • 16. kenguru 2011. január 25. 22:25
  „Szerintem vissza kellene hozni a sorkatonaságot.
  Én speciel már nem estem bele, szerintem nem voltam kutyaütő tizenéves, de a mai fiatalokat elnézve nagyon rájuk férne!
  Legalább egy kis tartást adna nekik, biztos nem lenne ennyi hiperaktív, kukákat rugdosó izomlegény.”
 • 15. Zsoltee0716 2011. január 25. 17:10
  „Szerintem egyedül a fűvel(marihuána) nincsen gond a többi szert ellenzem. Talán arról beszélt a leg kevesebbet az úri ember amit a legtöbben használnak. Mert aki már speedet ekit szed az már hajlik a függőség felé.
  Füvel is lehet így járni, amikor már mindennap kell. De lehet felljebb lépni is. fűt lecseréled keményebbre!

  Legalizálnik kellene a könnyű drogot, a kemény cuccért pedig keményen büntetni.

  13 THE! a gyereked majd a haverjaitól függ, hogy mit merre hogyan. el lehet itélni a füvet, de akkor az alkoholt is el kell ítélni, egy szinten vannak, mindkettő tudat modosítás okoz!”
 • 14. queenmargareth 2011. január 25. 16:25
  „nem próbáltam, de a füves cigi az mégis kíméletesebb nem? akkor miért nem enyhítenek, talán a kevésbé tiltás érne valamit.”
 • 13. THE 2011. január 25. 16:24
  „4. És Amsterdamban nem a fekete gazdaság gyarapszik belőle. Mindemellett ellenzem, remékem a gyerekem nem kerül ilyen helyzetbe, vagy ha igen, tud majd nemet mondani.”
 • 12. queenmargareth 2011. január 25. 16:24
  „honnan ..... van erre pénzük?”
 • 11. jozko 2011. január 25. 16:17
  „Elmozdulás a kisebb ellenállás felé...

  Trendi kütyükkel, cucokkal felszerelni, felöltöztetni egy fiatalt /és lépést tartani a "fejlődéssel" /-qrva drága.
  Akkor már inkább az olcsó drogok!?
  A hülyének is megéri...”
 • 10. zsuzsmo 2011. január 25. 16:09
  „Az a baj, hogy nem is kell 18 évesnek lennie ahhoz, hogy bármennyi alkoholt vagy cigit tudjon venni.... :(”
 • 9. KolompárRómeó 2011. január 25. 15:51
  „Minden nyilvános WC kellően steril, ez a szerencse.”
 • 8. precision2000 2011. január 25. 13:55
  „Én úgy tudom, hogy a hollandok már régen megbánták a korábbi hozzáállásukat a drogokhoz.
  ´A mind is a terrible thing to waste´, ahogy a művelt német mondja.

  Azon valóban el lehet gondolkozni, hogy bármelyik 18 éves gyerek annyi piát vásárolhat össze, amennyitől fél nap múlva garantáltan meghal.”
 • 7. dublini 2011. január 25. 12:52
  „thebest 2011.01.25. 12:48
  Ok, hogy a kemény drogosok lopnak, de akkor tiltsuk már be a romákat is!
  :D”
 • 6. thebest 2011. január 25. 12:48
  „Csak azt nézzétek meg mennyivel többen halnak meg alkoholfogyasztás miatt! Ja, és nem a füves szokta megverni a családot, hanem az alkoholista! Ok, hogy a kemény drogosok lopnak, de akkor tiltsuk már be a romákat is!”
 • 5. zsuzsmo 2011. január 25. 12:32
  „Érdekes dolog ez.
  Az adófizetők pénzéből mennyi dohányzás okozta beteg ember kezeléssét fizetjük, mennyi alkohol-beteg kezelését fizetjük? Az alkohol is ugyanolyan káros, ha nem károsabb.

  Szerintem alapból több, mint amennyi a kábítószer függőség okozta kezeléseké, összességében.
  A holland módszer ebből a szempontból jobb lenne, hiszen- ha jól tudom, ott is csak a cofee shopokban lehet úgymond legálisan csinálni, de ott is csak a könnyebbeket.”
 • 4. Claire 2011. január 25. 12:00
  „Érdekes......Amsterdam-ot nézve, ha szabálypozott, ellenőrizve van, kulturált is lehet. És+ adóforrásaz államnak. Nálunk feketén megy, sokszor szennyezett(emiatt történnek a halálos balesetek), és persze dugni kell, lapulni....Lehet, hogy egy picit jobb helyzetben vannak a hollandok, bármilyen szemszögből próbálom is nézni. Akkor nemkellene vmit nekünk is eltanulni tőlük?”
 • 3. dublini 2011. január 25. 11:26
  „Csak egy ici-pici helyesbbités: a Marihónajjás ciginek biztos, hogy grammja 2500 ft? Sokallom....”
 • 2. toxor01 2011. január 25. 11:12
  „Akkor a cigarettát, az alkoholt, és a gyógyszereket is be kellene tiltani...”
 • 1. tintasbarns 2011. január 25. 10:27
  „Nem tudom kitalálta ki ezt az orbitális marhaságot, hogy a fiatalok hozzájussanak legális droghoz.
  Minden drog fogyasztást, eladást ,vevést szigorúan meg kell büntetni a törvényhozóknak. Nem lehet két mércét alkalmazni olyan tevékenységek felett amelyek a fiatalok mentalitását zavarják. Igen szigorúan be kell tiltani
  a drogfogyasztást legyen legális vagy illegális. Aki fogyasztja és aki adja és veszi az bűncselekményt valósít meg
  és ennek megfelelő szankciót kell alkalmazni velük szemben és nincs olyan, hogy a büntetést megúszhatja ha elvonóra megy. A társadalom többsége ne állja már a cekket a felelőtlen fiatalok tetteiért mert ez mindannyiunkra nézve káros és veszélye mert ezekből a fiatalokból lesznek a bűnözők.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kecskeméti lett az ország legjobb kórháza 2010-ben

A betegek interneten leadott szavazati alapján a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza lett az „Év kórháza" 2010-ben.
Tovább olvasom