Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Egezsegedre, Kechkemet!

Kecskemét – Gulyás, puszta, barackpálinka, nemcsak húsz éve voltak Kecskemét kuriózumai a turisták számára. Csupán a keret változott: ma mindezt egy pezsgő, fiatalos városban kapjuk meg, ahol lehetne elégedetlenkedni, de még jobb lenne büszkén kihúzni magunkat.
A kora kilencvenes évek gulyáslevesének lázában égő német turisták klasszikus képe tagadhatatlanul része a Kecskemét idegenforgalmáról kialakult sztereotípiáknak. A Főtéren nézelődve azonban úgy fest, a kép már rég nem olyan klasszikus: a látogatók egy jóval színesebb panorámája váltotta fel. Szó szerint, hiszen éppen nyugdíjas amerikaiak pihennek meg mellettünk a Kossuth szobor alatt.

A tengeren túliak Budapesten töltenek egy hetet - tudtuk meg idegenvezetőjüktől, Kovács Katalintól. Úgy tűnik, szinte „habzsolják" Európa kulturális örökségét. Történelmi, szociológiai előadásokat hallgatnak, így fáradhatatlan bizonyítékai az élethosszig tartó tanulás nálunk is egyre népszerűbb elvének. Kalmer és Marian Stordal Michiganből jöttek, elsősorban a Kodály Intézetre voltak kíváncsiak.

Az amerikai házaspár fél napot tölt Kecskeméten, megnézik a teret és itt ebédelnek.
Az amerikai házaspár fél napot tölt Kecskeméten, megnézik a teret és itt ebédelnek.

– Kodály nevét jól ismerjük odahaza, egy barátunk többször járt itt zenei képzésen. A város architektúrája pedig egyenesen gyönyörű, nálunk olyan kevés az ilyen eredeti, régi épület – mutattak a szecessziós városházára, melynek biztonsági őre készségesen körbevezette a házaspárt az udvaron. Sajnos, a díszteremben fogadás volt, de kárpótolta a lelkes csoportot és az odasereglett tömeget a harangjáték.

A tér köztünk él, nyüzsög, lakói használják és ettől még szerethetőbbé válik a kecskemétiek és a vendégek számára is. Mercedes pólós fiatalemberek sétálnak tempósan, hátizsákos, spanyol hippi fiatalok ücsörögnek a padon. Munkából hazafelé tartó biciklisek vágnak át, némelyek megpihennek, akár csak az anyukák a „0" kilométer kövön pattogó apróságaik körül.

Bio-tanyákkal csábítják Kecskemétre a turistákat

Azt is kifülelhetjük, ahogy egy-egy idegenvezető bemutatja a várost és a környékét. Az ízes történetek közül nem hiányozhat a Kossuth toborzó vagy a pestisjárvány és megannyi másik sem. - Magyar, angol és német nyelven felül orosz, francia, olasz, dán, sőt japán nyelven is kérhetnek idegenvezetést a városba érkezők - tudtuk meg Borsos Andreától, a Tourinform Iroda vezetőjétől. A puszta ma is népszerű, de a lovas programok mellett a bio-tanyák is egyre keresettebbek. Csoportos szervezésen vagy üzleti szándékon felül egyre jellemzőbb az egyéni turizmus is, amikor például családok veszik nyakukba a várost és felfedezik a maguk számára.

NEmcsak németek érkeznek hosszabb időre Kecskemétre.
Nemcsak németek érkeznek hosszabb időre Kecskemétre.

Így futhattunk össze az Írországból érkezett Kevinnel. Londonban élő fiával utazott ide, aki úgy tűnik, az angol fővárost szeptembertől Kecskemétre cseréli, hogy nyelvet tanítson kilenc hónapon át. Vendéglátójukat, Andrást Angliában ismerték meg, aki ott felszolgálóként dolgozott. A kialakult barátságnak köszönhető, hogy már hetedik alkalommal járnak a hírös városban. - Egezsegedre! – kacsint, ez a legfontosabb magyar szó, amit itt megtanult. Hozzáteszi, útjuk a Varga Tanyára vezet, mert a lovas bemutató mindig elbűvöli.

A Mercedes-turisták ma már kikerülhetetlenek a városban

A Mercedes-Benz gyár épülésével újabb, de határozott színfoltként jelentek meg annak németországi dolgozói, akik olykor már kikerülnek az üzleti turizmus fogalma alól, hiszen családjukkal ide költözve hónapokra, sőt évekre számolhatunk jelenlétükkel. A Lordok Café vezetője, Kollár Attila elmondta, volt olyan hétköznap este, amikor nem volt magyar asztal a kávézóban. A sör mellett a kecskeméti barackpálinka a favorit, de az itallap árulkodik, a német földön népszerű spécivel - kóla és narancs együtt - is felkészültek az igényekre.

Turistacsoport a belvárosban.
Turistacsoport a belvárosban.

De a városképet nemcsak idegenvezetők, prospektusok és a pálinka formálják – mindenki maga is marketingese lakóhelyének. Sok múlik rajtunk, hogy az idelátogatók tovább vigyék jó hírünket. Akitől éppen útbaigazítást kérnek az utcán, vagy aki visszaad a fagyisnál. Múlik a büszke idegenvezető szavain, a készséges pincéren, vagy a városukról világszerte szeretettel mesélő kecskemétieken.

Olvasóink írták

  • 1. nbcee 2011. július 11. 20:19
    „Szép, szép, csak egyet nem értek. Most hirtelen elkezdjük nyomni ezt a "fiatalos Kecskemét" szlogent, csak jó lenne, ha ez mondjuk abban is megnyilatkozna, hogy akár egyetlen nyugdíjas nénike felháborodott telefonja után egyből kiszáll a rendőrség, és bezáratja a bulit. De nem baj, a turisták sem hülyék, legközelebb majd máshol költik el a pénzüket...

    Vagy említhetném a ZED-et, ami anno egy remek kis fesztiválnak indult, kb. 10 évvel ezelőtt, csak ugye már akkor is mindennél fontosabb volt a nyugdíjasok nyugalma, és ahelyett, hogy bármi módon megpróbálták volna megoldani vagy kezelni a problémát, egyszerűen bezárták a boltot, pedig még legalább két évre szólt a szerződés. Most meg lesik a vendéglátósok, ahogy a Volt, Hegyalja, Sziget, EFOTT fesztiválok közönsége szórja a pénzt az ország különböző városaiban...

    Döntsük el végre, hogy mit akarunk: tényleg egy fiatalos, pezsgő kulturális életű várossá válni (pezsgő kulturális élet alatt nem azt értem, hogy 60 éves könyvtár szakos tanárok szerveznek 10 fős rendezvényeket), vagy pedig megmaradunk azon az úton, ahol egypár panaszos vénasszony szavára haptákba vágja magát a fél város.

    De nembaj, van nekünk borutcánk, ami mondjuk nem egy túl "fiatalos" rendezvény, de furcsa, hogy a hangerőre meg a részegekre senki nem panaszkodik...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Faléccel és ököllel ütötték őket

Három román férfi ököllel és falécekkel bántalmazott két tanyán élő fiatalembert. A tettesek közül kettőt már elfogott a rendőrség. Tovább olvasom