Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Egy este, amikor az álmok valóra válnak

Kecskemét - Van-e annál szebb ajándék, mint egy este, amikor bármi megtörténhet? A Katona József Színház új mesedarabjában bizony minden álom valóra válik. A fahangú énekel, a botlábú táncol, a dadogós hadar, a partvisból pedig zene szól.
Mi a teendő, ha valakinek az unokahúga egy álmot kér ajándékba? Bizony nem könnyű kérdés, de a teátrum új mesedarabja, a Kérek egy álmot választ ad erre. Az előadás Cseke Péter ötlete alapján született meg, ugyanis a színház direktora volt az, aki néhány ével ezelőtt papírra vetette a darab vázlatát, amit most Hárs Anna dramaturg átdolgozott.

- A történet alakításánál fontos szempont volt, hogy a színészeinkre írjuk a szerepeket – mondta a darab rendezője, Pesty-Nagy Kati. - Ferencz Bálintról például régóta tudom, hogy nagyszerűen zongorázik, ezért úgy formáltuk a szerepét, hogy ezt kamatoztathassa. Zeck Juli remek táncos adottságokkal rendelkezik, nála ezt hangsúlyoztuk ki, és így tovább. Sikerült egy kiváló zeneszerzőt is találni ehhez az alkotócsoporthoz, Vizi Mártont, a dalszövegeket pedig én írtam. Úgy gondolom, ezen az előadáson érezhető lesz, hogy igazán a sajátunk – tette hozzá a rendező.

A Katona József Színház új mesedarabjában bizony minden álom valóra válik.
A Katona József Színház új mesedarabjában bizony minden álom valóra válik.

A darabban a közönség találkozhat takarítókkal, világosítóval, portás nénivel, de még ügyeletes tűzoltóval is. Közben mindegyikükről megtudjuk, hogy mi a titkos vágya. - Ez a darab egy beavató színházi előadás. Sokat tanít majd a gyerekeknek arról, hogy mi is valójában a színház. Az előadásban mindenkivel történik valamiféle csoda, melynek hatására megszabadul egy olyan tulajdonságától, ami addig korlátozta őt. Úgy gondolom, a mai világban nagy szükség van arra, hogy higgyünk abban, az álmaink, a képzeletünkben élő csodák valóra válhatnak – tudtuk meg a rendezőtől.

Szárika szülinapi meglepetése

A darab kezdetén éppen vége van egy előadásnak, az Egri csillagoknak. Ennek díszletei között történnek meg a csodák. Minden zug varázslatot rejt, például egy önmagától táncoló vödröt, forgó napot, művészsállá változó kötelet, vagy éppen egy olyan vasrácsot, amin át lehet bújni. A darab főhőse Szárika, pontosabban Sárika, az egyik takarító pösze unokahúga, aki egy álmot kér az ötödik születésnapjára. A kislánynak bizony rögös utat kell bejárnia, miközben kiderül az is, hogy a hiszti nem a legjobb út a csodákhoz.

A darab látványvilága segíti, a csodák létrejöttét. Az Egri csillagok díszlete ugyanis egyszer csak átalakul. A kőhalom alatt egy zongora lapul, a vödör pedig kitakarít. - A színpadon minden dolog a játékunkat szolgálja, hirtelen kellékké válhat bármi. Az egész egy nagy játéktér, amiben folyamatosan használjuk a tárgyakat. Ebben a csodákkal teli világban válik valóra az akarnok, hisztis, de nagyon szerethető Szárika álma – mondta a vöröshajú, szeplős kislányt alakító Hajdú Melinda.

A fahangú énekel, a botlábú táncol, a dadogós hadar, a partvisból pedig zene szól.
A fahangú énekel, a botlábú táncol, a dadogós hadar, a partvisból pedig zene szól.

A fiatal színésznő elárulta, nagyon szeret gyerekeknek játszani. Tavaly már A négyszögletű Kerekerdő Dömdödömjének szerepében láthatta a közönség, idén pedig a Popeye-ben is játszott az ifjú színházrajongóknak. – Ez a darab beavatja a gyerekeket a színház világába és abba a csodába, ami a színpadon napról napra létrejön. Óriási szabadságot ad nekik játszani, egy színész végleteket járhat be ezáltal. A gyerekek nagyon nyitottak, fogékonyak, érzékenyek, és éppen ezért felelősség hatni rájuk, formálni az ízlésüket, és megszerettetni velük a színházat. Izgalmas feladat, és nagyon sok kreativitást igényel. Fontos, hogy igazi és jó legyen az, amit kapnak tőlünk – magyarázta Melinda.

A színésznő szerint a gyerekekre a színház vizuális hatása, a darab zenéje és humora egyaránt hat, de fontos az is, hogy az előadás olyan kérdéseket boncolgasson, ami a gyerekeket foglalkoztatja. – Eddig nagyon tetszett nekik a darab. Mi is ráhangolódunk a gyerekekre, ők is ránk, így a hatás előadásról előadásra más és más. Mi is tanulunk az ő reakcióikból, és a tőlük kapott impulzusoktól függően húzogatjuk a bennünk lévő potmétereket előadás közben. Nem is gondoltuk volna, hogy nekünk is ennyit ad ez a darab, de nagyon feltölt bennünket – emelte ki Melinda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VV Anikón múlhat a döntősök sorsa

Bár a ValóVilág nézői Alekosz-Béci nagypárbajra számítanak a döntőben, Anikó is esélyes a fődíjra. Tovább olvasom