Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Egy klikkeléssel telkezhetnek mától a kecskemétiek

Kecskemét - A kecskeméti önkormányzat elektronikus formában is elérhetővé tette területrendezési tervét. Ezek után egy kattintással információt kaphatunk egy kinézett telekkel vagy ingatlannal kapcsolatban.
„Információt mindenkinek!" - ezekkel a szavakkal nyitotta meg szerdai városházi sajtótájékoztatóját Öveges László, Kecskemét főépítésze. Öveges László ezúttal jelentette be ugyanis, hogy a mai naptól mindenki számára elérhető lett Kecskemét térinformatikai rendszere.
– A mai napon hivatalos tájékoztatást küldünk minden szakmai és civil szervezetnek arról, hogy a város hivatalos honlapján (www.kecskemet.hu) keresztül bárki hozzáférhet a térinformációs rendszerünkhöz – mondta a főépítész. Természetesen ez vonatkozik a teljes lakosságra, így mától kezdve mindenki egyetlen kattintással információhoz juthat egy kinézett adott telekkel vagy ingatlannal kapcsolatban. Úgy véljük óriási segítség lesz ez mindenkinek, mert bár a hivatalos ügyintézést nem pótolja, alapvető információkért már nem kell besétálni a hivatalba, hanem számítógépen keresztül ez otthonról elintézhetővé vált.

Öveges László főépítész mutatta be a sajtó képviselőinek az immár mindenki által hozzáférhető programot.
Öveges László főépítész mutatta be a sajtó képviselőinek az immár mindenki által hozzáférhető programot.

Kecskemét – jelentős városi- és hivatalvezetői támogatással - 2008-tól fokozatosan fejleszti a térinformatikai rendszerét. Ennek köszönhetően a polgármesteri hivatal dolgozói a belső hálózaton keresztül már 2009-től hozzáférhetnek a szabályozási tervhez és egyéb térképi alapú információkhoz. Ilyenek például a választási térkép, az orvosi körzetek, a címpontok, nyilvántartások. amennyiben szükséges, akkor rá lehet keresni például csak a közművekre, csak a házakra, csak a fákra, vagy szabályozási vonalakra, védett épületekre. Tehát a kívánt információ adat szabadon választható. A rendszert a hivatal folyamatosan fejleszti, hiszen mára nyilvánvalóvá vált, hogy az nagyban megkönnyíti a munkát. Szakemberek egyébként azt vallják: ilyen komplexen működő térinformatikai rendszer Magyarországon még csak elvétve található.

Ha például valaki kiszemel magának egy telket, akkor azonnal megnézheti, hogy annak mekkora a széle, a hossza, a beépíthetősége, milyen övezeti besorolása van, védett-e a rajta lévő épület – mondja Öveges László. - Azt ugyan senkinek sem tanácsoljuk, hogy ennyi információ alapján gazdasági döntést hozzon egy ingatlannal kapcsolatosan, de az alapinformációkat megszerezheti. Egy építész munkájához szintén nagy segítséget nyújthat. Nem kell pusztán emiatt bejönni a hivatalba, nincs félreértés. Most, első körben a nyilvánosság számára csak a szabályozási terv elérhető, de igény esetén a rendszer bővíthető. Folyamatosan frissül, gyors, könnyen használható, címkereső és helyrajzi szám kereső szolgáltatásokkal ellátott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne menjünk a napra! 17 perc is elég lesz a leégéshez

Az előrejelzések szerint Kecskemét térségében szerda délután akár 8,1-es erősségű UV-B sugárzást is mérhetünk. Ez az érték már extrém magasnak számít, és akár 17 perc alatt is leéghetünk.
Tovább olvasom