Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Egyeztetés nélkül terjesztették be a munka törvénykönyvét?

A kormány október 26-án úgy terjesztette be a parlamentnek a Munka törvénykönyvének (MT) új tervezetét, hogy előtte érdemi egyeztetés nem történt - közölte Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke pénteken Kecskeméten tartott sajtótájékoztatóján.
Borsik János szerint, a Munka törvénykönyvének tervezetében célként van megfogalmazva, hogy a munkáltatók minél kisebb kockázattal vehessenek fel munkavállalót és minél kisebb kockázattal válhassanak meg tőle.

Ha semmit nem tudnánk a Munka törvénykönyvének tervezetéről, ez a megfogalmazás önmagában is komoly fenyegetés – fűzte hozzá.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: a jövő évben több ok miatt is keresetcsökkenés éri a munkavállalókat, mert egyrészt megváltozik a műszakpótlék, valamint kivezetik az adójóváírást.
A polgári jogi szerződés felé próbálja a kormány eltolni a munkaszerződéseket, ami más jogág, mint a munkajog – mondta Borsik János, aki szerint egyértelmű, hogy soha nem lesz egyenlő státusz a munkavállaló és a munkáltató között, mert a munkáltató gazdasági erőhatalommal rendelkezik.
Véleménye szerint, ha a beterjesztett MT-t elfogadják, akkor a munkáltatók gazdasági erőhatalma jogi erőhatalommal is párosul, márpedig a mindenkori kormányoknak az lenne a dolga, hogy ne növekedjen a munkavállalók kiszolgáltatottsága.
Komoly hibának nevezte, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsot gyakorlatilag felszámolta a kormány.

A munkavállalókat az is hátrányosan érinti, hogy megtámadja a tervezet a kollektív szerződéseket, újra visszacsempészi az üzemi megállapodás jogintézményét – utalt a szakszervezeti vezető az első Orbán-kormány időszakában bevezetett jogintézményre.

További hátrányként említette, hogy az új MT elfogadása esetén a helyi szakszervezeti munka is lehetetlen helyzetbe kerül, mert a 10 százalékos munkaidő kedvezmény nem lesz elegendő az érdemi szakszervezeti munka elvégzésére.
Fontos és pontos információkhoz juthatna a kormány, ha leült volna a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal érdemi tárgyalásra – mondta végezetül Borsik János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verekedéssé fajult egy villanyóra leszerelés

Őrizetbe vettek a rendőrök egy 62 éves férfit, aki csütörtök délután megtámadta a villanyóráját leszerelni próbáló EDF DÉMÁSZ-os szerelőt. Tovább olvasom