Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Egyre népszerűbb a Kecskeméti Főiskola

Kecskemét - Most 835-en örülhetnek, hogy felvételt nyertek a Kecskeméti Főiskolára, tavaly ilyenkor ez a szám 740 volt.
Ez 12 százalékos emelkedést jelent, ami annak fényében különösen jó eredmény, hogy a felvettek száma országosan mintegy 10 százalékkal csökkent az előző évhez képest, a főiskolák többsége pedig még ennél is nagyobb csökkenést könyvelhet el. Az eredmények igazolják, hogy a Kecskeméti Főiskola gyakorlatorientált képzési kínálatával, kiterjedt gazdasági kapcsolataival megtalálta a helyét az átalakuló felsőoktatásban – hangsúlyozza az intézmény rektora Dr. Ailer Piroska.

A Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar 62-vel, a Kertészeti Főiskolai Kar 47-tel több hallgatót tudott felvenni, mint tavaly ilyenkor. A Tanítóképző Főiskolai Karon 14-gyel kevesebben jutottak be, mint tavaly. A tanító és óvodapedagógus alapszakokra felvettek száma ugyan nem változott, de a felsőoktatási szakképzés idén országosan kevésbé volt népszerű, ami a kar eredményében is megnyilvánul. Összességében a Kecskeméti Főiskolára 12 százalékkal több hallgató jutott be, mint tavaly ilyenkor, az államilag támogatott hallgatók esetében azonban még jobb a felvételi eredmény, mintegy 24 százalékkal nőtt a számuk 2012-höz képest.

Az összes magyar felsőoktatási intézményt tekintve csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen nőtt nagyobb arányban a felvettek száma, mint a Kecskeméti Főiskolán. A főiskolák közül két egyházi fenntartású intézménynek, a Táncművészeti Főiskolának és a Kecskeméti Főiskolának jobb az eredménye, mint tavaly. A többi főiskolán 7 és 44 százalék között csökkent a felvett hallgatók száma.

A ponthatárok, hasonlóan más intézményekhez itt is alacsonyabbak voltak, mint tavaly, 240 ponttal vagy ahhoz közeli eredménnyel is be lehetett jutni. A jelentkezők átlagpontszámai árulkodnak arról, hogy mely szakokra érkeztek jobb eredményekkel. A legmagasabb átlagpontszámok a kertészmérnöki önköltséges szakon vannak: a nappali tagozaton 392, a levelező tagozaton 418,88 a felvettek átlagpontszáma. Műszaki képzési területen a műszaki menedzser szakon önköltséges levelező tagozatra jelentkezők érték el a legmagasabb átlagpontszámot, 336,33 pontot. A mérnökinformatikus szakon szintén az önköltséges levelező tagozatra jelentkezők átlagpontszáma a legmagasabb, 388 pont. A pedagógiai képzési területen tanító szakon a levelezős államilag finanszírozott jelentkezők érték el a legmagasabb átlagpontszámot 335,15 pontot.

A Kecskeméti Főiskola szinte mindegyik szakjára lehet jelentkezni a pótfelvételin is, amiről információk a felveteli.kefo.hu oldalon találhatók - olvasható Kecskemét Megyei Jogú Város honlapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott autóval borultak fel az M5-ös autópályán

Szombat éjjel lopták el azt az autót, amellyel két felsőtárkányi fiatal felborult az autópályán… Tovább olvasom