Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Egyre többen jönnének Magyarországra vadászni

Szombattól lövések kísérik a szarvasbőgést Gemencben, illetve az ország számos nagyvadas erdejében. Megkezdődik a gímbikák vadászata.
Jók a kilátások, vad és nimród egyaránt van bőven. Gemenc árterében estére már jó bőgés van.

A gazdasági válság ellenére nőtt a kereslet a szép szarvasbikák iránt, véli Feiszt Ottó, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke. Elmondta: idén országos szinten több vendég jelentkezett szarvasbikák elejtésére, mint tavaly. Nőtt az érdeklődés a vaddisznóhajtások iránt is, ezért abban bízik, hogy az eddigi száraz időjárás ellenére is jó szezont zárhat majd a szektor. Ugyanakkor jelentős változásokat hozhat a készülő vadászati törvény. Ennek kapcsán a vadászkamara elnöke azt mondta: szervezetük összegyűjti a szakma javaslatait, amit az elnökség továbbít a törvényalkotóknak. Ennek megfelelően módosítják a vadászati törvényt vagy alkotnak meg egy teljesen új szabályozást jövő év végéig.

Az érdeklődés kereszttűzébe került nemrég a vadászható fajok listájának bővítése, amit miniszteri rendelet szabályoz. Az elnök szeretné, ha a szalonka jövő tavasszal újra vadászható lenne. Ez a magyar vadászok egyik régi óhaja. A madár egyébként vadászható faj, csak Európában inkább ősszel lövik, míg hazánkban inkább tavasszal, a nász, a húzás idején. Ugyanis Magyarországon az ősz szarvasbőgéssel indul, majd jön a dámok barcogása és a vaddisznóhajtás.

A nagyvad vadászati hagyományok mellett nem jut már sem idő, sem kapacitás a szalonkára, az említett tavaszi időszak viszont holtidő. Ez semmiféle veszélyt nem jelentene a szaporodás szempontjából, hiszen az elejtett egyedek 75 százaléka hím, melyek nem vesznek részt a költésben és a fiókanevelésben. A magyarországi teríték egyébként csupán pár ezer darabos lenne az európai országok több milliós terítékéhez képest. Reméljük, megkapjuk az Európai Unió hozzájárulását.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versenypályává alakul majd Kecskemét főtere

Ismét versenypályává válik a kecskeméti főtér. A levegővel hajtott járművek tavalyi nagy sikerű versenye után idén elektromos gálafutamot rendez szeptember 8-án, szombaton a Kecskeméti Főiskola. Tovább olvasom