Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Éjfélkor véget ér a sztrájk Kiskunfélegyházán

Éjfélkor befejezik a sztrájkot a TE Ganz-Röck Zrt. kiskunfélegyházi gyárának munkásai, mert véglegessé vált hogy a céget felszámolják, a munkások pedig a bérgarancia alap terhére kapják meg elmaradt fizetésük egy részét - közölte Molnár István, a sztrájkbizottság elnöke pénteken az MTI-vel.
"Ménes István, a TE Ganz-Röck Zrt. vezérigazgatója pénteken megjelent a felszámoló biztossal a kiskunfélegyházi gyárban, ők tájékoztattak bennünket a további fejleményekről" - mondta Molnár. A további sztrájknak már nincs értelme, ezért a bizottság a sztrájk beszüntetéséről döntött - fűzte hozzá a sztrájkbizottság elnöke.

Molnár István szerint új helyzet állt elő, hisz azért sztrájkoltak, hogy a több mint hat hónapja kifizetetlen bérüket megkapják, a felszámolás megindításával már nem a Ganz-Röck Zrt. tulajdonosai döntenek a sorsukról.

Kedden Kiskunfélegyházán még azt ígérték a munkásoknak a tulajdonosok képviselői, hogy azonnal a minisztériumba mennek tárgyalni, és remélik, hogy megkapják a kormánygaranciát a 2,071 milliárd forint hitel felvételére. Az egyik sztrájkoló dolgozó az MTI-nek elmondta: a TE Ganz-Röck Zrt. vezetői megint becsapták őket, hiszen lehetetlen, hogy ne tudtak volna a felszámolás megindításáról. Buga Tamás Imre, a bíróság által kijelölt felszámoló pénteken tárgyalt a munkásokkal.

A kiskunfélegyházi gyár dolgozói a sztrájkot két hete kezdték azért, hogy a Te Ganz-Röck Zrt. tulajdonosai fizessék ki elmaradt bérüket és a visszatartott juttatásokat, amit a német Alstom cég 200 millió forintnál nagyobb értékű szállítmányának visszatartásával próbáltak kikényszeríteni. A gyárban szeptember 3-án kikapcsolták az áramot a tartozások miatt. Az energetikai gépgyártásra és edénygyártásra szakosodott kiskunfélegyházi gyárban két éve csak késleltetve, hosszabb-rövidebb ideig tartott munkabeszüntetések után kapták meg elmaradt bérüket a dolgozók.

Amikor a TE Ganz-Röck Zrt. teljes kapacitással termelt, a társaság állandó alkalmazotti létszáma 370 körül volt, és rendszeresen 120 külsőst foglalkoztatott a Kiskunfélegyháza környéki településekről. A TE Ganz-Röck Zrt. többségi tulajdonosa a Resonator csoport, a kisebbségi - 45 százaléknyi tulajdoni hányaddal pedig a Vegyépszer csoport.
(MTI)

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2010. október 22. 21:57
    „"kapják meg elmaradt fizetésük egy részét"

    Egy részét? A tulajdonosok autóját, lakását, egyebeket nem lehet ilyenkor lefoglalni? Az a görény nő, aki a BA-ban, itt-ott már "bizonyított", hogy csak csalni és lopni tud, ezután majd él, mint hal a vízben? Ez ám a jogállam!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orális szexre kényszerítettek egy diáklányt osztálytársai

Az egyik fiú 16, a másik 17 éves, utóbbinak már korábban is volt ügye, eltörte egyik iskolatársa állkapcsát, miután az állítólag csúnyát mondott a barátnőjére. Tovább olvasom