Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Elérhető közelségben az északi elkerülő megépítése

Kecskemét - Kecskeméten elérhető közelségbe került a várost északról elkerülő út régóta várt megépítése – mondta el a delmagyar.hu-nak Loppert Dániel, a beruházást kezelő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője.
A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) tájékoztatása szerint folyamatban van a Kecskemétet északról elkerülő út előkészítése. A város belterületi forgalmát enyhítő beruházás a tervek szerint 2013 végére készül el, a jelenleg zajló előkészületi fázis várhatóan a jövő év közepére zárul le. Az elkerülő út építésének előkészítésére jelenleg csaknem 800 millió forint áll rendelkezésre, nagyobb részben uniós forrásból.

A beruházás keretében Kecskemét északi oldalán 13,6 kilométer hosszon két építési ütemben új nyomvonalon épül meg az elkerülő út az M5 autópályától, az 5. számú főúton keresztül a 441. számú (ceglédi) főúton át a 44. számú főútig, tehermentesítve a várost az eddig belterületen haladó tranzitforgalomtól. Az északi elkerülő megépítése után mérséklődnek a környezeti ártalmak, javul a város lakóinak életminősége, és a munkahelyek megközelítése is gyorsabbá, biztonságossá válik.

„Kecskeméten elérhető közelségbe került a várost északról elkerülő út régóta várt megépítése" – mondta el Loppert Dániel, a beruházást kezelő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője. Hozzátette: a tervezett út, amellett hogy elősegíti a lakott területek forgalmának enyhítését, logisztikai célokat is szolgál, valamint jelentősen megkönnyíti a környék lakosságának munkába járását, különös tekintettel a Mercedes nagy autóipari fejlesztésére Kecskemét mellett.

A beruházás kiviteli terve már elkészült, rendelkezésre áll a szükséges dokumentumok jelentős része – így a megvalósíthatósági tanulmány és a jogerős építési engedélyek többsége –, továbbá elkészítették az örökségvédelmi hatásvizsgálatokat is. Jelenleg a közműengedélyek beszerzése van folyamatban. Az előkészítési szakasz a tervek szerint 2012 közepéig zárul le.

Loppert Dániel elmondta: amennyiben minden a tervek szerint halad, a közlekedők 2013 végén vehetik birtokba az új elkerülő utat teljes egészében. A várakozások szerint az elkerülő út forgalomba helyezését követően átlagosan napi 13 ezer személygépjárművet vállal át a Kecskeméten jelenleg áthaladó forgalomból. „Ez a szám, becslésünk szerint pár év elteltével akár napi 18 ezerre is nőhet" – tette hozzá a NIF Zrt. szakembere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autó és újrahasznosítás - Mert ez műanyag!

Minden kiló autóba épített műanyag 7,5 liter benzint takarít meg a kocsi életciklusa során -… Tovább olvasom