Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Életben kell maradni!

Januártól a megyei önkormányzatok egyes intézményeit átveszik a kormányhivatalok. Ezzel új helyzet teremtődik, melynek során neves művészeti alkotóműhelyek sorsa is megpecsételődhet. Kecskeméten néztünk körül.
Többet világszerte jegyeznek a „hírös város" alkotóműhelyei közül, az évtizedek során áldozatos munkával épült fel a kerámia-, a zománcművészet fellegvára, hazai viszonylatban pedig főleg szociográfiáival szerzett hírnevet magának a Forrás folyóirat. Most mindhármuk jövője bizonytalanná vált, mivel január elsejétől a kormányhivatal csak a kötelező oktatási, szociális, egészségügyi feladatokat ellátó intézményeket és ingatlanokat veszi át. A nagy múltú kultúrműhelyekre nem tartanak igényt, ezért „átmentésükhöz" egyetlen lehetséges megoldás kínálkozik: egy megyei nonprofit kft. alapítása, melyben egyesítik a három szervezetet.

– A pillanatnyi államosításban – mert erről van szó! – ez a legmegnyugtatóbb lépés – szögezi le Nyitrai András, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke. – De, hogy a kormányhivatal szán-e valamilyen jövőt nekik, azt a legbölcsebb kínai jós sem tudná megmondani. Csak reménykedhetünk abban, hogy a közös alapokra helyezett művészeti intézmények nálunk maradhatnak, amennyiben a kft. létét elismerik. Ellenkező esetben bizonytalanná válnak a továbbiak.

A kerámiastúdió megmentéséért aláírásokat gyűjtenek.
A kerámiastúdió megmentéséért aláírásokat gyűjtenek.

A Nemzetközi Kerámia Stúdió már tíz éve kft.-ként működik, megyei önkormányzati támogatást is kap. Vezetője, Probstner János nem örül az egyesítésnek, már csak azért sem, mert vele személyesen nem közölték, mire készülnek. Amint állítja, azt is közgyűlési tervezetből tudta meg, hogy december elsejétől már nem ő lesz az igazgató.

– Megalázó ez a helyzet, ezért inkább önszántamból felálltam – mondja Probstner. – Az illetékesek eddigi munkámat sem köszönték meg. Szerintem három különböző profilú művészeti intézmény nem tud sikeresen tevékenykedni, ráadásul nincsenek meg a pénzügyi alapok hozzá. Nem a megye és nem a társműhelyek ellen beszélek, egyszerűen nem lenne szabad feladni a függetlenségünket, nevünket és vele nemzetközi elismertségünket.

A világhálón tiltakozó akció indult védelmükben. A magyar és angol nyelvű felhívást már több mint ezren írták alá. Neves művészek tiltakoznak az ellen is, nehogy kiárusíthassák a kerámiastúdió több ezer darabos gyűjteményét.

– Nem kerülhetjük el, hogy az alkotómunka és a szakmai feladatok mellett ezután anyagi haszonra is törekednünk kell, de a meglévő, zománcművészeti gyűjteményünket képező darabok értékesítése fel sem vetődött – oszlatja el a tévhitet Gyergyádesz László, a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely igazgatója. – Nekünk pontos üzleti terveink vannak, ám a külső támogatás elengedhetetlennek látszik. Véleményem szerint hárman erősebbek lehetünk.

A december elsejével létrehozott Bács-Kiskun Megyei Művészeti Nonprofit Kft. vezetője Füzi László, a Forrás főszerkesztője lett. Véleménye szerint az alapító okirat, a stúdióvezetők kinevezése elegendő biztosíték a kulturális közösségek önállóságának megmaradásához. A kialakult helyzetben nem lehet más cél, mint közös erővel megőrizni az értékeket.

– Nem kémiai laboratóriumban vagyunk – hozza a hasonlatot Füzi –, nincs lehetőség a kísérletezésre, hogy egyenként vagy együtt lenne-e érdemesebb végezni a munkánkat. A sors kiforgatott egy helyzetet, amit el kell fogadnunk. Ami engem illet: építeni szeretnék, nem rombolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb 12 évig Gong a rádió

A Gong Rádió 12 évre nyert frekvenciát, így továbbra is a térség piacvezető hangjaként marad a mindennapi életünk része. Az új szerződés aláírása nemcsak a rádió, hanem a hallgatók életében is változást hoz. Tovább olvasom