Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Elfagyott a szőlők java, mennyi lehet a kártérítés?

A Hajós-Bajai Borvidék gazdái a korábbi évek termésének töredékére számíthatnak idén ősszel. Az elnök tájékoztatása szerint a kárenyhítési alapba hektáronként 3000 forintot fizetnek a mezőgazdasági termelők.
Súlyos kár érte a szőlőket a kemény téli fagyok idején. A Hajós-Bajai Borvidék gazdái a korábbi évek termésének töredékére számíthatnak idén ősszel.

Mint arról korábban beszámoltunk, a –25 fok alatti fagy sok szőlőfajtában nagy károkat okozott. Sok tőke nem hajt ki. Bár a tövüknél akad néhány leveles ág, a föld feletti szár nagy része elpusztult.

Koch Csaba, a Hajós-Bajai Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke sajnálkozva közölte, hogy itt volt a leghidegebb az országban. Attól tart, hogy a megszokotthoz képest 10-20 százalék lesz a termés, ez pedig nagy tragédia a termelőknek. 2000 hektár területe van a Hajós-Bajai Borvidéknek. A déli részen, Csátalja és Dávod környékén teljesen elfagyott a szőlő, de Baja térségében is elkeserítő a helyzet.

A gazdák tapasztalatai szerint Császártöltés, Hajós, Nemesnádudvar és Sükösd környékének magasabb részein vészelték át jobban a téli hideget a növények. Ott várható ősszel valamennyi szőlő. A terméskiesés miatt lehet némi kártérítésre számítani, de az aligha pótolhatja a veszteségeket.

Az elnök tájékoztatása szerint a kárenyhítési alapba hektáronként 3000 forintot fizetnek a mezőgazdasági termelők. Ám az összegyűlt pénz nem biztos, hogy elég lesz a valós kár kifizetésére. A hektáronként közel 1 millió forintos terméskiesésre – ami 2000 hektár esetében 2 milliárd forint – sem a költségvetésben, sem pedig az alapban nincs elég pénz.

A szőlősgazdák és a borászatok bevétele kevés lesz idén, ám munka akad bőven. A fagyban elpusztult szőlőtőkéket a föld szintjén ki kell vágni, majd a hajtásokat újra felnevelni. Leghamarabb két év múlva lehet ismét megfelelő szőlőtermésre számítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Román féle autóbiznisz: összeverték a magyar eladót

Egy román férfiakból álló csoport tagjai megvertek egy 24 éves jakabszállási fiatalembert… Tovább olvasom