Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Elfogadták Kecskemét 2012-es költségvetését

31,6 milliárd forintos bevételi és kiadási főösszeggel fogadta el Kecskemét közgyűlése csütörtökön a város 2012. évi költségvetését. A költségvetés alapján idén 588 millió forinttal csökken az önkormányzat hitelállománya.
14:20: Elfogadta a közgyűlés Kecskemét idei költségvetését, amelynek főösszege 31.645.629 ezer forint. A költségvetés mintegy 279 millió forint működési többletet tartalmaz, az önkormányzat hitelállománya pedig 2012-ben 588 millió forinttal csökken.

A fejlesztések hatására 2011-hez képest várhatóan 1,8 milliárd forinttal nő az iparűzési adóból származó bevétel, amely nem csak az adósságszolgálat éves kiadásaira nyújt fedezetet, hanem mozgásteret is biztosít az önkormányzat számára.

A pályázati és fejlesztési tartalék 887,5 millió forint, városfejlesztési feladatokra 2,8 milliárd, közműfejlesztésre 947 millió, városüzemeltetésre 1,7 milliárd forintot fordít az önkormányzat.

Délelőtti online tudósításunk:

12:04: Dobos József (MSZP) szerint a Mercedes földvásárlás kapcsán egy áthidaló hitel felvételre lett volna szükség, nem pedig kötvénykibocsátásra, és akkor 150 millió forintot nyert volna a város. Ez volt a délelőtti program utolsó felszólalása, ebédszünet. Délelőtti tudósításunk véget ért.

11:58:
Szemereyné Pataki Klaudia a vita kapcsán kitért arra, hogy a városnak a hitelfelvétel előtt több, mint hatmilliárdos plusz forrása volt bevételeiből, ezért megalapozott volt döntésük, amit alátámasztanak az azóta realizált kamatbevételek. Hozzátette, azért 20 évre vették fel a hitelt, mert nem akarták négy éves futamidővel veszélybe sodorni a a város gazdálkodását.

11:53: miután délre ebédszünetet rendelnek el, a délelőtt folyamán mindössze egy napirendi ponton jutottak túl a képviselők. Olvasóink nem maradnak le természetesen a korábban ígért fontos napirendi pontokról, a délután folyamán beszámolunk a legfontosabb döntésekről.

11:45: Kohajda László korábban panaszkodott a terem wi-fi szolgáltatására, most már a technikai felelős dolgozik laptopján a hiba elhárításán. Közben továbbra is Kecskemét adóssága a téma, Zombor Gábor a hitelek szükségességét, az ellenzék ennek ellenkezőjét magyarázza, immár fél órája.

11:38: Kriskó Dávid (LMP) is fontosnak tartotta kiemelni a tudomása szerint 30 milliárdnál is nagyobb adósság kezelését. Elmondta, ebben hatalmas felelőssége van a városvezetésnek, és firtatta azoknak a tanácsadóknak a felelősségét, akiknek 45 millió forintot fizettek a kötvénykibocsátási tanácsért. Megemlítette, hogy jó lenne őket is meghallgatni, mivel támasztják alá a kötvénykibocsátás szükségességét. Kohajda László (független) szintén a tanácsadó cég felelősségét emlegette, véleménye szerint az ebből adódó veszteségből részt kellene vállaniuk.

11:34: Zombor Gábor a vita közben hangsúlyozta, szükséges volt a korábbi kötvénykibocsátás, mert csak így lehetett fejleszteni, munkahelyeket teremteni.

11:26: Király József a város eladósodására hívja fel épp a figyelmet, és kiemeli, a jelenlegi városvezetés felelőtlenül, hosszú évekre súlyos adósságba taszította Kecskemétet. Véleménye szerint ezzel a későbbi városvezetést hozzák nehéz helyzetbe. Zombor Gábor rövid válaszában elmondta, a fedezet be van tervezve ezekre a kiadásokra.

11:15: az Állami Számvevőszék Kecskemétről szóló jelentése van napirenden. Zombor Gábor korrektnek tartotta az anyagot, ami véleménye szerint is reális képet fest a város helyzetéről.

11:05: továbbra is a Mercedes beruházás a terítéken, már 10-20 évet is visszamentek a képviselők a történetben. Mindenki nagyon szereti a németeket, az már biztos.

10:47: Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz), gazdasági ügyekért felelős alpolgármester asszony Kohajda László egy korábbi kérdésére elmondta, mértéktartó és minőségi az új költségvetés, ezek voltak a fő elveik megalkotásakor.

10:42: Brúszel László (MSZP) költői kérdésként felvetette, hogy a cégek vajon visszaforgatják-e az adócsökkentés miatt keletkezett pluszforrásukat, mert igazán így lenne értelme.

10:39: 20 perce felváltva megy az elemzés arról, ki mit tett a Mercedes beruházásról. Többen is azt kérdezik a teremben tőlünk, ez most melyik napirendi ponthoz tartozik, de ez még mindig a költségvetés vitája, papíron.

10:20: a rendhagyó gazdasági beszámolók után Király József (MSZP) a költségvetéssel kapcsolatban arra figyelmezetetett, hogy az iparűzési adó csökkentésének nem csak pozitív oldala van, hiszen a válságban az önkormányzatnak gondja is lehet a csökkenő bevételek miatt. Utána kisebb vita bontakozott ki, kinek köszönhető a Mercedes beruházás (volt kormány kontra önkormányzat - a szerk.)

10:06: a 2012-es költségvetés vitájával megkezdődött az érdemi munka végre. A teremben itt vannak a helybéli nagyvállalatok vezetői is, akiknek külön köszönetet mondott Zombor Gábor. A város első embere megköszönte az együttműködést, melynek köszönhetően Kecskemét a válságban is a magyar gazdasági élet zászlóshajójává válhatott. Ezt követően a cégek vezetői méltatták az önkormányzat vezetőinek munkáját, és szintén kiemelték a gyümölcsöző, példamutató együttműködést.

09:52: továbbra is az egyén a főszerepben, két fideszes képviselő is saját programjait méltatta az elmúlt percekben. Elhúzódó ülésre kell így felkészülni...

09:44: a klímaváltozásról és az energiaválságról vitatkozik Kohajda László és Sztachó-Pekáry István, néha már komoly derültséget teremtve az ülésteremben. Talán a vita nem is a legjobb jellemző, oktatni próbálják egymást a környezetvédelemről, talán így helyesebb.

09:32: napirend előtt Király József, az MSZP frakcióvezetője a hideg időben kiszolgáltatott szegény sorsú emberekért emelt szót. A politikus firtatta az önkormányzat felelősségét egy kihűlés miatt elhunyt férfi ügyében, de ezt Zombor Gábor visszautasította. Mint elmondta, az elhunyt alkoholos befolyásoltság miatt lelte halálát, nem amiatt, hogy nem ápolták. Ezután kiemelte a különböző szervezetek munkáját, és azt, hogy több száz emberen segítettek eddig.

09:12: tovább folytatódik az ünnepség, most a Kodály Iskola növendékeinek előadását hallgathatjuk.

09:12: a képviselők túl vannak a Magyar Népmesék egy epizódjának megtekintésén, annak kapcsán, hogy díjat kapott a Kecskeméti Rajzfilmstúdió vezetője, Mikulás Ferenc is.

09:03: díjátadással kezdődik a mai közgyűlés, Zombor Gábor okleveleket ad át a kiemelkedő munkát végző intézményvezetőknek.

09:01: egy másik fontos napirendi pont lesz a Rudolf-laktanya területére tervezett 8,5 milliárdos beruházás, ennek hátteréről szintén ma számol be az önkormányzat. Ezen kívül változtathatnak a helyközi menetrenden, és döntés születhet a Kecskemétet Városfölddel összekötő kerékpárút megépítése ügyében is.

08:59: már gyülekeznek a képviselők a teremben, hamarosan kezdünk. A mai nap legfontosabb témája a város 2012-es költségvetése lesz, amelyről eddig annyi információ szivárgott ki, hogy szigorú és takarékos, az előre nem látható feladatokra jelentős tartalékokat tartalmaz és biztosítja a pályázati támogatásból megvalósuló beruházások eredményes befejezését.

Köszöntjük a delmagyar.hu Olvasóit a városháza díszterméből, hamarosan elkezdődik 2012 első közgyűlése. Fontos napirendi pontok a a mei menüben, érdemes lesz velünk követni végig az eseményeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ítéletidő: útlezárások, balesetveszély a déli területeken

A viharos időjárás miatt a rendőrségnek le kellett zárnia az 55-ös főút Baja és Csávoly közötti szakaszát. Kiskunhalastól délre balesetveszélyes minden útszakasz. Tovább olvasom