Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Elhunyt Bácsalmási Antal

Hosszú betegség után szerdán elhunyt Bácsalmási Antal, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy Kiskunhalas vidéki sportnagyhatalomnak számított.
Szervezőkészségére, segítségére, tapasztalatára, tudására mindig, mindenkor számítani lehetett. Barátjára, sporttársára Mongyi Aladár emlékezik. (Bácsalmási Antal temetésére 2012. július 31-én, kedden 14 órakor kerül sor az alsóvárosi római katolikus temetőben.)

Fájdalmas hír jutott el hozzám szerdán reggel. A jó barát, jó sportoló, kiváló sportvezető és egy remek ember örökre itt hagyott bennünket. Ő Bácsalmási Antal, aki 1975-tól volt Kiskunhalas első számú sportvezetője, egészen nyugdíjazásáig.

A középiskolát a budapesti Vasútépítő Technikumban végezte el, és nagybátyja hívására kezdett el atletizálni, diszkoszvetés és gerelyhajítás volt a két fő sportága. Sokoldalúságát jellemzi, hogy a halasi uszoda megnyitóján hátúszásban remekelt.

Katonaság után a MÁV-nál folytatta munkáját, majd 1975-ban felkérték sportfelügyelőnek. Mint sportszerető bekapcsolódott a sakk és az asztalitenisz sportágakba is. Ott is megállta a helyét. Évekig játszottunk együtt a ping-pong csapatban. A bajnoki mérkőzéseken sokszor lehettem párja, nyugalmával buzdításával, mindig teljes odaadásával sokszor nyertünk, és együtt örültünk az eredményeknek.

Hamarosan kitűnt sportszervező-képességével is. Sikeres vizsgát tett a Testnevelési Főiskola szervezési szakán. Most már felkészülten, a KAC megalakulásában elengedhetetlen érdemet szerzett. 1976-ban újra indult a régi nagynevű sportegyesület, amely a kis szakosztályokból tevődött össze. A beindulás és a működés nélküle nem valósult volna meg. Nagy odaadással dolgozott a tömegsport működéséért. Fáradhatatlanul szervezte évek hosszú során a Falusi Szpartakiádot és a Munkahelyi Olimpiát. A mi csapatunk mindig jól szerepelt a járási, megyei és az országos versenyeken is.

Legfőbb sportága mindvégig az atlétika maradt. Hosszú ideig edzősködött, tanította a fiatalokat a helyes mozdulatok elsajátítására. Soha nem volt fáradt. Mindig kész volt a segítésre. Örömmel vette, ha fiatal tanítványai sikeresen szerepelnek a különböző szintű korosztályos versenyeken.

Az atlétikai pálya szélén sok kellemes időt töltöttünk együtt. Zag Laci, Bácsalmási Tóni és jómagam. Mindig a sport volt a téma, a minél eredményesebb felkészülés érdekében.

Az egyik legkedveltebb szűk körű tömegsport versenyt is ő találta ki nevezetesen a „ Nagypofa bajnokságot.” Ebben általában 12-en vettünk részt, tizenkét sportágban, minden számot mindenki végigcsinálta, és az összeredmény hozta a sorrendet. Éveken keresztül Ő volt az igazi bajnoka ennek. Sok szép emlék fűződik ehhez a versenyhez.

Munkásságát elismerték. Megkapta a Kiváló Sportvezető címet a minisztertől. A város vezetése is kitüntette a „ Városi Sportmunkáért”.

Mongyi Aladár

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalogost gázoltak az 52-es főúton

Az elgázolt nő szerencséjére épp a baleset helyszíne mellett haladt el egy mentőautó, és azonnal… Tovább olvasom