Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Elhunyt Kecskemét 92 éves díszpolgára

A Németországban élő, magyar származású, Európa-szerte ismert és elismert médiamenedzsert, Josef von Ferenczyt kilencvenkét éves korában érte a halál.
A halálhírt kedden Münchenben jelentette be Marcel Huber, a bajor kormány kulturális és médiaügyekkel foglalkozó minisztere. Az 1919. április 4-én Kecskeméten született és 1951 óta Münchenben élő Josef von Ferenczy még vasárnap hunyt el.

A híres vállalkozó, illetve médiamenedzser a rendszerváltás előtt és után is több magas magyar állami kitüntetésben részesült.

Josef von Ferenczy egész életére Magyarország és Németország, valamint Európa szolgálata nyomta rá bélyegét. Az elmúlt évtizedekben számos kezdeményezést tett a párbeszéd és a megbékélés előmozdítására magyar, német és európai viszonylatban egyaránt.

Alig több mint húszévesen már több vállalkozás tulajdonosa volt. Magyarország német megszállását követően humanitárius akciókban vett részt, ellenálló csoportoknak szerzett fegyvereket, gettókban fogva tartott zsidók kiszabadítását segítette. 1944 végén elfogták, kis híján kivégezték, végül mégis kiszabadult. 1948 őszén, a koncepciós perek kezdetekor ismét letartóztatták, és meghurcolták. 1948 decemberében külföldre emigrált.

Ferenczy előbb Bécsben, majd 1951-től Münchenben telepedett le. Attól kezdve innen irányította fokozatosan kiépített médiabirodalmát a két fiú, Csaba és András 1993-ban, illetve 1996-ban bekövetkezett tragikus haláláig.

Németországból is Magyarországot segítette. Még a rendszerváltás előtt az ő kezdeményezésére jött létre a két SOS-Gyermekfalu, ahol árva vagy szüleiktől elszakított gyerekek kaptak elhelyezést: az első 1986-ban Battonyán, a második négy évvel később Kecskeméten.

1986-ban megkapta a Magyar Népköztársaság aranykoszorúval díszített Csillagrendjét, majd a rendszerváltás után újabb kitüntetések következtek: 1992-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje, 1994-ben a Demokratikus és Független Magyarországért Emlékérem. 1994 decemberében Göncz Árpád akkori köztársasági elnök az országért tett erőfeszítéseinek elismeréseként Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövetévé nevezte ki. A tisztséget haláláig töltötte be.

Történelmi érdeme volt az 1990 tavaszán általa szervezett magyar-román értelmiségi párbeszéd, amely egybeesett a marosvásárhelyi zavargásokkal.

Közben saját céget hozott létre a magyarországi német befektetések előrelendítésére, az ő közvetítésével vetette meg lábát az országban az első nagy külföldi sajtóbirodalom, az Axel Springer, amely azután, 1991 derekán alapította a Ferenczy Europress sajtóügynökséget.

Az elmúlt években sokat betegeskedett, ennek ellenére negyedik verseskötetén dolgozott.

Olvasóink írták

  • 1. mazsolaszolo 2011. június 01. 08:28
    „Íme, egy önmegvalósító. Egy valódi önmegvalósító.
    Sokoldalú minden tekintetben teljes életet élő embernek tűnik, követendő példa az élete. Büszke vagyok rá, hogy ilyen honfitársaim is voltak; bár sejtem, hogy ha otthon maradt volna, mennyit valósíthatott volna meg ezekből a nagy tettekből és mivé taposták volna... :( És vajon milyen érzés lehetett egy ilyen embernek minden évben megünnepelni a születésnapját azon a napon Münchenben, amikor mi egészen mást "ünnepeltünk"...?

    Szép kor és szép, küzdelmes és nehéz élet, maradandó tettekkel és sok-sok eredménnyel, ideával, folytatni való tennivalóval, mindennel, amit maga mögött hagyott nekünk - de kevesebbért nem is érdemes élni.

    Isten vele, nyugodjék békében!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgyorsult forgalom a Dózsa György úton - fotók

A napokban már birtokba vehették az autósok a felújított Dózsa György út újonnan épített sávjait. Az új kanyarodósávoknak köszönhetően a forgalmas útszakaszon felgyorsult a közlekedés. Tovább olvasom