Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Elkészült Kecskemét stratégiai zajtérképe

Elfogadta a közgyűlés Kecskemét stratégiai zajtérképét, így a következő lépésben elkészülhet a zajcsökkentési intézkedési terv.
Kormányrendelet határozta meg még 2004-ben, hogy a 100 ezres lélekszámnál nagyobb városok közigazgatási területére stratégiai zajtérképet és intézkedési tervet kell készíteni. Kecskemét sikeresen pályázott a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében, így jelentős uniós és hazai pályázati forrást kapott a „Kecskemét város stratégiai zajtérképének és zajcsökkentési intézkedési tervének elkészítése” című projekt keretében.

A stratégiai zajtérkép a kormányrendelet értelmében a környezeti zaj átfogó értékelésére, illetve az adott területen belüli aktuális zajhelyzet értékelésére és a jövőbeli zajhelyzet előrejelzésére készített térkép. Szintén a rendelet határozza meg, hogy a stratégiai zajtérképet nagy forgalmú közutak, valamint a külön jogszabály szerint kiszolgáló utak és átmenő forgalom nélküli utak kivételével a közutakra; nagyforgalmú vasutak kivételével vasutakra; a fő repülőterek kivételével valamennyi repülőtérre; illetve üzemi létesítményekre külön-külön kell elkészíteni.

Az elkészült stratégiai zajtérképet a az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a város részére elfogadásra javasolta. A következőkben elkészülhet a stratégiai zajtérkép állapotfelmérő dokumentációjára épülő intézkedési terv, amelyben meghatározzák a zajcsökkentési, illetve a zaj elleni védelmet célzó műszaki, szervezési, településrendezési megoldásokat. Az intézkedési terv várhatóan év végén kerül a közgyűlés elé. Az intézkedési terv elfogadását követően a zajterhelés szempontjából bekövetkező változások egy szoftver segítségével modellezhetőek lesznek.

Az intézkedési terv elkészítését egy lakossági fórum előzi meg. A műszaki dokumentáció összefoglalója, valamint a grafikus ábrák publikációja megtalálható lesz a kecskemet.hu/önkormányzat/városfejlesztés elektronikus elérési útvonalon, amely a fórumhoz lehetőséget biztosít a közvélemény visszajelzéseire, illetve a visszajelzések feldolgozására.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan visszatérhet a KTE kulcsembere

Gyagya Attila hétfőtől már teljes értékű munkát végezhet a csapattal és elvileg 2-3 három héten… Tovább olvasom