Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Elloptak húsz tűzoltóautót

Egy kecskeméti vállalkozó húsz veterán tűzoltóautóját lopták el ismeretlenek egy rajkai gyártelepről.
Egy kecskeméti vállalkozó és az ottani tűzoltómúzeum tulajdonában lévő gyűjteményről a faluban sokan tudtak, ám a kétméteres betonkerítés fölött csak a járművek tetejét látták a helyiek. A rendőrség jelentős értékre elkövetett lopás miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A faluban sokan tudtak az egyik helyi gyártelepen tárolt számos veterán tűzoltóautóról, ám arról pontosan nincs tudomásuk, kié és miként került oda a gyűjtemény. Egy azonban biztos, mára lába kelt a járművek többségének. Úgy tudjuk, összesen húsz tűzoltóautót loptak el ismeretlenek a telephelyről, azt viszont nem tudni, hogy pontosan mikor.

A hajdani rajkai raklapgyár bezárását követően tulajdonost váltott, információnk szerint a tulajdonosok egyike szenvedélyes gyűjtő. Számos tűzoltó-relikviát gyűjtött össze az évek során, amiket aztán az elmúlt években a rajkai, üzemen kívüli gyártelepen tárolt. A kecskeméti vállalkozó gyűjteményében a különféle motoros fecskendők, tűzoltó-felszerelések mellett számos tűzoltóautó is volt.A tűzoltóautókat – a Kecskeméti Tűzoltó Múzeum Alapítvány gyűjteményével együtt – tárolták a rajkai gyártelepen. Úgy tudjuk, a tulajdonos a minap tartott telephely-ellenőrzésen észlelte, hogy a gyűjtemény jelentős részét ellopták, csupán két veterán jármű maradt az udvaron. Emellett az üzemben a korábbi termeléshez szükséges berendezéseket, gépeket is elvitték a tolvajok.

Hétfőn ottjártunkkor senkit sem találtunk a telephelyen. A kétméteres betonkerítéssel körbevett objektumnál táblák és egy méretes őrző kutya figyelmeztetett arra, hogy idegeneknek tilos a belépés. A kerítés fölött látszódott az udvaron, tető alatt parkoló két megmaradt tűzoltóautó. A faluban megkérdezettek közül sokan tudtak a telephelyen tárolt gyűjteményről, ám annak tulajdonosáról és idekerülésének történetéről nincs ismeretük. Mint ahogy sokan azt sem tudták, hogy lába kelt a tűzoltóautóknak. – Egy alkalommal láttam, amint trélerre raknak néhányat a veterán járművek közül és elviszik azokat, de nem gondoltam, hogy lopásról van szó – mondta el egy közelben dolgozó férfi. Arra azonban már nem emlékezett, hogy pontosan mikor történt mindez.

A gyűjteményről Kiss Vince polgármester, önkéntes tűzoltó is tudott, ám csak a kerítés fölött kilátszó létrákat látta belőlük. Mint mondja: korábban még a település önkéntes egyesületének régi járműve iránt is érdeklődött a gyűjtemény tulajdonosa, ám személyesen nem találkozott a vállalkozóval. Sőt, egy más ügy miatt hivatalból próbálták, de nem tudták elérni a férfit.

A tűzoltóautók eltűnését a rendőrség is megerősítette, jelentős értékre elkövetett lopás bűntett miatt indított nyomozást a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen. A feljelentés szerint összesen húsz különböző típusú és felszerelésű tűzoltóautót loptak el a telephelyről. Ezek többsége Csepel, Tatra és Zil gyártmányú jármű. Emellett a tettesek elvittek még utánfutókat, pótkocsikat, tűzoltó-felszereléseket és az üzem berendezéseit – gépsorokat, szerszámokat.

A kár meghaladja a 10 millió forintot. Jelenleg adatgyűjtés folyik, egyelőre azt sem tudni pontosan, hogy mikor történt a lopás, hiszen a telephely tulajdonosa ezt megelőzően hónapokig nem járt az ingatlanon.

A rendőrség várja mindazok jelentkezését, akik bármit tudnak a tűzoltóautók és gépsorok ellopásáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leégett egy családi ház Jánoshalmán

Hárommillió forintos anyagi kár keletkezett abban a családi házban, amely szerda hajnalban kapott… Tovább olvasom